Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.03.2013.
13:05
D. N. Petrović - Vesti A

Zukorlić zaratio i sa šurakom

Ono što se poslednjih dana šaputalo po Novom Pazaru napokon je prekjuče i zvanično saopšteno medijima: u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici (BDZ), stranci koju je pred prošle izbore, uz obilatu pomoć kadrova i strukture Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku, osnovao muftija Muamer Zukorlić, tinja veliki sukob.

 

Na suprotstavljenim stranama su niko drugi do muftija Zukorlić sa jedne i njegov šurak Emir Elfić, predsednik BDZ-a i narodni poslanik u Skupštini Srbije, sa druge strane.
Da se nešto u stranci ozbiljno "kuva" moglo se videti po podršci muftiji koju su mu poslednjih dana slali odbori iz gotovo svih sandžačkih gradova. Potom je usledio zahtev Predsedništva BDZ-a, koji nije bilo jednoglasan, da Elfić podnese neopozivu ostavku. Njemu se na dušu stavlja kršenje statuta i programa stranke kao i ponašanje koje nije u duhu sa ciljevima i programskim aktima BDZ-a.

Sin na čelu stranke

 

Mediji u Sandžaku uveliko spekulišu ko bi mogao da nasledi Elfića na čelu BDZ-a. Između ostalih, pominje se i Usama Zukorlić, muftijin sin iz prvog braka sa suprugom iz Jordana. Mlađi Zukorlić u predizbornoj kampanji bio je vrlo aktivan kao predsednik podmlatka BDZ-a.


Džaba se imami presvlačili


U osnivanje stranke i njenu pobedu muftija Zukorlić uložio je ogromne napore. Neki istaknuti imami, poput Seada Šaćirovića, koji je sada šef odborničke grupe u Novom Pazaru, skinuli su ahmedije i uključili se u politiku, ali ni to nije mnogo pomoglo. Uprkos najavama da će sama formirati vlast u svim sandžačkim gradovima, BDZ je prošao skromno, treći je po snazi, iza Ljajića i Ugljanina i svuda u opoziciji.


Elfić ostaje u fotelji


Elfić je juče saopštio da je njegova partija izabrala novi Glavni odbor i da on ostaje na čelu stranke. Za potpredsednike stranke izabrani su Azra Zatrić, Mirsad Javorovac i Jasmina Gicić, a za generalnog sekretara Šerif Marukić.

Pošto Elfić u roku od 48 sati, koliko mu je dato vremena da razmisli nije podneo ostavku, pokrenuta je procedura za njegovo razrešenje. To bi moglo dovesti do ozbiljnih podela u ovoj do sada monolitnoj partiji, jer i Elfić u stranci, a među Bošnjacima u Sandžaku ima svojih pristalica.


Trenutno na internet forumima, bliskim muftiji, njegovoj Islamskoj zajednici i drugim organizacijama, koje je on osnovao, bukti pravi rat između njegovih (brojnijih) i Elfićevih pristalica.


Elfić ocenjuje da je na delu pokušaj pojedinaca iz Islamske zajednice da izvrše agresiju na Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ). On je optužio ljude iz Islamske zajednice da se koriste fizičkim pretnjama i ucenama, da njegove istomišljenike prisiljavaju preteći im da će ih ostaviti bez posla, da stavljaju potpis na dokumente koji su upereni protiv njega, da čak ne prezaju da ljudima dolaze i na kućni prag.


- Javnosti je poznato sve što sam dosad radio u stranci i u republičkom parlamentu. Sve sam činio u interesu Bošnjaka i svih građana, a sve to sa težnjom izgradnje jednog potpuno novog i zdravijeg političkog ambijenta za dobrobit svih u Sandžaku - ističe Elfić. On dodaje da se za autonomnost Islamske zajednice borio i u najtežim trenucima, kada je to bilo opasno i po život i da od te borbe on i BDZ nikad neće odustati.


Šta stvarno stoji u pozadini ovog sukoba još je teško naslutiti. Po nekim verzijama Elfić se suviše osamostalio i ojačao, pa je mnogima u stranci postao trn u oku. Drugi smatraju da je suviše blag, da ne sledi zahteve tvrdog krila stranke, koje dolazi iz muftijinog okruženja i da je suviše postao blizak Beogradu. Postoji i teza da su se u sukob umešali i faktori sa strane i da Elfić više jednostavno neće da sluša ni muftiju, ni njegove ljude.


Sigurno je da je raskol ubrzala i odluka odbornice BDZ-a Hedije Škrijelj da suprotno odluci stranke podrži novu skupštinsku većinu u Novom Pazaru koju čine Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića, Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka i Srpska napredna stranka. Ovaj potez Hedije Škrijelj, koja je u međuvremenu isključena iz stranke, izazvao je velike turbulencije u BDZ-u.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.03.2013. 13:13
Тај би и са Бин Ладеном заратио!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online