Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.03.2013.
20:42
Beta A

Kazne za bogataše koji ne prijave imovinu

Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič najavio je danas mogućnost uvođenja kazni za građane koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a to ne prijave do 30. juna.

Izračunajte i popišite šta imate, jer ako to ne prijavite možete da budete i kažnjeni (važi samo za one sa imovinom preko 35 miliona dinara)
 

On je rekao da je uvođenje kazne, koja bi trebalo da bude do tri odsto vrednosti imovine koja nije prijavljena, jedan od razloga što je Poreska uprava rok za prijavu imovine građana vrednije od 35 miliona dinara pomerila sa 31. marta na kraj juna.


Do tada bi, prema rečima Simiča, trebalo da bude promenjen Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji tako da bude uvedena kazna za građane koji poresku prijavu ne predaju pravovremeno.


"Pošto će taj zakon biti verovatno objavljen pre isteka novog roka za podnošenje prijave, postoji mogućnost da svi oni koji ne budu predali poreske prijave imovne do 30. juna budu kažnjeni. Kao kazna je predviđen iznos od tri odsto od imovine koju nisu prijavili", rekao je Simič nakon okruglog stola "Šta menjati u poreskom sistemu i kako poboljšati rad Poreske uprave".


Prema njegovim rečima, rok za podnošenje prijava imovine vrednije od 35 miliona dinara produžen je za tri meseca, jer su, kako je rekao, poreski obveznici molili da se rok produži, kao i zbog toga što Poreska uprava želi da primi što više prijava.


Direktoa Poreske uprave Srbije je rekao da je do juče primljeno 365 informativnih poreskih prijava građana čija imovina premašuje 35 miliona dinara.


Na pitanje da li Poreska uprava ima procenu koliko građana u Srbiji ima imovinu koja je vrednija od te cifre, Simič je rekao da se po nekim indikatorima ocenjuje da će ih biti 2.000.


Poreska uprava je predložila Ministarstvu finansija promenu Pravilnika o informativnoj poreskoj prijavi, koja osim poduženja roka, sadrži i odredbu da se vrednost pojedinačne pokretne imovine koja je predmet prijavljivanja sa 100.000 dinara podigne na 550.000 dinara.


Na okruglom stolu, koji je održan u Pres centru Tanjuga, ocenjeno je da su poreska disciplina, ujednačavanje procedura, rešavanje problema sive ekonomije i edukacija inspektora ključni elementi reforme poreskog sistema u Srbiji.


Privrednici su poručili da poreski organi ne smeju više biti u službi političkih i ostalih interesnih grupa, kao što se do sada dešavalo, na šta je direktor Poreske uprave Ivan Simič odgovorio da takve stvari neće dozvoliti dok je na čelu te institucije.
 

Problem sa "elektronikom"

Direktor Poreske uprave Ivan Simič je rekao da je nezadovoljan brojem poreskih prijava koje stižu elektronskih putem, pri čemu se dešava, kako je objasnio, da obveznik pošalje prijavu elektronski, a već sutradan se pojavi sa obarscem, jer nije siguran da li je stigla prijava elektronski.

Simič je ocenio da ne treba menjati poreski sistem dok se ne završi prelazak na elektronsko poslovanje Poreske uprave što je planirano za 1. jul naredne godine.

Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Aliparmakov je ocenio da taj rok nije realan i istakao da bi trebalo ostaviti mogućnost da svi ne moraju preći na eketronski način podnosenja prijava. Ta mogućnost, kako je naveo, postoji i u zemljama koje su prve uvele elektronske prijave poreza, kao što su SAD.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online