Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2013.
10:39
B. Grujić - Vesti A

Volonteri zaradili milione

Čak 434 miliona dinara potrošila je u 2011. bivša gradska vlast u Zrenjaninu, koju su vodile Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine, za razne popravke, održavanje i izgradnju objekata, a sve to bez ispravne računovodstvene dokumentacije i u suprotnosti sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu, utvrđeno je zvaničnom kontrolom državnog revizora.

Skupština Zrenjanina

U izveštaju nakon obavljenje kontrole i uvida u sva dokumenta, navodi se da je iz budžeta grada Vojvodinaputu, preduzeću koje je u stečaju, isplaćeno 133 miliona dinara za održavanje puteva i trotoara. Ali, to što je potpisano i plaćeno nije overio nadzorni organ, pa se opravdano sumnja da poslovi uopšte nisu obavljeni!
 

Još je misteriozniji i intrigantniji nalaz u vezi sa JKP Gradska toplana, gde je revizor utvrdio da je grad platio 11 miliona dinara na ime "nepredvidivih i naknadnih" radova na novoj toplani. Tek tokom revizije dostavljen je račun, ali bez pečata nadzornog organa.

Zanimljiva je i učestala pojava tzv. solidarne pomoći za činovnike gradske uprave, koja je u 2011. godini iznosila čak 36,5 miliona dinara. Isplaćivana je skoro svima koji su je tražili, mada to nije predviđeno ugovorom o radu. Bivša vlast bila je široke ruke i prilikom isplata naknada članovima Gradskog veća, koji su navodno bili volonteri, a naplatili su skoro pet miliona dinara u pomenutoj 2011. godini. Stručne i specijalizovane usluge činovnika odnele su preko 20 miliona, a reprezentacija, informisanje i poljočuvarska služba 14,5 miliona dinara, sve bez sprovođenja obaveznog postupka javne nabavke. Raznim ugovorima o delu isplaćeno je 735.000 dinara, ali nema dokaza da su poslovi obavljeni.

Država neka sudi


Nova gradska vlast, koju čine SNS i SPS, startovala je mnogo skromnije, a načelnica finansija Žana Šahović nije želela da komentariše izveštaj Državne revizorske institucije, uz napomenu da će nepravilnosti koje su u nadležnosti grada biti otklonjene. A za ostalo i eventualno prekršajno-krivično procesuiranje, naglasila je, zadužena je država.

Sekretarima odborničkih grupa u gradskoj Skupštini isplaćeno je skoro dva miliona dinara, suprotno Zakonu o budžetskom sistemu, koji jasno nalaže da administrativne poslove za njih obavljaju zaposleni u upravi, koji za to primaju platu.

Gradska uprava Zrenjanina nije uspostavila sistem unutrašnjih kontrola i revizije, što je bila dužna da učini po zakonu. Samo direktnim korisnicima, gradonačelniku, Veću i kompletnoj upravi, na ime plata i dodataka u 2011. isplaćeno je 32 miliona dinara više nego što je dozvoljeno, ističe se u izveštaju državnog revizora, koji je utvrdio i da je načelnik gradske uprave samovoljno uvećavao plate pojedincima za 10 odsto mesečno.

Za misteriozne obuke zaposlenih u upravi oko poslova iz oblasti odnosa s javnošću utrošeno je 599.000 dinara bez valjane računovodstvene evidencije i u suprotnosti sa zakonom. Revizor nije shvatio ni kako je potrošeno 186.000 dinara za obilazak romskog stanovništva i praćenje njihovog zdravstvenog stanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online