Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.03.2013.
17:55
Beta A

Šta ste studirali, a šta sada radite?

Prvo regionalno istraživanje o diplomiranim studentima "Šta ste studirali, a šta sada radite" koje treba da pokaže tok njihovih karijera u odnosu na studije počeće 25. marta, a prvi javni rezultati biće dostupni krajem 2014. godine, najavila je prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Istraživanje treba da pokaže da li su studijski programi u skladu sa potrebama tržišta rada i da li ih treba menjati: Studija počinje 25. marta
 

"Istraživanje treba da pokaže da li su studijski programi u skladu sa potrebama tržišta rada i da li ih treba menjati", rekla je Popović i dodala da je jedan od ciljeva projekta da pomogne visokoskolskim ustanovama da unaprede nastavni program kako bi diplomirani studenti lakše našli posao.

"Sve međunarodne institucije za rangiranje univerziteta žele da znaju šta se dešava sa studentima nakon završetka školovanja, kazala je ona i dodala da istraživanje treba da ukaže i na potrebu korigovanja određenih studijskih grupa u odnosu na tržište rada ili na dužnost negovanja određenih kadrova.

Istraživač Centra za obrazovne politike Beograda Predrag Lažetić rekao je da u Srbiji i regionu ne postoje potpuni podaci šta se dešava sa diplomiranim studentima, niti koliko stečeno znanje na fakultetima i visokim skolama doprinosi da lakše nađu posao. Prema njegovim rečima, projekat treba da ukaže šta se sa alumnijima dešava nakon završetka studija, gde su se zaposlili, koliko su zadovoljni, da li su otišli iz Srbije, a i da retrospektivno oceni kvalitet i uslove školovanja.

"Nezaposlenost mladih ljudi je velika, a istovremeno se menja tržište rada po kojem je zasnovan nastavni program", ukazao je Lažetić i dodao da će u Srbiji istraživanje obuhvatiti 29.000 studenata koji su diplomirali 2007. i 2012. gdine i po 6.000 u Crnoj
Gori i Bosini i Hercegovini. U projekat su uključeni univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Singidunum Univerzitet, kao i viša tehnička škola iz Subotice, Niša i Visoka poslovno-tehnička škola iz Užica.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.03.2013. 18:45
Па ја мислим да су проблем куповне дипломе а не потреба државе за кадровима.Пуна Србија је лажних диплома и наравно ствара се вишак појединих кадрова
Sreda 20.03.2013. 07:18
Radi se ono što se može, radi se ono što se mora. Ono što se može ne voli se, ono što se mora - voli se. A fakultet- lepa uspomena.
Utorak 19.03.2013. 20:23
Dali je neko ikada video ovog "mile011" da je napisao nesto lepo, pohvalio nekog-nesto, dao neku podrsku...nesto ? Ja kad god vidim njegov komentar zapitam kakav bes danas izliva... Druze toliko mrznje imas u srcu da mi je nejasno kako zivis. Znajuci da covek na usta iznosi ono cega je srce puno stvarno se pitam sta sa tobom nije u redu... I ta veliko-mala slova,..stvarno...dosta covece
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online