Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 27.03.2013.
09:08
trojka.rs A

"Ćirilica hrvatska, Dečani albanski"

Albanci i prištinska administracija na Kosovu i Metohiji uveliko pripremaju preimenovanje svega srpskog što je postojalo u južnoj srpskoj pokrajini. U praksi se to umnogome već ostvarilo, jer su skoro svi gradovi i sela dobili nova , albanska imena.

Albanci prisvajaju srpski manastir Visoki Dečani
 

To se uveliko već radi i putem knjiga , pošto se piše nova, “kosovska istorija” pod okriljem istoričara sa Kosova, Albanske akademije nauka iz Tirane ali i uz svesrdnu i ogromnu pomoć EU i Amerike.

Tako, Eparhija Raško-prizrenska biće po planu Prištine preimenovana u takozvanu “Pravoslavnu crkvu Kosova”, napisali su već albanski istoričari iz Prištine.

Albanski istoričari su započeli i pisanje istorije sa najgrubljim falsifikatima istorijskih činjenica.

U najnovijoj istoriji, bez ikakvog srama tvrde da su Nemanjići zapravo albansko pleme Nimani (!), i da je manastir Visoki Dečani podiglo albansko lokalno pleme Gaši (!) a ne Stefan Uroš III Dečanski Nemanjić, čija je zadužbinarska povelja na pergamentu sačuvana do danas.

Velelepna prizrenska crkva Bogorodica Ljeviška na internet prezentaciji "Albanian.com" ubeležena je kao "najstarija albanska crkva na ovim prostorima".

Slično se tvrdi i za preimenovanu "crkvu Ulpijanu", odnosno manastir Gračanicu, koju je podigao sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor.

Istorijske činjenice govore da u vreme gradnje manastira Visoki Dečani i Gračanice Albanaca nije bilo na Kosmetu, jer prvim turskim popisom stanovnistva 1455. godine na ovom prostoru se konstatuje da ima samo jedan odsto Arbanasa.

Ali čudno je to da Albanci govore da su njihovi manastiri a da te manastire sada čuva Kfor i kosovska policija upravo od Albanaca i njihovog stalnog pokušaja rušenja istih. Pećku patrijaršiju danonoćno čuva Kfor od Albanaca Pećku patrijaršiju danonoćno čuva Kfor od Albanaca

"Svi osvajači Kosova su uvek imali posebne jedinice koje su oružjem štitili Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju od samo jednog istog neprijatelja, Albanaca. Tako je bilo za vreme Turaka i Prvom i Drugom svetskom ratu, a tako je i danas", kaže istoričar prof, dr Miloš Tomović.

Albanci negiraju i navode iz knjige Olge Nikolić - ''Toponimi Drenice'' u kojoj se činjenicama govori da su na ovom prostoru 99 odsto svi toponimi sa srpskim imenom. Danas na prostoru Drenice, opštine Srbica, Klina i Glogovac, nema nijedne oznake sa srpskim imenom.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 09:12
Кад нама није стало до нашег блага, а они своје немају...шта је ту чудно?
Sreda 27.03.2013. 09:45
Док будемо имали пријатељске државе у УН-у на нашој страни сви ти њихови покушаји биће узалудни,али како смо кренули према западу сви су изгледи да ће нам ти пријатељи окренути леђа,а ми ћемо нестати као народ.
Sreda 27.03.2013. 11:13
I dalje samo kukamo i nista ne činimo. Šiptari to rade vec duže vreme a Srbi katolici su u tome uspeli i danas su 'Hrvati'. Crnogorski, hrvatski i bošnjacki jezik se govori usred Srbije. Ne zaboravite reči starog i neuglednog Kodže: Ako uspeju u pošiptarivanju Nemanjića, svi ćemo jednog dana biti Šiptari, odakle na žalost većina Šiptara i vodi poreklo. Tako će Car Dušan postati najviši Šiptar svih vremena sa svojih 2.12 a naš najverniji Srbin katolik sa ovog portala Ferko ima opet da počne da piše ćirilicom od sve muke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online