Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.03.2013.
13:53
Beta A

Kosovo može na zasedanje Saveta Evrope

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Klod Minjon najavio je da će Kosovu biti odobreno da prati zasedanja PS Saveta Evrope, ali bez prava glasa.

Žan Klod Minjon i Nebojša Stefanović
 


Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Minjon je kazao da je finalizovana rezolucija o Kosovu PS SE u kojoj je naglašeno da svi koji žive na Kosovu imaju pravo da uživaju vladavinu prava.  On je kazao i da je tekst te rezolucije finalizovan uprkos tome što 34 od 47 članica SE priznaju kosovsku nezavisnost i naglasio da se Savet Evrope drži politike statusne neutralnosti.

Minjon je poručio da Srbija i ceo region po svaku cenu moraju da postanu deo zajednice evropskih država i naveo da je svestan da je Kosovo trnovito pitanje, ali da mora da se reši kako bi se obezbedio trajan mir i stabilnosti i kako bi jednog dana sve zemlje regiona bile u SE i EU. On je dodao i da podržava konstruktivan pristup Srbije dijalogu Beograda i Prištine.

Minjon, koji boravi u poseti Beogradu, razgovarao je s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. Stefanović je rekao da je optimista da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom, dok je Minjon izrazio uverenje da će Beograd rešiti pitanje Kosova.

U obraćanju novinarima posle sastanka, Stefanović je rekao da je u Briselu postignut "određeni napredak u smislu ustupaka Prištine da se dobije više nadležnosti za srpsku zajednicu na Kosovu".

"Optimista sam da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora. Dijalog je pokazao da je Srbija i u teškim situacijama spremna da napravi korak dalje", rekao je on.

Minjon je istakao da je novina da se o Kosovu odjednom moglo razgovarati i istakao opredeljenje PS SE da pomogne Srbiji da reši taj problem.

"Nije nam namera da ga namećemo, ali ubeđen sam da ćemo do rešenja doći. Imajući u vidu želju Srbije da se učlani u EU, uvereni smo da će srpska vlada doprineti pronalaženju rešenja tog problema", kazao je predsednik PS SE.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 14:13
Koliko ce jos dugo da u demokratskoj zemlji blokiramo komentare zdravlja ako ide o Tadica, Jovanovica, Djilasa.Da li ti ljudi i dalje imaju mogucnost kaznjavanja nepodobnih ili to radi nova vlast radi njih POSTO AMBASADORIMA ne valja pokazivati istinu.
Utorak 12.03.2013. 16:50
Ako može Kosovo Srbija ne može pa evropo biraj.
Utorak 12.03.2013. 16:49
А који је то Мињон јер Филе ? ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online