Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.03.2013.
01:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Tapija za 100 evra

Skupština Srbije je usvojila Zakon o posebnim uslovima za prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, a već sutradan je zakon stupio na snagu. Kuće, lokali, stanovi, garaže koji su izgrađeni na crno, bez građevinske dozvole, ako se uklapaju u kvadraturu koju propisuje zakon moći će sasvim legalno da se upišu u katastar. Ipak, ti objekti katastarskom legalizacijom ne mogu da steknu ista prava kao i legalni objekti, jer i dalje neće imati građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Lakši upis u katastar: Država nudi poslednju šansu za objekte bez papira
 

Procenjuje se da Srbija ima 1,3 miliona stanova, kuća, lokala, garaža koji su izgrađeni bez ikakve dozvole i nigde nisu upisani. Usvojena zakonska rešenja građanima će omogućiti da objekte koje su izgradili "na divlje" upišu u katastar, a pravo na to imaće vlasnici - kuća do 300 kvadrata, stanova u stambenim zgradama do 200, poslovnog prostora do 100 metara kvadratnih, vikendica do 200, zanatskih radnji i pomoćnih objekata do 100 i garaža do 30 kvadratnih metara.

Naknadno plaćanje za dozvole

Prema rečima Saše Paunovića, zakonom se ništa ne rešava, jer će prilikom upisa u katastar postojati pismeni dokaz da nisu plaćene sve naknade (građevinska i upotrebna dozvola) i kada vlasnik bude hteo da proda objekat, moraće da plati lokalnoj samoupravi.
Inače, oni koji po ranije važećim zakonima nisu podneli zahtev za legalizaciju, a izgradili su objekte imaju rok od godinu dana da podnesu prijavu nadležnoj službi za katastar.

Za upis objekata zakonom nisu predviđene nikakve takse i naknade, a ukoliko ga već nemaju, građani će platiti samo izradu geodetskog snimka koji košta 10.000 dinara (oko 100 evra). Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je u Skupštini kazao da će za legalizaciju svih objekata biti potrebno najviše tri godine i pozvao poslanike da glasaju za ovaj zakon i kazao da nam je neophodan jer je "Srbija prva na listi nelegalno izgrađenih objekata u Evropi".

- Do sada imamo oko 700.000 prijavljenih slučajeva nelegalne gradnje, ali građani nemaju novca da plate legalizaciju, pa će zato, ukoliko se taj problem reši, to biti veliko pomak. Zakon o legalizaciji neće rešiti sve probleme, ali će rešiti mnoge - kazao je Ilić.


Ministar je najavio je da će uskoro početi rad na izradi zakona o izgradnji i planiranju kojim će biti predviđeno da se građevinska dozvola dobije za najviše 30 dana, a svi potrebni dokumenti na jednom šalteru.

Imovina nije vraćena

Ministar Velimir Ilić je tokom rasprave u parlamentu kazao da svi funkcioneri žele da žive na elitnim lokacijama, ali da malo brinu kako je došlo do toga da mnoga beogradska naselja nemaju kanalizaciju.
- Tačno je da na Dedinju ima mnogo objekata koji su nelegalizovani. Da li neko ko vrši vlast u Beogradu 15 godina zna da na Dedinju nema kanalizacije. Pola Dedinja je oteto. Zašto niste vratili za 15 godina bivšim vlasnicima? Čija je to kuća tamo? Nekome je oteta, mučeniku koji danas živi u 30 kvadrata, njegovom dedi, pradedi - kazao je Ilić.

Buru na skupštinskoj sednici kada je na dnevnom redu bila diskusija o ovom zakonu, izazvala je nejasnoća šta će biti sa vlasništvom nad parcelama, jer su mnogi objekti pored toga što su izgrađeni na crno, "nikli" i na tuđem zemljištu. Prvobitna verzija zakona izmenjena je u tom delu amandmanom SPS-a, pa će vlasnik bespravno izgrađenog objekta na tuđem zemljištu moći da upiše pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na zemljište. Ali ni situacija sa "ničijom zemljom" neće moći da traje čitav vek, jer vlasnik objekta i vlasnik zemljišta imaju rok dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona da reše imovinsko-pravne odnose na zemljištu. Posle toga, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku zemljišta isplati tržišnu cenu za to zemljište.


Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović smatra da je Zakon o upisu u katastar bespravno sagrađenih objekata potpuno obesmišljen, i da će dovesti do situacije da "imamo zgrade usred njiva, bez asfalta, vode i kanalizacije, ili zgrade u centru grada koje se ne mogu priključiti na vodovodnu i kanalizacionu mrežu".


- Neke mane zakona su ispravljene. Ograničena je kvadratura objekata koji se legalizuju, sprečeno je prisvajanje tuđeg zemljišta na kome se objekat nalazi i predviđeno je da će na kraju morati da se plati naknada za uređenje građevinskog zemljišta lokalnim samoupravama. Međutim, i posle upisa ostaje beleška da nije plaćena naknada, objekti i dalje ostaju bez upotrebne dozvole - zaključio je Paunović.
 

Nepravedan zakon

Poslanici Demokratske stranke nisu glasali za zakon, a Nenad Konstantinović je za govornicom kazao da "Veljin zakon" ne valja.
- Ljudi, molim vas, razmislite o tome što govorite i šta radite. Omogućavate onima koji su nelegalno zidali, bez papira, čak i na tuđem zemljištu da upišu pravo svojine na stanu do 200 kvadrata. Stanu do 200 kvadrata? Ljudi, to je luksuz. Da upišu pravo svojine, a da ne plate naknadu opštini ili gradu? Svi u legalizaciji su morali da plate, a sada postoje neki koji ne moraju. Šta to znači? Svako u ovoj zemlji ko nešto plati državi taj je ispao glup, jer uvek može da dođe neka vlast pa kaže - može za džabe. To je diskriminacija i ogromna nepravda, i ne može da prođe na Ustavnom sudu. Ne mogu ovi u redovnom postupku da plaćaju, a ovi po Veljinom zakonu ne plaćaju - kazao je Konstantinović.

Ilić: Ne možemo rušiti hiljade kuća

Ministar građevine Srbije Velimir Ilić kazao je u parlamentu da će Zakon o posebnim uslovima za prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole omogućiti da se većina izgrađenih objekata bez dozvole upiše u katastarske knjige, što će delom rešiti problem i omogućiti kasniju legalizaciju.

Za legalizaciju tri godine: Ministar Velimir Ilić
 

- Ovo nije legalizacija, po stoti put to ponavljam. Upis u katastar nepokretnosti i svi nesporni objekti koji imaju rešen status imovine biće upisani i biće punovažni. Ne može da se legalizuje nešto što se pokušavalo mnogim zakonima. Ti objekti nikad, većina od njih nikad ne bi mogla da se legalizuje. Zašto ne bi mogla? Zato što fiktivnom dokumentacijom ne sme niko da legalizuje objekte. Ko je taj ko će legalizovato objekat i dati urednu dozvolu, rađenu u plavnom području? Ko je taj ko sme da da dozvolu za objekat urađen na klizištu? - kazao je Ilić u skupštinskoj sali.


On smatra da su poseban problem divlja naselja od nekoliko hiljada kuća, koja je nemoguće srušiti


- Šta vi mislite sada da treba celo naselje Vinča od 2.000 kuća da srušimo, jer je na tom mestu predviđen most i auto-put. Znate li vi da je rešenje da se tunelom prođe ispod naselja, jer ne može niko u ovoj državi da sruši 2.000 kuća. Prema tome, ti objekti nikad ne mogu dobiti građevinsku dozvolu, jer su na trasi autoputa. Mora se naći neko rešenje - kazao je ministar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online