Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 09.03.2013.
13:51
B92 A

Albanci hoće zajednicu opština u Srbiji?

U Preševu se danas sastaju albanski odbornici iz skupština opština sa juga Srbije, a na dnevom redu mogao bi da se nađe zahtev Vladi da se, po uzoru na sever Kosova, u Srbiji formira zajednica albanskih opština.

Albanci na jugu Srbije hoće da budu kao Srbi na severu Kosmeta
 


 

Albanci će na ovaj način ostati dosledni svom ranijem političkom stavu po kome, u političko-institucionalnom smislu, treba da imaju najmanje onoliko koliko imaju Srbi na severu Kosova. Odluka o tome biće doneta danas u Preševu na najvišem nivou - Skupštini odbornika Albanaca Preševske doline, kako glasi puno ime ovog najvišeg političkog tela Albanca.

Sednica ovog tela, koje čine 74 odbornika Albanca u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, najavljena je juče iznenada, ali do ovog trenutka niko zvanično nije potvrdio osnovnu temu rasprave. Ragmi Mustafa, predsednik opštine i lider Demokratske partije Albanaca, najjače političke partije u Preševu, odbio je da za B92 kaže razloge zbog kojih je sednica sazvana tako hitno.

"Mi ćemo na toj sednici odbornicima ponuditi jedan dokument, koji će biti naša platforma u predstojećim dogovorima Beograda i Albanaca Preševske doline", kratko je rekao Mustafa.

Na isto pitanje slično je odgovorio i Skender Destani lider Demokratske unije Doline, rekavši da će ovim dokumentom Albanci odgovoriti na ponudu službenog Beograda o normalizaciji odnosa, koja im je pre desetak dana dostavljena posredstvom Koordinacionog tela za ove tri opštine.

Podsetimo da je 25. februara u bujanovačkoj kancelariji Misije OEBS, započeo dijalog Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu sa liderima političkih partija Albanaca juga Srbije. U tom dijalogu albanska strana je Beogradu i relevantnim medjunarodnim subjektima uputila pismo u kome su svi problemi ove nacionalne zajednice formulisani u osam zahteva.

Albanci juga Srbije smatraju da će te probleme ubuduće brže rešavati jedno telo koje treba da bude kopija Zajednice srpskih opština na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Subota 09.03.2013. 16:50
dokle bre komšijo cete shvatiti da cete dobiti ono balkana sta vas sljeduje a to je od nisa do beograda i nista vise.kad ste tolko bili zapeli za veliku srbiju mogu vam reći da mi vas donekle i žao.kolko ste bili zapojali a na kraju cete i manje od beogradskog pasaluka a ja imam svoju lipu hrvatsku
Subota 09.03.2013. 16:53
vojvodina ode 70 posto u madarsku a ostatak pripaja se u svoju stoljetnu zemlju hrvatsku do zemuna a sanđžak u bosnu i ostatak kosova i do nisa u veliku albaniju
Subota 09.03.2013. 15:45
Dobicete Siptari, ali od tri najgolema.!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online