Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
12:47
Blic.rs A

Srpski ministri naoružani pištoljima

Na prošla vremena, kada su političari mahali oružjem, podsetio je Velimir Ilić, predsednik NS, koji je rekao da je gotovo cela prva vlada posle 5. oktobra bila naoružana. Nesumnjivo je da i danas mnogi političari i javne ličnosti imaju bar po pištolj, što su "Blicu“ i potvrdili, ali nijedan od njih ga navodno ne nosi.

Ministar Šutanovac je odličan strelac: To mu je u krvi

Možda je Velimir Ilić i prvi političar koji je pištolj i dozvolu za nošenje oružja vratio MUP-u. Iako je prethodnih dana bio pod velikim pritiskom javnosti, kaže da ga je vratio jer mu se "gadi da nosi pištolj“.

“Kada sam video spisak ljudi koji imaju dozvole i oružje, odlučio sam da svoj vratim“, rekao je Ilić.

Ministri u Vladi Srbije potvrdili su da imaju oružje. To je za "Blic“ izjavio i ministar odbrane Dragan Šutanovac. “Posedujem oružje, ali ga ne nosim. Ipak, odličan sam strelac, to nam je familijarno“, rekao je Šutanovac.

I njegov kolega Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, takođe je naoružan.

“Ministar ima trofejno oružje, koje je dobio na poklon. Ima i dozvolu, ali ga ne nosi. Čak na to i plaća porez“, rečeno je "Blicu“ u kabinetu ministra Mrkonjića.

Pištolj ima i Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, koji je poznat i po tome što piše poeziju. "Dobio sam ga na poklon, ali nikada nijedan metak nisam ispalio i ne nosim ga“, kaže Milosavljević.

Dozvolu za posedovanje oružja i pištolj ima i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, dok je ministru Rasimu Ljajiću dozvola za nošenje istekla još pre dve godine. “Imam pištolj, ali ga ne nosim“, rekao je Ljajić.

Za razliku od svojih kolega, bez oružja je Srđan Srećković, ministar za dijasporu, kao i Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

“U demokratskoj državi i demokratskom društvu oružje nije potrebno, izuzev pojedincima koji su neposredno uključeni u borbu protiv najtežih oblika kriminala. Ipak, i njima bezbednost treba da garantuje država“, kaže Srećković.

Kako je rečeno u G17 plus, nijedan od ministara iz G17 plus nema oružje.

Dušan Mihajlović svojim ministrima podelio pištolje

Suprotno sadašnjem ministru policije, prvi policajac u vladi dr Zorana Đinđića je "naoružao gotovo sve ministre, pojedine poslanike, pa i neke javne ličnosti“. On je u januaru 2002. na Dan policije svim tadašnjim članovima Vlade poklonio pištolje sa ugraviranom posvetom, dok su svega četiri ministra odbila da prihvate "prigodan poklon“.

Oružje nisu uzeli samo Božidar Đelić, Žarko Korać i Jožef Kasa, tada potpredsednici Vlade, kao i Gordana Matković, u to vreme ministarka za socijalnu politiku. Pištolje su, između ostalih, birali i ministar prosvete Gašo Knežević i ministar kulture Branislav Lečić.

“Tačno je da sam uzeo pištolj, model "crna dama“. Tada sam, međutim, već imao dozvolu za posedovanje oružja. To, ipak, nije bio moj prvi pištolj. Imao sam ih već tri ili četiri“, potvrdio je za "Blic“ Branislav Lečić.

 

Nisu samo republički ministri bez problema dobijali dozvole za oružje i pištolje na poklon. I Zoran Živković, u to vreme savezni ministar policije, takođe je prihvatio poklon Mihajlovića, iako je samo godinu dana ranije, preteći podizanjem krivičnih prijava, prozivao ministre smenjene vlade "narodnog jedinstva“ i druge funkcionere iz vremena pre 5. oktobra 2000. godine da vrate oružje.

“Poklanjanje pištolja je u našoj tradiciji i ja sam ga prihvatio, ali sam još 1993. godine imao oružje“, objasnio je Živković, koji ipak nije hteo da kaže da li ima dozvolu za nošenje ili samo za posedovanje oružja.

U isto vreme pištolj je dobio i Ivica Dačić, tada poslanik u Skupštini Srbije, kao i Aleksandar Tijanić. On nije želeo da odgovori na pitanje da li ima dozvolu za nošenje oružja i kad ju je dobio. Kratko je rekao "Ne nosim oružje i nisam ga dobio pre 5. oktobra“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online