Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 14.03.2013.
01:10
N. Jokić - Vesti A

Trojka se odrekla Severa?

Obraćajući se promrzlim novinarima u ponedeljak kasno uveče na trgu Šuman u Briselu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je sporazum Beograda sa Prištinom na domaku zato jer je "Priština popustila", ali je i prvi put jasno rekao da Zajednica srpskih opština na Kosovu neće moći da ima zakonodavnu i izvršnu vlast.

SVE BLIĆI ARHTISARRIJEVOM PLANU ZA KOSOVO: Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Ivica DAčić sa Ketrin Ešton
 

- Ta zajednica (srpskih opština) ne može da donosi zakone, ali može da donosi svoja pravila u okviru zakona kao što uostalom sve države EU imaju iste zakone i tu se mnogo ne razlikuju, ali zato postoji mnogo takvih zajednica koje žive potpuno mirno i slobodno - rekao je Nikolić, posle sastanka koje je zajedno sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem imao u sedištu EU.
 

Ipak, do daljeg, neizvesno oko čega je to Priština "popustila", kako je rekao predsednik Nikolić. Sasvim je međutim izvesno da je državna "trojka" Srbije pristala da povuče zahtev o izvršnim i zakonodavnim ovlašćenjima srpskih opština. Time je Srbija otvorila prostor za sporazum u "duhu Ahtisarijevog plana" kako to Nemci vole da kažu. Od samog početka od Srbije se ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali se zahteva da na institucionalnom i faktičkom planu" ne ometa funkcionisanje Kosova kao nezavisne države".
 

Brifing za novinare posle sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije, delovao je u ponedeljak uveče nadrealno - potpuno u skladu sa balkanskim (ne)prilikama, metaforično odslikavajući međunarodni položaj Srbije.

Naime, predsednik Srbije, premijer i potpredsednik Vlade izašli su iz zgrade Evropske komisije da bi se predsednik obratio novinarima na sred ulice, na minis tri stepena dok se sitan sneg ledio čim bi dotakao zastakljeni asfalt, a udari ledenog vetra svima izmamljivali suze.

Birokratija Evropske komisije nije mogla da ni minimalni napor da omogući da se državni vrh jedne zemlje, makar to bila i Srbija, s obzirom na nevreme, sastane desetak minuta sa novinarima u ulaznom holu zgrade. Nikolić, Dačić i Vučić nisu imali vremena da idu u ambasadu Srbije u Briselu jer su žurili na svoje odvojene avione kako bi se što pre vratili u zemlju.

Pokazalo se da su dobro učinili što su požurili. Samo sat vremena posle njihovog odlaska, obustavljeni su avionski letovi i brojne vozne linije iz Brisela. Da državni vrh nije požurio moglo je da se desi da budu primorani da Srbijom upravljaju iz Brisela u kome je međunarodni i unutrašnji saobraćaj juče ceo dan bio skoro potpuno blokiran.   

Sporazum za deset dana?


- Može se očekivati da će u idućih deset dana sigurno proisteći takvi rezultati da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da to bude podstrek za Evropsku uniju da sa Srbijom počne pregovore o članstvu - rekao je Nikolić.


Poseban zakon


Predsednik Nikolić je takođe dodao da će srpska zajednica na Kosovu imati svoja pravila, svoje pravosuđe i da će biti jasno da je niko nije napustio. On je rekao da će srpska zajednica "biti na određeni način vezana za Prištinu".


- Po nama deo to će i dalje biti teritorije Republike Srbije, o čemu ćemo doneti poseban zakon - rekao je Nikolić.

 

Daleko od potpisivanja


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu.


Dačić je istakao da Srbija želi da nastavi evropski put ali da se to pitanje može rešiti jedino političkim dogovorom, uz međunarodne garancije.


- Ako se raziđemo, Tači će pokušati oružjem i Srbija će reagovati. I opet smo na početku - rekao je premijer Srbije. 

 

SRBI S KOSMETA OGORČENI ZBOG POLITIKE BEOGRADA

Jakšić: Kapitulacija u Briselu


Potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić ocenio je da je Srbija kapitulirala u Briselu i da su radi virtuelnog puta u EU izdati nacionalni i državni interesi.


Jakšić je rekao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavom kako je "Priština popustila" pokušava da "zamaže oči srpskom narodu", tvrdeći da će u narednoj rundi pregovora Beograda i Prištine biti postignuto rešenje koje će značiti očuvanje državnih interesa.

 

- To nije tačno, Nikolić se odrekao Kosova i Metohije - kaže Jakšić, koji je i poslanik DSS-a u Skupštini Srbije.

 

On je podsetio kako je Nikolić na predizbornom mitingu u Kosovskoj Mitrovici dao garancije da će poništiti sporazume koje su postigli Borislav Stefanović i Edita Tahiri i vratiti Kosovo i Metohiju u sastav Srbije.

 

- Nažalost, on ne samo da nije poništio sporazume već je iste dogradio i administrativne prelaze pretvorio u granične - dodao je Jakšić.

 

On smatra da je Sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima zaokružena kosovska nezavisnost, a da je porukom Nikolić iz Brisela prihvatio da ugasi srpske institucije na Kosovu i integriše taj deo srpske teritorije u jednostrano proglašenu državu Kosovo.

 

Potreban referendum


Prema rečima Marka Jakšića, Srbi na severu pokrajine se nadaju da će Nikolić pre stavljanja potpisa na "dokument o predaji Kosova" raspisati referednum o izmeni Ustava.


- Jasno je da više od 70 odsto Srba u izboru EU ili Kosovo i Metohiju kaže "ne" EU i zato sam uveren da će dogovor iz Brisela ostati samo usmeni i da neće biti primenjen, jer to isključivo zavisi od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - poručuje Jakšić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.03.2013. 01:48
Шта рећи осим туга, јадни, измучени народ ћути, не знам само зашто су оволико чекали да и званично продају Свету Српску земљу, могли су то да одраде чим су дошли на власт а и пре 3-5 година они прошли, народ више не реагује, народ се заглупљује и задовољава турским серијама, курсаџијама и основним намерницама за живот све док се не одради све у позадини што следује а онда ће полако почети дејства ових хемикалија које бацају мало-мало са неба, хаарпа, па и ових које једемо... тако ће једном народу доћи крај а да тога неће бити ни свестан...
Četvrtak 14.03.2013. 02:56
Fala Bogu da imamo Srpske Dveri,SRS,DSS i Nase. 6 Aprila je veliko okupljanje Srpskih patriotskih snaga 13:00h na trgu Republike! Vreme je za promene!Vreme je za revoluciju! Ako sada ne ustanemo sutra nas vise biti nece."OVAKO VISE NEMOZE!"
Četvrtak 14.03.2013. 07:14
Najzad dočekali, raskrčmiće ono malo što je još ostalo. Nikolić će ostati upamčen kao predsednik koji je kuknjavom izkukao predsednički mandat. Upornost mu se isplatila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online