Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.03.2013.
17:08
Beta A

Nezavisni sindikat: NIS krši pravo na rad

Nezavisni sindikat Naftne industrije Srbije (NIS) uputio je danas otvoreno pismo nadležnima u Vladi Srbije u kojem je upozorio da se programom rešavanja viška zaposlenih u toj kompaniji krši pravo na rad.

Sindikat je u saopštenju za javnost naveo da poslovodstvo NIS-a planira da otpusti više od 300 radnika, dok u isto vreme preko uslužnih preduzeća, angažuje više od 1.500 radnika na poslovima koje su već obavljali ili mogu da obavljaju zaposleni koji se nalaze u programu rešavanja viška.

Foto: Industrija

"Ni jednog trenutka tim radnicima nije ponuđeno da obavljaju poslove za koje su već osposobljeni", navodi se u saopštenju i dodaje se da je NIS u okviru kompanije formirao Službu za administrativno-tehničku podršku, u koju je prebacivao zaposlene koje sada želi da proglasi tehnološkim viškom.

"Za to nisu bili utvrđeni nikakvi kriterijumi, osim da su zaposleni na neodređeno vreme skupi za kompaniju te da su im jeftiniji oni koje angažuje preko uslužnih preduzeća, a najjeftiniji oni koje angažuje preko programa 'Prva šansa'", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je "prosto neverovatno" da kompanija koja beleži izuzetno veliku dobit otpušta radnike na takav način. Nezavisni sindikat je zatražio od nadležnih u Vladi Srbije da imaju u vidu ove činjenice prilikom donosenja odluke o davanju saglasnosti na ponuđeni program od strane NIS-a.

"Nadamo se da program nećete prihvatiti sve dok NIS ne ispuni sve stavove iz člana 154. Zakona o radu i ne preduzme odgovarajuće mere za novo zapošljavanje i prekvalifikaciju", piše u saopštenju.

Otvoreno pismo upućeno je predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, ministrima Jovanu Krkobabiću i Zorani Mihajlović, kao i nadležnima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ponedeljak 18.03.2013. 17:44
Сви ти радници из НИС-а би требали да раде мало код приватника! Али тако је то код нас, они којима је најбоље и највеће одпремнине добијају, они се највише буне! Десетине хиљада људи и не добије плату у Србији!!! Синдикати би требали да крену са својим послом од почетка а не са краја! Срамота!!!
Utorak 19.03.2013. 07:04
Mnogi su otišli na vrlo ružan način, navodno dobrovoljno, a zapravo više nisu mogli da otrpe šikaniranje. Što bi rekli u onom filmu - Moskva suzama ne veruje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online