Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 12.03.2013.
12:37
Lj. Ivanović - Vesti A

"Srbija je izgubila i sever Kosova"

Posle oštrog protivljenja EU, Srbija je definitivno odustala od ideje o podeli Kosova, te se spasavanje onoga što se spasti može od sada definiše uspostavljanjem zajednice srpskih opština s izvršnim nadležnostima. Međutim, i ova ideja je naišla na hladan tuš u Berlinu, pa i Briselu, smatra Predrag Simić, bivši diplomata i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.


Predrag Simić, profesor Fakultate političkih nauka
 

Šta znači teza o članstvu Kosova i Srbije u UN bez međusobnog priznanja?
- To je kopiranje modela Zapadne i Istočne Nemačke. Baš to znači. Te dve države su zaključile sporazum kojim stiču članstvo u UN a da se međusobno ne priznaju. Nemačka politika prema Kosovu je vrlo konzistentna još od 2006. Prvo je nemački model izneo ambasador Volfgang Išinger, onda je o međusobnom ugovoru govorili predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, pa nemački ambasadori u Beogradu, pa predstavnik vladajuće partije Andreas Šokenhof, konačno i kancelarka Angela Merkel, a sad i njen savetnik Kristof Hojzgen.

Zahlađenje s Moskvom

Kako će Rusija reagovati na moguće pristajanje Srbije da Kosovo uđe u UN?
- Oni su sto puta ponovili da neće biti "veći Srbi od Srba". Rekli su nam da šta god učinimo, oni neće ići ispred, već iza nas. Kao i što Moskva nije sprečila da se pregovori o statusu izmeste iz UN pod okrilje EU jer je s time Srbija bila saglasna, tako neće biti ni protiv ulaska Kosova u svetsku organizaciju. Uostalom, zar nije očigledno da je došlo do velikog zahlađenja odnosa s Moskvom? To ni ordenje predsednika ne može da otopli.

Dakle, Beograd je doveden pred zid?
- Jeste. Mislim da više nema ništa ni od izvršnih nadležnosti za četiri opštine na severu Kosova. Nemačka za to neće ni da čuje, a iza nje su čvrsto i SAD, čiji je ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao da nema govora o nekoj novoj Republici Srpskoj na Balkanu. Nemačkoj i SAD se jako žuri da ovo pitanje reši i time stavi tačku na dezintegraciju Jugoslavije.


Ima li srpska vlast legitimitet da popusti pred nemačkim zahtevima?

- Ova vlada je, za razliku od prethodne, prešla crvenu liniju. Setite se da je upravo premijer Dačić rekao da Srbija može da pristane na članstvo Kosova u UN u okviru sveobuhvatnog rešenja. Ide se ka tome, ali će vlast teško prodati odluku građanima.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 12:41
Марш са власти погани изроди. Продали сте Космет. Николић, Дачић, Вучић = Издајници прве класе
Utorak 12.03.2013. 14:17
Ajde ne laprdajte po forumima nego na ulicu i sklonite ova go..a, kad ste mogli Miloševića, zašto ne ove?
Utorak 12.03.2013. 14:40
Eto vam nova vlast....Znam jos kako ste ovde pljuvali predhodnu vlast, i bili sretni sto dolazi Nikolic. A sta sad? Tako ce biti i kad ova Vlast ode, ma ko novi dosao. Treba neko totalno novi, sto dosada nije nikad bio na Vrhu, a ne vise ovi izlizani bez ideja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online