Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 23.03.2013.
13:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbima možda policija i sudovi na Severu

Srpska vlada mora u narednih "deset dana pakla", kako to naziva vicepremijer Aleksandar Vučić, da odluči da li vredi pregovarati o papiru koji je u poslednjoj rundi dijaloga Dačić-Tači stavljen pred dve delegacije.

Iz srpskog u kosovski sistem: Manastir Gračanica
 


U noćnim telefonskim konsultacijama Dačić i Vučić su zaključili da je predlog dokumenta neprihvatljiv, ali i da se još može pregovarati. Na stranu to što je samo 24 sata ranije Maja Kocijančić, portparol šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton, utvrdila da nikakvog "pejpera" ili "non pejpera" nema, ali se "nepostojeći" dokument ipak munjevito našao na stolu.


Prema izvorima Vesti, ni u EU nisu baš ubeđeni da je ponuđeni papir napisan munjom u kamenu, da nije dokument ponuđen po sistemu uzmi ili ostavi, već da se o njemu da razgovarati. Kako saznajemo, Priština bi glatko prepustila Srbiji školstvo i zdravstvo, ali neće ni da čuje za policiju i sudstvo.

Čija reč je poslednja: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
 

Srbi, pak, hoće da naprave jednu mini Republiku Srpsku, te sad u Briselu većaju mogućnost da kompromisno rešenje bude da Srbi predlažu sudije i nosioce policijskih poslova na lokalu, a da ih imenuje Priština, pošto se prethodno vlada Kosova o tome saglasi. Pitanje je samo - čija je reč poslednja? Ko odlučuje ako dogovora nema.


Prema jednoj varijanti to bi mogao biti ambasador EU u Prištini, ali u Briselu su ipak bliži tezi da se napravi mehanizam tako da prava Srba budu zaštićena, ali da Srbi ne mogu da blokiraju odluke Prištine, a da tu nikakva medijacija Brisela ne bude potrebna.
Da li će i na šta Priština pristati ne zavisi mnogo ni od stava Srbije, niti od napora Eštonove, kaže izvor "Vesti" u Briselu.

U zajednici deset opština

Prema saznanjima nekih medija, zajednicu srpskih opština činiće 10 opština sa srpskom većinom na celom KiM - šest koje su već u kosovskom sistemu lokalne samouprave, plus četiri na severu Kosova. Srpske opštine će same preneti deo svojih nadležnosti na zajednicu opština. Na narednom sastanku, 2. aprila, Dačić i Tači treba da reše kako će opštine na severu "preći" iz srpskog u kosovski sistem, jer se lokalni izbori na KiM neće održati pre jeseni. Spekuliše se da bi mogli da se spoje i sa izborima za Skupštinu Kosova u martu 2014.

 

Treći nivo vlasti

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović rekla je da je intenzivirana diplomatska aktivnost i da je na delu i takozvana šatl diplomatija, kao i da je u toku "vruća faza pregovora".
- Papir je već bio na stolu... Sada se na papiru testira nešto što nije postojalo na Kosovu i Metohiji, treći nivo vlasti, koji će biti ekskluzivno dodeljen srpskoj zajednici - rekla je ona.

 

Koštunica: Odbaciti predloge Brisela

Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi vlast obavestila poslanike o zahtevima iz EU povodom Kosova i pozvao Vladu da odbaci te predloge Brisela.
- Na narodnim poslanicima je da odluče da li će prihvatiti ovaj papir koji je Brisel od svih država uputio samo Srbiji. Ovo su važni dani kada kao narod i država treba da pokažu samopoštovanje i jedinstven stav da Srbija nikad neće trgovati svojom teritorijom - navodi se u izjavi Koštunice.


- Albanci imaju leđa u Vašingtonu. Popustiće tek onda i ako im to kažu Amerikanci - kaže naš sagovornik.


Dakle, trenutno se u Briselu razmišlja kako učiniti da sever Kosova ne postane nova RS, ali i da Srbi ne ostanu samo sa nadležnostima kao da su nevladina organizacija.
Istovremeno, u Njujorku, uoči sednice Saveta bezbednosti UN koji razmatra izveštaj generalnog sekretara o Kosovu, Ivica Dačić se sastao sa Ban Ki Munom i informisao ga o toku dijaloga. Dačić je razgovarao i sa predstavnikom Rusije u SB UN Vitalijem Čurkinom.


Inače, predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar siguran je da će 2. aprila na sastanku Tačija i Dačića biti postignut sporazum.


- Da, biće sporazuma. Nisam bio u Briselu u sredu, na sledećem sastanku ću biti. Koliko sam shvatio, 2. aprila biće sporazuma - rekao je Žbogar tokom posete opštini Đeneral Janković. On je dodao da će taj sporazum u suštini predstavljati pobedu obe strane.

POVEZANE VESTI

Subota 23.03.2013. 13:39
Издаја Србије!!!
Subota 23.03.2013. 13:04
Lazu 6 April, svi iz dijaspore u Srbiju.To je pocetak kraja demonokrata u Srbiji.
Subota 23.03.2013. 14:15
Kako to da narod Srbije cuti???/ Zar niko ne moze da organizuje veliki protest na ulicama? Da se Dacicu kaze NE!!!! Sa Kosovom se ne trguje nizakakav datum! Kosovo je Srbija!! Gde je i taj Kostunica,, koji se samo oglasava jednom u dva meseca u nekim pisljivim novinama. Zato nam se sve ovo i desava sto nismo svetu pokazali koliko nam je stalo do naseg Kosova, ako ovako nastavimo bice nam jos mnogo gore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online