Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.02.2010.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Ova vlast nas vodi u ambis

Među četvoro novih potpredsednika Demokratske stranke Srbije nalazi se i ime Miloša Jovanovića, doskorašnjeg savetnika Vojislava Koštunice i mladog doktoranta pravnih nauka sa Sorbone, koji je pre nekoliko godina skrenuo pažnju javnosti medijskom kampanjom nevladine organizacije Aktivni centar.

Doktorirao na Sorboni, a potpredsednik u DSS-u: Miloš Jovanović
 

Tada su sa malih ekrana i bilborda poznate ličnosti poručivale "Kosovo je Srbija". U razgovoru za "Vesti" Jovanović kaže da je rano za čestitke i da one treba tek da se zasluže konkretnim rezultatima novog političkog angažmana.


DSS je na vanrednoj stranačkoj skupštini u nedelju kao svoj prvi cilj promovisala zahtev za vanredne izbore?

"Nismo promovisali samo izbore već i Načela nacionalne politike za budućnost Srbije i ekonomsku deklaraciju i to predstavlja ozbiljnu platformu na osnovu koje država treba da zaustavi dalje propadanje i da se reformiše. Naravno da smo svesni da jedino sa promenom vlasti možemo da realizuje tu svoju politiku. S obzirom na razgradnju koja se dešava u državi i društvu, da ne pominjem Kosovo, Vojvodinu, ekonomsko propadanje i jedno opšte urušavanje sistema vrednosti, jedini mogući način da se to zaustavi jeste da dođe do promene vlasti."


Mi smo u pravu

Šta će stranka menjati, bar u nastupu, istraživači vam i dalje daju samo od šest do osam odsto glasova u biračkom telu?
"Što se tiče rejtinga stranke, videćemo brzo kakav je on. Ne mislim da je toliko loš koliko se prezentuje. Buni me to vaše "bar u nastupu". Znam da su u Srbiji urušene vrednosti i temelji države, i moralno, i ideološki, i teritorijalno. Znamo da su građani siti da slušaju priču o Kosovu, ali taj problem postoji i bilo bi neodgovorno staviti glavu u pesak poput noja. Ono što će povećati rejting stranke je to što znamo da smo u pravu. Ova vlast državu vodi u zid i to će se vrlo brzo razotkriti. Pošto se njihova politika svodi na marketing biće onako kako su i sejali. Nisam srećan zbog toga, jer je država ugrožena."

Taj cilj deluje iluzorno s obzirom na to da je predsednik Tadić poručio da neće biti vanrednih izbora, jer država ima preče obaveze?
"To je razumljiva izjava aktuelnog predsednika. Prosto, svako radi svoj posao. Nažalost, oni u politikantskom smislu rade svoj posao, a ne u državnom interesu. Bojim se da će šteta koju će za državu i narod sadašnja vlast napraviti do 2012. biti nenadoknadiva."

Ako već zahtevate vanredne izbore zašto se niste pridružili akciji SNS i Nove Srbije koje organizuju peticiju sa istim zahtevom?
"Videćemo... imamo vremena. O tome ćemo možda razgovarati, a možda se i razgovaralo, jer ja sam do juče bio samo savetnik, i nisam bio uključen u operativne stvari. Nije nikakav problem da se vanredni izbori zahtevaju iz dva koloseka."
 

Vi ste jedan od četiri nova potpredsednika stranke. Čini se da osim tih novih imena i nema nekih značajnijih promena u stranci?
"Bogu hvala da nema promene u politici stranke, jer bilo bi neodgovorno da je menjamo zbog dolaska na vlast. Bio bi to oportunizam, menjati stranačku politiku shodno raspoloženju građanja. Mi smo dosledni u svojim programskim načelima i ozbiljno se bavimo budućnosti države i građana. Ne bih se baš saglasio da značajnih promena u stranci nema. Došlo je do blagog osveženja, do stvaranja Fonda "Slobodana Jovanovića", unutrašnje organizovanje stranke sa novim savetima i novim članovima, više rada na terenu. Možda se to ne vidi spolja, jer mediji su zatvoreni."
 

I dalje imate samo jednog kandidata za predsednika i dalje se potpredsednici biraju na njegov predlog, a ne od članstva i stranačke baze?
"Verujte mi da DSS je mnogo demokratičnija od toga kako je vi predstavljate. Niko nikog ne sprečava da bude kandidat za predsednika stranke, pa čak nije problem staviti nekog pro forme, ali mi ne želimo time da se služimo. To što predsednik predlaže potpredsednike je logično, jer će im on davati zaduženja."

POVEZANE VESTI

Utorak 16.02.2010. 12:36
Tamo-amo, i na kraju zakljucih da je DSS jedina dosledna stranka, koja misli na interes Srbije. I jos mi je draze da vidim ovako pametne i korektne ljude u njoj. Pa se vidimo na izborima:) I to sam takodje zakljucila - nema nikakve vajde od ostrascenosti, i svako treba da glasa na nacin za koji misli da je najbolji za zemlju, a ne za saku imaginarnih para od ulaganja iz inostranstva. Dok se shvate i pokazu sve izborne lazi, nece nam se ni mali prst videti iz zivog blata. Ali ako ne budemo tako usko-gledni i naivni, bice nam bolje - da svako glasa kako srcem misli da je najbolje, a ne iz nekih drugih interesa, pa ko pobedi i ima pravo da pobedi. Tacno sam mogla uzeti i pseudonim "Utopijka";):))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online