Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 22.03.2013.
17:24
Beta A

"Kosovo očekuje da uskoro postane član UN"

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas u Njujorku da Kosovo s pravom očekuje da u bliskoj budućnosti bude član UN, da će normalizovati odnose sa Srbijom kao svojim susedom i da neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

Normalizovaćemo odnose sa Srbijom kao svojim susedom: Tači

"Uveren sam da će Kosovo i Srbija normalizovati odnose kroz dijalog. S pravom očekujemo da će u bliskoj budućnost Savet bezbednosti UN usvojiti novu rezoluciju koja će Kosovo učiniti ravnopravnim članom UN", rekao je Tači na sednici Saveta bezbednosti UN.

Tači je naveo da je Kosovo priznato od više od polovine članica UN i član je mnogih međunarodnih institucija. Dodao je da će kosovska strana biti konstruktivna u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i da će normalizovati odnose sa Srbijom. Prema njegovim rečima, sporazum o kancelarijama za vezu i razmeni oficira za vezu sa Srbijom nije primenjen što je prepreka na putu ka uspostavljanju diplomatskih odnosa dve susedne zemlje.

"Srbija nije pokazala isti nivo spremnosti, što se vidi u preprekama sprovođenju sporazuma", rekao je Tači i dodao da Srbija pokušava da speči Kosovo da učestvuje u regionalnim događajima. Kao probeme Tači je naveo i pitanje 1.700 nestalih i ukidanje paralelnih institucija Srbije na Kosovu, posebno u oblasti
bezbednosti.

Premijer Kosova poručio je da Kosovo neće biti mesto podela i barikada i da se neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske. Tači je istakao da u pregovorima koji se vode sa Srbijom nema razgovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova.

"Za nas je veoma važno da su to crvene linije iza kojih se ne prelazi. Ahtisarijev plan je najvelikodušnija ponuda koja daje Kosovu mogućnost da ostvaruje svoja kulturna i socijalna prava", kazao je Tači i ukazao na delovanje kriminalnih grupa na severu
Kosova koje, kako je naveo, deluju destruktivn,o "zastrašuju tamošnje stanovništvu i unose nemir".

"Pozvao bih Srbiju da rasformira te ilegalne strukture bezbednosti i pravosuđa i da prestanu da prave atmosferu napetosti na Kosovu. Želim da verujem da je i premijer (Srbije Ivica) Dačić jednako zabrinut za vladavinu prava na severu Kosova i da želi da tamošnja zajednica živi bez straha", kazao je Tači.

Prema rečima Tačija, Vlada Kosova aktivno podržava povratak manjinskih zajednica i unapređenje njihovih prava, a u poslednjih nekoliko meseci obnovljeno je 76 kuća za povratnike, pokrenut je i 21 infrastrukturni projekat za zajednice manjina i povratnike. On je istakao da incidenti i rušenje srpskih spomenika nisu koordinisani, da ih kosovska vlada osuđuje i pomaže obnavljanje porušenih spomenika.

Tači je naveo da je Kosovo ušlo u važan period kao zemlja sa ozbiljnim naprecima, spremno je da otvori pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i dobro napreduje u procesu vizne liberalizacije.

"Pozivamo EU da pokaže jedinstvo prema Kosovu i da ne usporava proces pridruživanja (EU)", kazao je Tači.

POVEZANE VESTI

Petak 22.03.2013. 21:15
Kad postanem predsednik Marsa planete, dozvolicu Vama sqiponcima da budete clanica UN, jer cu od Va svih biti mlllogo daleko. Blago onom ko siptara nema u svojoj blizini!!!!!!!!!!!!!!!!!! A taj ce ziveti u blagostanju i veselju.
Petak 22.03.2013. 23:11
оно што треба да буде "косоворепубљук"јесте слепо срево на крају србије... космет је окупиран , дедиње је окупирано .. редослед за чишћење се зна ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online