Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 09.03.2013.
17:14
Fonet A

Tribina o ubistvu Đinđića: Ispitati i Koštunicu

Učesnici tribine "Politička pozadina ubistva Ðinđića" zatražili da se u istrazi o pobuni JSO ispita i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Učesnici tribine "Politička pozadina ubistva Ðinđića"
 

U sadašnjim političkim odnosima nema velikih šansi da se otkrije politička pozadina ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića, ocenili su učesnici tribine "Politička pozadina ubistva Ðinđića".

Oni su istakli da je potrebno u istrazi o pobuni Jedinice za specijalne operacije (JSO) ispitati i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu. Advokat Rajko Danilović, koji je učestvovao u procesu optuženima za ubistvo Ðinđića, rekao da je utvrđeno ko je izvršio sam čin ubistva, ali je Srbija daleko od toga da sazna ko je sve učestvovao u ovom činu. Možemo konstatovati da su ubistvo izvršili zemunski klan i JSO, ali iza političkog ubistva, što jeste ubistvo premijera, stoji politika i to nije rasvetljeno u celini, rekao je Danilović.

Stvar nije rešena i sve je otvoreno, ali u sadašnjim političkim odnosima nema šanse da se rasvetli pozadina ubistva. Ipak, nikad se ne zna, ocenio je Danilović. Novinar Vremena i autor knjige o Zoranu Ðinđiću Miloš Vasić ocenio je da bi rasvetljavanje ubistva pripadnika službe državne bezbednosti Momira Gavrilovića bio "konac koji će rasplesti džemper" pozadine ubistva premijera.

Prema njegovim rečima, druga priča koju treba rešiti je i pobuna JSO i naklonost medijima prema njenim pripadnicima za koje je tekao da su "banda jajara i dripaca".

Medijska podrška za JSO i Zemunski klan, kroz novine koji su oni finansirali, nikada nije do kraja istražena i odatle bi trebalo možda početi priču o pozadini atentata na premijera, ocenio je Vasić.

Vasić je istakao da treba podsetiti i na sistemsku opstrukciju Demokratske stranke Srbije u saveznoj skupštini kada se usvajao zakon o borbi protiv organizovanog kriminala i istup funkcionera ove stranke Dejana Mihajlova o saznanjima o ubistvu Ðinđića, koji zbog toga nikad nije pozvan na odgovornost.

Novinar Slaviša Lekić, čiji je film o Ðinđiću prikazan uoči ove debate, rekao je da od 20 njegovih sagovornika 15 smatra da je centar hajke protiv Zorana Ðinđića bio u okruženju Vojislava Koštunice. Lekić je rekao da ne veruje da će biti otkrivena politička pozadina Ðinđićevog ubistva, ne zato što nema politčke volje, već je politički interes da do toga ne dođe.

Veliki korak u toj istrazi bi bio napravljen ako bi se krenulo od moje branše, od ljudi koji su se tada stavili u funkciju batine jedne političke grupacije, bili vlasnici pojedinih listova, udarne pesnice, a neko i načelu javnosg servisa Srbije, rekao je Lekić.

Lekić se našalio da bi politička pozadina ubistva možda bila rešena kada bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić formirao komisiju koja bi se bavila tim pitanjem i na njeno čelo postavila Miloša Vasića.

Predsednik Socijaldemokratske unije i potpredsednik Ðinđićeve Vlade Žarko Korać ocenio je da Srbija ima prljavu savest kada je reč o Ðinđiću i da je bilo strašno kako se država okrenula protiv jednog čoveka. Korać smatra da u Srbiji postoje političari prvog i drugog reda, jer se pozivu suda da da iskaz na okolnosti pobune JSO jedino ne odaziva Vojislav Koštunica.

Ovde je potpisivana peticija da Koštunica ne može biti pozvan na sud, rekao je Korać i istakao da kao psiholog može da konstatuje da se, ako se neko ne odaziva pozivima suda, onda verovatno nešto krije.

Korać je rekao da bi trebalo istražiti ubistvo Momira Gavrilovića, ali da njega mnogo više interesuje iskaz zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića. On je bio zaštićen svedok, koji je strašno mučen, a potom zapaljen i bačen na autoput ka aerodromu. On je bio profesionalni policajac i njegovo svedočenje dosta bi reklo o pozadini ubistva, objasnio je Korać.

Korać je istakao da je Vukojević prvi koji je posvedočio da je zemunski klan imao kontakte sa političarima iz Koštuničinog okruženja

POVEZANE VESTI

Subota 09.03.2013. 17:44
mislim da je Kostunica naj posteniji u Srpskoj politici,sto se naravno ne odnosi na clanove njegove partije gde takodje ima izuzetaka.ali ovo sto da bi Ceda dosao u medije trkelja o tome da je kostunica tu umesan nema pojma,pre bih rekao obrnuto zato sto je Djindjic sigurno skuzio ko su lopovi iz dosa i ko je najvise krao a to je DS,LDP preko svojih tajkuna a sve pod optuzbom Dinkic je kriv za sve sto nema veze s mozgom on ne gradi nikakve zgrade nema firmi i niko mu nista nedokaza.a ovi ce ako da dragi Bog i Vucic svi na sud pa da se vidi ko je sta jamio
Subota 09.03.2013. 18:25
стисните ВИ ЧЕДУ и душана михајловића МАЛО ЈАЧЕ !!! или већ све знате само се правите блесави ...
Subota 09.03.2013. 21:37
Логичан наставак би био трибина ''Сви посетиоци Шилерове и зашто је срушена зграда?'','' Кога је финансирао Спасојевић и зашто је убијен'', ''Ко нам је платио и наручио рушење Милошевића, са подтемом чији смо ми плаћеници'', ''Како смо од гологузана постали богаташи?'', ''Приватизација у Србији и наша улога у њој''...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online