Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.03.2013.
16:49
Beta A

Tadić: Eštonova smatra da je nagodba o Kosovu moguća

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu u Briselu da mu je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prenela uverenje da je nagodba Beograd-Priština oko Kosova moguća i naglasio da je približavanje Srbije članstvu u Evropskoj uniji važno i zato što jača položaj Srbije oko Kosova.

Srbija mora da u naš predlog ugradi i američke interese, budući da je to jedini način da nađemo održivo rešenje: Boris Tadić
 

Tadić je to rekao novinarima na "Briselskom forumu", gde je razgovarao s Ketrin Ešton i drugim istaknutim političkim ličnostima Evrope i Amerike, naglasivši da se nada da će vrh srpske vlasti doći do rešenja za Kosovo i da je ključno pitanje šta će pravno biti i kakva će ovlašćenja imati željena zajednica srpskih opština.


Ništa bez Amerikanaca

On je naglasio da je u tome "veoma važan stav SAD, jer one imaju najveći uticaj na odluke Albanaca na Kosovu i Metohiji" i da bez blagonaklonog, konstruktivnog stava SAD nije moguće pronaći rešenje na Kosovu i Metohiji.


"Zato Srbija mora da ide prema SAD ubeđujući ih da i oni pronađu svoj interes u tom budućem rešenju, da srpski predlog ugradi i američke interese budući da je to jedini način da nađemo održivo rešenje", istakao je Tadić.


Bivši predsednik Srbije je rekao da mu je "drago da takve stavove naša Vlada ugrađuje u svoju politiku".


On je, ipak, upozorio i da "postoji bojazan da se do rešenja ne dođe", jer su primetni različiti stavovi predsednika Nikolića i premijera Dačića oko toga dokle se stiglo u pregovorima.


Odmah utvrditi nadležnosti zajednice opština

Tadić, počasni predsednik Demokratske stranke, ukazao na to da je od bitne važnosti da li će se odmah utvrditi nadležnosti zajednice srpskih opština ili će se to ostaviti za naknadne pregovore, upozorivši da se od naknadnih pregovora ne može očekivati povoljno rešenje za Srbiju.


"To su bitna mesta i sad se pregovara o tome", dodao je Tadić, rekavši da je u Briselu i prethodno u Amsterdamu s istaknutim političarima razgovarao o tome, "uvek voljan da podrži srpski nacionalni stav u cilju pronalaženja rešenja, a da se razmišlja i o interesima Albanaca".


"Jer jedino tako možemo pronaći održivo rešenje", naglasio je počasni predsednik DS-a, podvukavši da je "vrlo važno postići minimum nacionalnog jedinstva oko ovog pitanja", budući da će se onda uvećati verovatnoća da pregovarači Srbije uspeju.


DS podržava srpske pregovarače

Tadić je naglasio punu podršku DS-a nastojanjima pregovarača srpske Vlade i države da utanače nagodbu s Prištinom.


Zamoljen da oceni izjavu američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija da će Vašington podržati svako rešenje za Kosovo i zajednicu srpskih opština, ako to prihvate obe strane, iako je ranije bilo tvrdnji da SAD koče to pitanje, bivši predsednik Srbije je rekao da će se to videti u budućnosti.


Tadić je, ipak, predočio i da "tek treba videti šta je to zajednica srpskih opština i to tek treba da bude artikulisano od strane srpskih pregovarača - da li je to Ahtisari plus, Ahtisari minus plan ili je to nešto što više liči na poziciju Srbije u prethodnim pregovorima kada smo mi snažnije tražili nadležnosti za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji ne odvajajući je od Ustava Republike Srbije i našeg ustavno-pravnog rešenja".

POVEZANE VESTI

Subota 16.03.2013. 16:53
Овај још путује по свијету о нашем трошку и ради против Србије и српског народа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online