Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.03.2013.
13:22
N. Đorđević - Vesti A

Crkva čeka kralja

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu sve je spremno za dolazak poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića, čija sahrana je planirana 26. maja. U kripti zadužbinske crkve ove vladarske porodice, u koju su reporteri "Vesti" imali priliku da uđu, za kralja čije su kosti u januaru iz SAD prenete u Beli dvor obezbeđeno je posebno mesto. Odmah pored njegove grobnice napravljena je još jedna - za njegovu suprugu Aleksandru.

Crkva Svetog Đorđa na oplencu
 


Kroz kriptu koja se prostire celom površinom crkve, vodi nas novi upravnik zadužbine Karađorđevića, Dragan Reljić. Prostor liči na lavirinte u polutami, u čijim nišama su grobovi vladarske dinastije. Od 39 grobnih mesta prekrivenih mermernim pločama, 16 je prazno. Tu će u maju svoj večni mir pronaći troje Karađorđevića, čije su kosti položene van domovine.

Princ sa porodicom
 


- Posmrtni ostaci kralja Petra II dopremljeni su iz Libertivila. Poslednji jugoslovenski kralj biće sahranjen u severnom kraku. U ovoj niši ima dva mesta. Drugo je predviđeno za njegovu suprugu Aleksandru, koja nikada nije kročila na tlo zemlje čija je kraljica bila. Umrla je u Ist Saseksu. Njene kosti takođe bi trebalo da budu prenete - kaže Dragan Reljić, novopostavljeni upravnik zadužbine Karađorđevića na Oplencu.


U jednom od laguma kripte, čiji su zidovi celi obloženi mozaicima, isto kao i crkva iznad nje, mesto se čuva za Kraljicu majku - Mariju Karađorđević. O tome kada će njene kosti biti prenete iz Vinzora, odlučivaće se možda već sledeće nedelje. Njeno mesto je pored muža, kralja Aleksandra I Karađorđevića, s kojim je izrodila troje dece - Petra, Tomislava i Andreja i ostala sama s njima posle atentata na suverena u Marselju.


- U kripti crkve do sada je sahranjeno 23 Karađorđevića. Mauzolej kripta posvećena je Svetom Petru i urađena po uzoru na francusku kraljevsku grobnicu Saint Deni i mauzolej Gale Placidije u Raveni. U gornjem delu crkve na počasnim mestima počivaju osnivači porodice i moderne srpske države, Karađorđe i njegov unuk kralj Petar Prvi - kaže Reljić.


Luksuzni oplenački mozaik je jedan od najvećih na svetu. Crkva i kripta su cele urađene u ovoj tehnici, na 3.570 kvadratnih metara. Mozaik je rađen od italijanskog murano stakla. Više od 40 miliona kockica stakla je ugrađeno na Oplencu, koje se prelivaju u tačno 15.000 nijansi.
 

Umro u Americi
Kralj Petar II Karađorđević rođen je 1923. godine u Beogradu. Na Dvoru je stekao osnovno obrazovanje, a posle toga je pohađao Sandroid školu u Engleskoj. Vratio se u zemlju 1934. godine, posle atentata na njegovog oca Aleksandra. Nakon sloma vojske Kraljevine Jugoslavije početkom Drugog svetskog rata morao je da emigrira. Umro je 1970. godine u SAD. Njegova supruga kraljica Aleksandra bila je potomak grčkih i danskih monarha. U martu 1944. godine udala se za kralja Petra II. Rodila je princa Aleksandra. Umrla je 1993. godine.

 

Marijin prsten
Pre pet godina u Topolu je vraćen prsten kraljice Marije, koji je opština otkupila od neimenovanog vlasnika za 2.000 evra. Jedinstveni zlatni prsten, težak 34 grama, kraljica je nosila na svom venčanju. Prsten je otkupljen od osobe za koju se pouzdano zna da ga je nasledila od rođaka, kome je kraljica kao najodanijem prijatelju u izgnanstvu poklonila kao znak zahvalnosti. Na Oplenac je skoro u isto vreme dopremljena i vredna kraljičina dijadema.

Petak 22.03.2013. 13:34
Ta crkva je nesto najlepse ljudskom rukom napravljeno u Srbiji, od najlepseg srpskog kamena, u divnom vizantijskom stilu. Trbalo bi obnoviti oplenacke kraljevske vinograde i uvrstiti ovu zonu u prestiznu turisticku ponudu Srbije.
Petak 22.03.2013. 15:46
мене не ѕаминма "југословенски краљ" , србија може бити краљевина али на трон може само доћи само неко из лозе немањића .. црква ћути и то је најстрашније...
Subota 23.03.2013. 06:51
Ako se ima para za to...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online