Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.03.2013.
06:00
D. Đorđević - Vesti A

Post odvaja ljude od magaraca

Samo poneko selo u Srbiji zadržalo je običaj maskiranja uoči uskršnjeg posta. Karnevali se širom sveta održavaju neposredno pred post i označavaju njegov početak, jer reč "karneval" u prevodu znači "zbogom meso." Vranjanka Snežana Sabolić svoje penzionerske dane provodi uglavnom u Feniksu u Arizoni. Kada dođe u rodno Vranje, rado se seća praznika i običaja koji su deci pre pola veka donosili veliku radost. Nedelja pred uskršnji post zove se Bela nedelja, a u dan uoči posta zove se Bele poklade, kad maskirana deca dobijaju slatkiše i poklone.

- Poslednji dan pred Veliki post naš rođak pop Đoša nazivao ga je Bele poklade, ali mi deca smo ih zvali Pročke. Dan kome su se svi radovali, posebno deca. Uvek su se padale u nedelju i imale svoj ritual: maskenbal, svečani ručak, paljenje krljaveštice (obredne vatre) i lamkanje (gatanje) jaja - počinje priču Snežana.


Još u petak, kad bi završili sa školom, sa starijim bratom i sestrom sedali su za sto, uzimali karton od kutije za ženske cipele, tadašnje marke borovo, i krenuli da makazama kroje maske za dečji maskenbal.

Kult Sunca

Poklade su deo tradicionalnog običaja u Srbiji pred početak svakog posta, a najznačajnije i najveće su Bele poklade, pred uskršnji post. Poklade se praznuju i u Evropi i u Americi. Njihovi koreni su paganski i bile su vezane za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća.

- Majka nam je donosila tanke rastegljive gumice, nalik na konce, koje je koristila za povezivanje tegli sa slatkim, bušili smo rupe na maski u visini ušiju i vešto pravljenim čvorićima dobijali povez koji ih je činio rastegljivim. Na maskama je bio ostavljen samo otvor za usta i oči, a potom smo bojicama, ili ugljenom pravili šare da bi izledalo što strašnije - kaže Snežana.


Ujutru su ustajali spremni da sa ostalom decom iz komšiluka sa maskama zauzmu mesto ispred kapije na gradskom Šapranačkom groblju u čijoj su blizini živeli.


- Znali smo da će nam stariji ljudi udeliti koju paricu kad se budu vraćali sa službe. Trčali bismo za njim, uzvikivali: "Pr, pr, čičo, daj jedan dinar", a oni su, kako ko, vadili iz džepova spremljene bele dinarce, dvodinarce i petodinarce. Ko bi nam dao žutu banku, izazivao je ogromno oduševljenje. Za žutu banku kod Krste bombondžije u centru varoši dobijalo se četvrt crvenca sa orasima - navodi Snežana.

Petao i dudovača

- Od popova smo dobijali krščiće, para nikad. Oni, čiji su roditelji bili na položaju u tadašnjem komitetu imali su dovoljno smelosti, što nas je sve uveseljavalo, da viču za popovima, držeći se za dugme na bluzi: "Pu, pu, pu, baksuz!" Ko zna do kada bi jurili za ljudima, koji su toga dana dolazili na groblje da upale sveću za pokojnike i pomole se za razrešenje grehova, da nije dolazilo vreme ručka i povika majki i baba da otac čeka i ljuti se. Ručak je bio za tu priliku od posebno spremljenog petla. Bilo je čorbice od krupnije isečenog telećeg mesa sa dosta crnog luka, najbolje banice gologlavke sa sirom i ovčjim mlekom. Za meze jaja, sir, turšija. Domaća rakija dudovača, potom vino kominjak, sve s merom - priča Snežana.

Vatrom na veštice

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri (olalija). U pojedinim krajevima u Srbiji, postoji običaj preskakanja ovih vatri i igranja oko njih. Na bele poklade je postojao običaj da se gata, naročito pomoću jaja.

Pre nego što bi krenuli sa ručkom, njena baba Zorka bi ustajala sa čašicom rakije u ruci i uzvikivala: "Prašćavajte". Onda su jedan drugom prilazili, ljubili se tri puta u obraze i govorili: "Prašćavaj!".


- Tek tada se sedalo za sto, majka bi prvo nasula čorbu u tanjir babi, pa gostima, onda ocu, njoj i na kraju nama, sve po po starešinstvu. Ručak se završavao uz domaćinski razgovor o kućnim poslovima, vinogradima, đubrenju bašti... Nije bilo prevelikog smeha i kikotanja jer su poklade bile uvod u post ili kako je baba govorila: "Post odvaja ljude od magaraca" - ističe Snežana.


Centralni deo Pročki, za decu, bila je Krljaveštica, postavljanje na kupovima, koji mogu da se preskoče, slame, šaše od kukuruza, potom raznog suvog šiblja, granja koje bi se pronašlo u okolini. Oni koji su živeli u prigradskim naseljima, ili u rubnim delovima varoši, stavljali su i stare automobilske gume, dovlačili trulo i suvo drveće i palili sa željom da se plamen i dim vidi usred varoši. Čim bi se smračilo oživele bi ulice.
- Krljavešticu, vatru i dim sa upaljenih kupova, preskakali smo trčeći u krug i dovikujući se. Preskakali su i stariji uvek spremni na šalu. Osmesi sa lica se nisu skidali, zadovoljstvo dece je bilo neopisivo, sve dok nas ukućani ne bi upozorili da je vreme zajedničke večere i lamkanja jaja - navodi Snežana.

Jaje i želja

Večeralo se u krugu porodice. Jela se banica, tvrdo kuvana jaja i sir.
- Otac bi uzeo oljušteno kuvano manje jaje, uvezao ga končićem, a potom vezao za gajtan od sijalice, koji je visio sa plafona. Svi bi seli u krug oko stola i krenulo bi lamkanje (gatanje) jaja. Svako je morao da zamisli jednu želju i potrudi se da dohvati jaje i zagrize ga. Otac bi krenuo rukom da okreće jaje koje je visilo uvezeno u konac i prinosi ga našim ustima. Radio je to vešto, dok smo mi zevali, cepeći usne, kako bismo ga zagrizli, on nas je pogađao u nos, obraze... Svi smo bili nestrpljivi, ko će da ga uhvati i zagrize, mada se znalo da ću to biti ja kao najmlađi u porodici. Nakon nekoliko "bezuspešnih" krugova, otac bi lagano prinosio jaje mojim ustima koje je bilo lak plen - priča Snežana.


Nakon večere odlazili su na spavanje, jer sutradan je Čist ponedeljak i sa babom su morali u crkvu. Majka je krišom ulazila u sobu gde su spavali ona i brat i častila ih sa po jednom svilenom bombonom.


- Na čist ponedeljak odlazilo se u crkvu, a potom čistila kuća. "Da bude celu godinu tako, i ne moj neko da se je omrsio", upozoravala je nana. Baba i majka su otpočinjale Veligdanski post, otac je kući postio zbog babe, u kombinatu nije jer tamo su važila druga pravila. Mi, deca, povremeno smo dobijali krišom od majke koje parče suvog mesa ili sira da baba ne vidi - završava priču Snežana.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.03.2013. 10:45
Стварно је жалосно колико смо обичаја изгубили због комунизма,добили смо само сивило !!!
Sreda 20.03.2013. 09:58
Nažalost neki i uz post ostadoše magarci - naročito dojučerašnji komunisti koji se naglo vratiše veri svojih ponosnih predaka i sad izigravaju veće pravoslavce od patrijarha !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online