Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.03.2013.
11:22
Glas Amerike A

Kesić: Datum i bez sporazuma

Postoje veliki izgledi da Beograd dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, čak i bez postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom, kaže u razgovoru za Glas Amerike, vašingtonski analitičar Obrad Kesić. Kada govorimo o sadašnjem stanju u pregovorima moramo da imamo u vidu i celokupno političko stanje u Beogradu, kao i u Prištini, ističe Kesić, i dodaje da je svima jasno da su i u Srbiji i na Kosovu u toku pripreme za nove izbore.

Vučiću odgovara da Dačić završi 'prljavi posao', ako to možemo tako da nazovemo, a da se onda ide u nove izbore: vašingtonski analitičar Obrad Kesić
 

- U Beogradu već imamo najavu da će vlada da se rekonstruiše – samo šest meseci nakon što je formirana. Znači da već postoji problem u kredibilitetu i legitimitetu same vlade. Ne može da se kaže da su birači dali jasan mandat za politiku sadašnje vlade na Kosovu. Oni koji su glasali za SNS i SPS nisu glasali za produžetak politike Demokratske stranke u pogledu pregovora, već za preokret u pregovorima. Dakle, znak pitanja oko kredibiliteta i legitimiteta vlasti u Beogradu u procesu rešavanja pitanja Kosova je vrlo problematičan. Isti slučaj postoji i sa kredibilitetom i legitimitetom vlade Hašima Tačija. Otkako je oslobodjen Ramuš Haradinaj postojalo je očekivanje i postojao je okvirni dogovor o nekoj vrsti podele vlasti izmedju te dvojice kosovskih političara. Sada je došlo do pat pozicije između njih - niti mogu da sprovedu okvirni dogovor niti to žele. Pre svega, Haradinaj to ne želi jer njemu odgovara da Tači završi sve oko pregovora i da sve kritike idu na njegov račun, a da se zatim ide na nove izbore. Slična situacija je i u odnosu Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Vučiću odgovara da Dačić završi taj 'prljavi posao', ako to možemo tako da nazovemo, a da se onda ide u nove izbore. Zbog toga mislim da u Evropskoj uniji postoji svest da nema previše vremena da se implementira dogovor oko severa i da im je stalo da se što pre barem dodje do nekog verbalnog dogovora, a da se zatim čeka na sprovodjenje tog dogovora, objašnjava Obrad Krasić.

On međutim smatra da je trenutna pozicija Beograda vrlo slaba pošto je nova vlast u Beogradu na pregovorima ponudila tri ključne stvari, ali za uzvrat nije dobila ustupke. Radi se, ističe Kesić o garanciji da će se sprovesti svi dogovori koje je postigla prethodna vlada, zatim o podizanju pregovora na viši, premijerski nivo i, najzad, o priznanju da postoje paralelne institucije:

- To je dakle promena u stavu Beograda, i to je bilo ključno pitanje za Evropsku uniju i za Prištinu – da Beograd konačno prizna to. A, kada je to urađeno – sav pritisak je fokusiran na Beograd da se reši to pitanje tako što bi se ukinule te paralelne institucije, kaže Kesić.

"Nerealno očekivati da Tači popusti"


- Međutim, verujem da postoje veliki izgledi da Beograd dobije datum za početak pregovora sa EU čak i bez postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom baš zbog toga što se EU plaši da bi ulazak u neku vrstu predizborne kampanje značio da bi se sve zamrzlo što se tiče pregovora i da se pregovori ne bi vodili dok se ne formira nova vlada u Beogradu, a možda i na Kosovu. Zbog toga ne mogu da rizikuju da ne poguraju ovaj proces i da ne ohrabre pogotovo Beograd da napravi neki ključan ustupak s tim što bi smanjili očekivanja što se tiče nadležnosti srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji i na taj način spasili ceo proces. Sada znamo da je Hašim Tači svestan da se pripremaju novi izbori i da ne može da izađe na te izbore kao čovek koji je prihvatio neki vid plana "Ahtisari plus". To bi značilo da je on napravio veliki i krupan ustupak i, na neki način u percepciji albanske javnosti na Kosovu, to bi značilo da je on naneo štetu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova. Mislim da je zbog toga nerealno očekivati da on bude ta strana koja će da popusti pošto se do sada pokazalo da su Brisel i Vašington usmeravali pritisak samo u jednom pravcu, to jest prema Beogradu, zaključuje Kesić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online