Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.03.2013.
06:04
Z. Marjanović - Vesti A

Nacisti i Takovski ustanak

Niko sa sigurnošću ne može da kaže od kada se u u osnovnoj školi u suvogorskom selu Kamenica nalazi slika "Takovski ustanak", za koju veruju da je naslikao Paja Jovanović. Slika se danas nalazi u učionici seoske škole u kojoj je sve manje dece, ali da nije bilo Milovana Đurđića, školskog poslužitelja, slika bi bila zauvek izgubljena. Ali nije ovde reč o slici Paje Jovanovića, već o herojstvu jednog običnog srpskog poslužitelja koji je verovatno bio nepismen, ali je rizikovao život spasavajući sliku iz škole koju su zapalili nemački vojnici u kaznenoj ekspediciji u julu 1943. godine.

Učitelj Miloš Miletić

Ovog događaja i herojskog podviga seća se 77-godišnji Miloš Miletić, učitelj u penziji, koji je radni vek proveo baš u ovoj školi i kojem je Đurđić pričao kako spasao sliku.


- Milomir Đurđić već skoro četiri decenije nije među živima, ali je ostalo u sećanju starijih meštana ono što je on uradio 12. jula 1943. godine. Tog dana u selo je upala kaznena ekspedicija nemačke vojske koja je zapalila nekoliko kuća seoskih domaćina koji su verovatno bili potkazani kao partizanski ili četnički simpatizeri, a zapaljena je i zgrada osnovne škole u kojoj se nalazila i slika "Takovski ustanak".

Školski poslužitelj Milovan bio je sakriven na obali reke Kamenice i u jednom trenutku, iako su Nemci bili u dvorištu, kroz prozor je ušao u školu i iz nje izneo sliku koja je već počela da gori.

Poslužitelj je bio ubeđen da je slika od velike vrednosti i da se vredi žrtvovati za nju. Da su ga Nemci uhvatili, verovatno bi bio streljan na licu mesta - kazuje Miletić.
Poslužitelj je zajedno sa slikom sačekao noć u vrbacima Kamenice, a onda je sliku odneo kući i sakrio je u seniku gde je dočekala oslobođenje.

Đaci sa slikom "Takovski ustanak"
 

- Nakon rata mnogi su bili zaprepašćeni kada je poslužitelj vratio sliku u školu, i to bez ikakvog objašnjenja i pompe. Jednostavno, okačio je sliku o zid učionice nove školske zgrade jer je stara izgorela i nastavio sa svojim redovnim poslovima poslužitelja - briga o zvonu, čišćenje učionica, loženje peći popravka vrata i prozora, i tako sve do penzije u koju je otišao onako tiho kako je i živeo - priseća se učitelj Miletić.

Istorijska vrednost

U Muzeju rudničko-takovskog kraja nisu čuli za seosku sliku posvećenu takovskom ustanku.
- Po našim saznanjima, Paja Jovanović je uradio dve slike "Takovski ustanak" - veću je naslikao 1895. po nalogu kralja Milana Obrenovića, a ista slika manjeg formata je naslikana 1898. godine. Pripremajući se da naslika "Takovski ustanak" Paja Jovanović je nekoliko meseci proveo u Takovu skicirajući likove Takovaca, te su se tako likovi mnogih meštana Takova našli na čuvenoj slici koja ima neprocenjivu vrednost.

 

- Slike su vlasništvo Narodnog muzeja u Beogradu, ali se veća slika "Takovski ustanak" nalazi u stalnoj postavci Muzeja Takovskog ustanka u Takovu. O istorijatu slike iz škole u Kamenici prvi put čujem i smatram da je najverovatnije reč o veoma staroj reprodukciji slike, ali njena vrednost je velika baš zbog odnosa običnih ljudi prema ovom istorijskom događaju - kaže kustos Aleksandar Marušić.

Slika koja zahvaljujući neobičnoj hrabrosti Milomira Đurđića i danas stoji u jednoj učionici škole u Kamenici najverovatnije je kopija slike "Takovski ustanak", ali meštani i dalje misle da je u pitanju original, a na takvo razmišljanje ih je podstakla jedna neobična poseta iz pedesetih godina prošlog veka.

Škola u Kamenici

- Jednog dana su u Kamenicu došla dva gospodina iz Narodnog muzeja iz Beograda, dugo su razgledali sliku i na kraju su ponudili da za potrebe muzeja sliku otkupe za dva miliona ondašnjih dinara, što je bio ogroman novac. Naravno, selo u znak poštovanja prema herojstvu Milomira Đurđića nije dozvolilo da se slika odnese u Beograd, ali je od tada ostalo ubeđenje da je slika jedna od originalnih slika Paje Jovanovića. Naravno, voleli bismo kada bi sliku pogledali stručnjaci i utvrdili da li je reč o originalu ili kopiji, ali ona će za nas uvek biti neprocenjiva - kaže za "Vesti" učitelj Miloš Miletić, koga mnogi uvažavaju i kao hroničara Kamenice i okolnih suvoborskih sela.


Kamenička slika Paje Jovanovića i danas je u istom stanju u kakvom je bila onog dana kada je poslužitelj Momir vratio. Na drvenom ramu vidljivi su tragovi vatre, lak na ramu je ispucao od vreline, ali ostaće ovde dok bude škole. Tužno je samo što se društvo nikad nije odužilo čoveku koji se spasavao srpsku istoriju.

Četvrtak 21.03.2013. 09:01
Леп пример патриотизма!Много више су за овај народ учинили неписмени сељаци него они који су се школовали по белом свету о трошку ове државе!
Četvrtak 21.03.2013. 11:40
Jos jedan dokaz da Srbije mozda ima bez srpskog sela, ali Srbina nema bez srpskog seljaka. Ovaj covek je usred rata i okupirane Srbije iz zapaljene skole izneo simbol sprske pobede nad mnogo jacim neprijateljem. Glava mu je radila mnogo brze a srce mnogo snaznije nego bilo kom Srbinu danas. Srpski seljak je taj u kome tece krv Obrenovica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online