Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.03.2013.
22:20
RTS A

Tinejdžeri na fejsbuku pišu ko je sa kim spavao

Podstaknuti američkom serijom "Tračara" ("Gossip girl") veoma popularnom među mladima svih uzrasta, na Fejsbuku su pod tim nazivom otvoreni brojni anonimni nalozi na kojima se na najeksplicitniji način šire brojne neistine o tinejdžerima. Samo iz Kruševca na Fejsbuku je takvih desetak.

Profil na Fejsbuku po ugledu na seriju
 

O životima kruševačkih tinejdžera svakodnevno se govori na anonimnim profilima koje poseduje bezmalo svaka srednja, ali i sve veći broj osnovnih škola. Za razliku od uobičajenih, bezopasnih, tračevi sračunati na osvetu i omalovažavanje izneti na društvenim mrežama imaju ozbiljne i dalekosežne posledice.


"Nažalost deca se nisu nama požalila. Mi smo sasvim slučajno to saznali, ali svejedno, škola će sve uraditi, rukovodtvo škole i mi profesori, da tu decu zaštitimo.Tračevi koji se iznose o dešavanjima u našoj školi, tvrdim da nisu tačni jer imamo obezbeđenje, nastavnici dežuraju po spratovima, a naši učenici prepoznaju se po uniformama i niko ko ih nema ne može u školu da uđe. Svakome od nas bilo bi strašno da se nađe na meti takvih neistina, a kamoli mladima u pubertetu koji su inače osetljivi na sve", kaže Marijana Lazić, profesor Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu.
 

Stručnjaci smatraju da su autori tračeva adolescenti koji iznošenjem neistina o drugima iskazuju sopstveni bes, nezadovoljstvo i osećaj manje vrednosti, često nesvesni ozbiljnosti posledica.  Ko su autori tračeva roditelji i profesori pokušali su da saznaju na više adresa. Od zaštitnika građana do tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Savet, ali ne i odgovor, dobili su samo u kruševačkoj Policijskoj upravi.

Ivan Jevtić, inspektor PU Kruševac kaže da svi koji prihvate uslove korišćenja Fejsbuk naloga automatski pristaju i na to da se njihovi podaci, lični i svi drugi, prenesu i obrade u SAD.
 

"Na svakom sajtu Fejsbuka se nalazi adresa i način kako se obratiti oko zloupotreba pa smo posavetovali ljude da se obrate na taj način ili da potraže zadovoljenje svojih potreba preko nadležnog državnog ili Okružnog suda u okrugu Santa Klara, u skladu sa zakonima države Kalifornije. Adresa na koju se mogu obratiti svi koji misle da su im prava povređena je Fejzbuk 156 Universite Avenu, Paolo Alto, Kalifornija 94302", kaže Jevtić.
 

Od trača do istine put je dug, a ishod često neizvestan. Osim činjenice da se većina nadležnih državnih institucija o ovoj temi, uprkos brojnim zahtevima, još uvek ne izjašnjava, a građane zbunjuju i dijametralno suprotni stavovi koje o načinu dolaženja do istine zagovaraju različiti poznavaoci prava.

"Prema pozitivnom zakonodavstvu Srbije kleveta više nije krivično delo, ali uvreda i iznošenje ličnih i porodičnih prilika to jesu i za njih je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora. Gonjenje za ova krivična dela preduzima se po privatnoj tužbi. Ukoliko oštećeni nemaju podatke o izvršiocima krivičnih dela oni treba da se obrate MUP-u koji će ih po službenoj dužnosti pribaviti i ustupiti oštećenima kako bi mogli da pokrenu postupak pred odgovarajućim, stvarno i mesno nadležnim sudom", kaže Vladan M. Ivanović, advokat.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online