Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 05.03.2013.
11:07
Novine novosadske A

Crkva zatvara čuvenu čardu "Na kraj sveta"

Nadaleko čuvena koviljska čarda "Na kraj sveta", biće zatvorena krajem aprila jer Srpska pravoslavna crkva ne želi da produži ugovor sa zakupcem.

Onima koji ovde svraćaju ne trebaju ni voda ni struja: Čarda "Na kraj sveta"
 

Đorđe Varenika, gazda ovog kultnog zdanja starog preko 200 godina kaže da je razlog za zatvaranje činjenica da je SPC, kojoj pripada zemljište na kojem je kafana, odlučila da ne produži ugovor o zakupu.


Prema nezvaničnim informacijama, crkva legendarnu kafanu želi da renovira, dovede struju i vodu i napravi prostor za vernike koji obilaze Koviljski manastir.

"Ovu kafanu je pre mene vodio moj otac i još u njegovo doba postala je nadaleko čuvena. Kod nas su dolazili mnogi političari, pesnici, glumci, boemi, sportisti… I nikome nije smetalo što nema ni struje ni vode. Sada hoće da je renoviraju i urede. Ne znam šta će od toga ispasti, ali… Duša me boli", rekao je on za "Novine novosadske".


"Na kraju sveta" gostio se Mika Antić, tamo je svraćao Ivo Andrić, za vreme stare Jugoslavije skoro svi "viđeniji" političari iz cele zemlje dolazili su do te kafane i nema onog koji nije bio oduševljen tim mestom. Ono je i dan danas sinonim za dobru riblju čorbu i odmor u prirodi. Sve je to dokumentovano u knjizi utisaka u koju su se upisavali brojni gosti.

"Za sve ove godine ne mogu ni nabrojati, niti se setiti svih tih, 'ajde da kažemo poznatih ličnosti, koje su bile u našoj kafani. Ne mora više kafanu niko od mojih Varenika da vodi. Samo neka je ne ugase", apeluje Dorđe.

Trenutno, i po svemu sudeći, velika tradicija o kojoj svedoči i natpis na kafani: "Ovde su pili i jeli naši očevi, dedovi, pradedovi, čukundedovi, navrndedovi, askurđeli, kurđeli, kurebali i sukurdovi. Danas pijemo mi… Kurajberi", biće prekinuta.

Kafana "Na kraj sveta" upisana je i u turističku mapu Vojvodine, kao jedna od stvari koja se pored Koviljskog manastira ne sme "omašiti", a postoje indicije da je Zavod za zaštitu spomenika hteo da je uzme pod svoje i pretvori u kulturno dobro.

Utorak 05.03.2013. 11:52
Ову кафану је пре мене водио мој отац! Па шта ако је! Ви сте закупци а не власници! Па валда је то нормално да власник по истеку уговора може са својим власништвом да ради шта хоће! Срам вас било, одмах сте довели новине да блатите по Цркви!
Utorak 05.03.2013. 17:19
Nije im ta kafana neka konkurencija. Možda samo po čorbi, jer svi znamo da popovi peku najbolju rakiju!
Utorak 05.03.2013. 11:15
Биће то велика штета за туристичку понуду тог краја .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online