Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.03.2013.
08:18 >> 08:23h
Beta, Srna A

"Građanke, srećan vam 8. mart"

Zaštitnik građana Saša Janković čestitao je svim građankama 8. mart, dan kojim se obeležava težnja ka rodnoj ravnopravnosti. Od mnogih oblasti u kojima još nema suštinske ravnopravnosti muškaraca i žena, u ovoj godini će, kako je obećao, posebno pratiti kako se ostvaruje zaštita trudnica i porodilja na poslu i koliko se uspešno preduzimaju mere protiv rodno zasnovanog nasilja.

U mnogim oblastima još nema suštinske rodne ravnopravnost: Janković

Republički ombudsman će zbog toga pojačati kontrolu rada organa vlasti u obezbeđivanju isplate naknade za vreme trudničkog bolovanja, porodiljskog odustva i odsustva radi nege deteta i zaštite od otkaza za vreme trudnoće, piše u saopštenju.

Istovremeno, zaštitnik građana istakao je da mu Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike nije, u skladu sa zakonskom obavezom, odgovorilo koje je konkretne mere, kao nadležni državni organ, preduzelo ili planira da preduzme da bi se popravio položaj trudnica i porodilja na tržištu rada.

Zaštitnik građana je naveo da je sa žaljenjem primio vest o smanjivanju kvote za upis žena na Vojnu akademiju, a posebno smatra nepravilnim da se konkursom ograničava, umesto da se podstiče prijem žena.

"U konkursu za Vojnu akademiju stoji da će biti primljeno 'do 15 odsto kandidata ženskog pola', umesto da se utvrdi najniži procenat za prijem kadetkinja koji garantuje bar minimalnu zastupljenost žena", rekao je ombudsman i istakao da veruje da takve situacije neće biti obeležje narednog perioda, ali da će oštro upozoravati na nepravilnosti i neefikasnost državnih organa u preduzimanju mera na
uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti.

Kako je nastao Dan žena?

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi put Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obeležavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija, a žene su dva meseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije. Sledeće godine Međunarodni dan žena obeležen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obeležavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama. UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obeležavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

POVEZANE VESTI

Petak 08.03.2013. 10:39
"Građanke srećan vam 8. mart" ! Pitam se, pitam se, imaju li prava na ovu čestitku i žene koje žive i rade na selu ?
Petak 08.03.2013. 10:49
Zaista srećan 8. mart svim ženama. Neka vam poklone, neka poklonite bar jedan cvet.
Petak 08.03.2013. 10:59
Срећан Вам данашњи празник, с тим да би вам драге даме пожелио још сретније све остале дане у години...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online