Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.03.2013.
10:57
Danas A

Srbija "rizična" za svet

Prema međunarodnom istraživanju o političkim rizicima, Srbija se nalazi na 87. mestu u svetu, a stručnjaci tvrde da su glavni problemi korupcija i "neodlučna" ekonomska politika, prenosi ''Danas''.

Jedan od najvećih problema Srbije je korupcija

Korupcija je ključni problem Srbije, a situaciju dodatno komplikuju prilično ''neodlučna'' ekonomska politika i nedovoljna transparentnost u pojedinim domenima vlasti, ocenjuju za taj list stručnjaci za bezbednost i evropske integracije komentarišući istraživanje, u kojem se Srbija sa koeficijentom 6,19 našla na 87. mestu od ukupno 197 zemalja sveta.

Sagovornici ''Danasa'' navode da analiza rizika, koju su zajednički sprovele londonska kompanija Meplkroft i konsultantska agencija Marš sa sedištem u Sidneju, jasno pokazuje da Srbija ''ima još mnogo toga da uradi da bi politički partneri i investitori počeli da je doživljavaju kao pogodnu i pouzdanu za saradnju i ulaganja''.

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, kaže za Danas da za unapređenje i političke i ekonomske situacije „status kandidata za članstvo u EU nije dovoljan, pogotovo ako se zna da Unija ima tendenciju snižavanja tehničkih kriterijuma prema Srbiji ukoliko postoje pomaci u nekim oblastima, kao što je slučaj u pregovorima s Kosovom“.

"Trenutna borba protiv korupcije u stvari mahom predstavlja zloupotrebu u političke svrhe, odnosno služi za eliminaciju konkurenata, baš kao što su pojedini tajkuni preko svog uticaja na stranke i sudove eliminisali svoju poslovnu konkurenciju. Istovremeno, investitori dobro znaju koliko se robe u Srbiji prodaje bez plaćenih dažbina, jer ni integrisano upravljanje granicom nije rešilo problem šverca s Kosovom ili poslovanja firmi sa severa Kosova za koje niko ne zna da li su fiktivne ili stvarne, niti da li izmiruju svoje obaveze, budući da tamo nema poreske uprave“, izjavila je Milić.

Marko Savković, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, objašnjava za ''Danas'' da su navedeni indeksi namenjeni pre svega investitorima, ali da se uzimaju u obzir i drugi parametri, poput „tvrdih“ bezbednosnih rizika, što ovo istraživanje čini zanimljivim.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 11:50
свет је ризичан по србију србија је запад истоку , србија је исток западу , територија србије је много битна , најкраћи и најбржи ,прелаз са једне не другу стране ХЕБЕМ ТИ такву владу која није могла да издејствује бољи положај србије од 2000 до 2013 година,довели сте нас дотле да нам је држава на пишомет , па опет не валја,МОРОНИ ЈЕДНИ твѕв еу'ропијској унуји смо ми много више потребни него она нама, мајмуни издајничи ..!"#!"#!"$!"$%!"%!%"%#"%!%"$
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online