Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.03.2013.
21:39
J. L. Petković - Vesti A

Radovan Ničić: Uništitelji nagrađeni

“Mart je za srpski narod u istoriji zabeležen kao mesec iskušanja u kome smo preživljavali možda najgore trenutuke, ali1 17. mart 2004. godine ostaće zapamćen po događajima koji su zauvek promenili odnos, mišljenje i stvarnost Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Radovan Ničić, predsednik Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije.

Radovan Ničić

- Gotovo svi moji prijatelji i danas se sećaju svake sitnice, svakog trenutka. Sve je počelo 15. marta, nešto posle 17 časova, kada je sa devet metaka u selu Čaglavica ranjen mladi Jovica Ivić. Danas, devet godina kasnije i dalje su nepoznati njegovi napadači. Iako je nama od ranije bio poznat odnos KFOR-a prema srpskom narodu, nemoguće mi je da pronađem reči i opišem nezainterseovanost, nebrigu, bezobrazluk i sve ono što nije radio ili sprečio KFOR, koji i pored dva kontrolna punkta nije uspeo da pravdi privede počinioce ovog i drugih zločina koji su na ovom parčetu kosovske smonice dogodili.

Ničić podseća da se do tog 17. marta “jedva i pominjalo da su neke ekstremne ili radikalne islanmističke grupe i pokreti postojali na KiM“.

- Međutim, od marta kada se i objavilo da su pojedinci iz takvih struktura aktivno učestvovali i organizovali rušenje i paljenja, te grupe ne prestaju da deluju, da bi danas započeli i proces aktivnog učešća u političkom životu KiM. Ovde budeš nagrađen ako si najglasniji protiv Srba i ako se dokažeš poput onog nesrećnika što je srpsku svetinju u Podujevu palio.

Ničić kaže da je devet godina nakon institucionalno organizovanog nasilja nad svim što je srpsko, mišljena da je teško utvrditi prave i stvarne posledice.

- Podaci o uništenim spomenicima kulture, o porušenim manastirima i crkvama, porušene kuće i spaljena srpska sela su priča za sebe. Ono što je po mom mišljenju bitnije je činjenica da su teritorije u koordinisanoj akciji etnički očišćene od Srba sa porukom da se nikada više ne vrate na te teritorije. O tome svedoče i podaci o povratku. U Čaglavici, kojom prolazi magistralni put ka Skoplju, trebalo je slomiti duh preostalih Srba. Na tom projektu se radilo godinama unazad, a samo najodulučniji su ostajali i opstajali. Taj 17. mart 2004. godine je zauvek promenio izgled i lice tog sela. Rezultat pogroma je i da Srba više nema u Peći, Đakovici, Gnjilanu, Prištini...Da li će se nešto dogoditi znali su svi iz međunarodne zajednice, ali i određeni krugovi u Beogradu kojima u tom trenutku nije odgovarala situacija i prilike na KiM.

POVEZANE VESTI

Subota 16.03.2013. 23:06
Dzaba, brate Radovane. Slabo te cuju ovde. Svi se spremaju za sveti Datum! Ziveo ti meni, jedno svi znamo - Kosovo i Metohija su srpska zemlja!
Nedelja 17.03.2013. 09:00
Nije brate samo bila satanizacija Srba samo na Kosovu nego u citavom svetu,I sada kada kazas da si Srbin u EU i prokletoj Americi svi te smatraju otpadom .a kamoli u "lijepoj njihovoj" u federaciji bh itd itd.Nema pregovora nikakvih a kamoli da se zalis tim zapadnjacima sto nam krv i danas piju sto nas unistavaju na sve moguce nacine pa do zaludjivanja citave nacije nego da se okrenemo sami sebi da zbijemo svoje redove pa ko nece srecno mu brate , ojacati ekonomiju .vratiti se radu , stvoriti opet svoju vojsku pa da vidis kako se menja stanje najedanput.Oterati americku bagru da vise nikada njihova stopa neuprlja nasu Srbiju jer sve nevolje bas dolaze od njih,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online