Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.03.2013.
05:28
D. N. Petrović - Vesti A

Preživeli bombu, žive u kafani

Cela Srbija bila je šokirana kada su 5. februara u bombaškom napadu u Kosovskoj Mitrovici teško povređeni 10-godišnja Milica i trogodišnji Borivoje Vučetić, koji su sa roditeljima Snežanom i Stevom, izbeglicama iz okoline Vučitrna, živeli u Bošnjačkoj mahali. Nepoznati napadač, za koga Srbi tvrde da je došao iz južnog dela grada, ubacio je eksplozivnu napravu u sobu Vučetića gde su se Milica i Borivoje spremali za spavanje.

 

Samo zahvaljujući sreći i brzoj reakciji lekara Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su deca dovedena ranjena gelerima, mališani su preživeli napad, a posle ukazane prve pomoćprebačeni su u Beograd gde su na lečenju bili 18 dana.
U međuvremenu, male Vučetiće su u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u Beogradu, posećivali mnogi političari, a obećanja da će im pomoći dali su i vicepremijer Aleksandar Vučić, Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i mnogi drugi...

SPAS NA 8. SPRATU

I zaista, Krstimir Pantić je održao obećanje, pošto im je kuća u Bošnjačkoj mahali, gde bili podstanari, ozbiljno oštećena, a i tamo zbog bezbednosti dece i šoka koji su pretrpela više ne mogu da se vrate, opština Kosovska Mitrovica dodelila je Vučetićima 8. februara na privremeno korišćenje stan na osmom spratu stambene zgrade u Kolašinskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici.

Nužni smeštaj

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da je stan legalno dodeljen Vučetićima i da se u njega ilegalno uselila radnica opštine.
- Podneta je krivična prijava, očekujem da Osnovni sud naloži prinudno iseljenje. Policija KPS neće da reaguje, jer je ugovor overen u srpskom sudu koji oni ne priznaju. Vučetići će biti u hotelu dok se njihov stan ne isprazni, imaće nužni smeštaj - ističe Pantić.

 

Sumnjiva optužba

Posle napada na Vučetiće KPS i Euleks su uhapsili njihovog komšiju sa prvog sprata Srđana Stojanovića pod sumnjom da im je on bacio bombu. Stojanović je sutradan pušten, izjavio je da je lično pomagao ranjenoj deci i da ih je odvezao do bolnice. I Vučetići su potvrdili da njihov komšija nema nikakve veze sa ovim gnusnim činom. Bio je ovo još jedan pokušaj KPS-a i Euleksa da prikriju prave zločince.

- Obradovali smo se kad smo dobili rešenje, deca i supruga su bili u Beogradu, ali svima nam je laknulo jer smo očekivali da ćemo se vratiti na sigurno, jer na toj visini deca više neće morati da strahuju da će im neko ponovo ubaciti bombu u spavaću sobu. Ali, pri povratku iz Beograda čekao nas je šok, dok smo se bližili Jarinju iz opštine Kosovska Mitrovica javljeno nam je da je naš stan zauzet i da se u njega neko uselio. Kasnije smo saznali da je to radnica opštine. Nama je rečeno da mi moramo u motel, nismo znali šta da radimo, deca su plakala - priča glava porodice Stevan Vučetić.


Vučetići nisu imali izbora, smestili su se u jednom motelu kafani u mestu Rudare blizu Zvečana, gde Milica i Borivoje čekaju da se usele u stan koji im je dodeljen. Deci je, posle svega što su pretrpela, potreban mir i duži oporavak što u motelskoj sobi u Rudaru nemaju.


- Sad smo ni na nebu ni na zemlji, nemamo kome da se žalimo, kuća u Bošnjačkoj mahali je znatno oštećena, sve je u korovu i haosu, još stoji lokva krvi od naše dece, tamo nam nema povratka, a odluku o dodeli stana nadležni u Kosovskoj Mitrovici ne mogu ili neće da sprovedu - priča Stevan.


Već dvaput su Vučetići napuštali dom. Prvo su 1998. godine morali da odu iz rodnog sela Taradža i narednu godinu proveli su u Vučitrnu. Kada je počelo bombardovanje 1999. godine, ponovo su morali da se pakuju. Verovali su da će se skrasiti u Kosovskoj Mitrovici. Snežana kaže da im je već sve postalo neizdrživo.


- Svakakve misli nam prolaze kroz glavu. Očajni smo, nemamo kuda sa decom, dođe nam da se svi kompletno bacimo u Ibar!

ILEGALNA OPŠTINARKA
Prema nezvaničnim informacijama, potpredsednik opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović ključeve od stana dodeljenog Vučetićima dao je jednoj radnici opštine, ona je, dok su se Vučetići u Beogradu borili za spas svoje dece, ušla u stan i navodno u renoviranje već uložila nekoliko hiljada evra. Dok su Vučetići bili u Beogradu, njihovi rođaci su pokušali da uđu u sporni stan, da vide u kakvom je stanju i ubace nešto nameštaja, ali ih je na vratima dočekala nepoznata žena.

Opasan prozor

- Samo kad pomislim na to. Milica tek što se vratila iz škole. Ja sam sedela pored nje i hranila Borivoja. A onda - prasak. Staklo koje leti. Eksplozija. Skočila sam i zgrabila decu koja su krvarila. Istrčali smo napolje. Samo sam mislila da ih sklonim na bezbedno, nisam bila svesna šta se dešava. Tek kada smo izašli napolje, shvatila sam da je neko bacio bombu kroz prozor - pričala je Snežana kako se dogodio napad.

- Nisam ja ovde ilegalno, niti sam se nasilno uselila, ključeve sam dobila od potpredsednika opštine Momira Kasalovića. Nije tačno da je stan dodeljen mojoj ćerki koja radi u opštini, ja sam ga dobila i na njega imam pravo jer je sve moje ostalo u južnom delu Kosovske Mitrovice. Uostalom, Pantić taj stan nije mogao ni da dodeli, jer je odluka prvo morala da prođe na Opštinskom veću. Znam za slučaj Vučetića, žao mi je ove porodice, ako želi da im pomogne, opština to može da učini, jer u ovoj zgradi ima još jedan prazan opštinski stan, neka ih usele tamo - rekla nam je gospođa Gorica Kostić, koja trenutno drži ključeve spornog stana.


U Kosovskoj Mitrovici gde je već dugo na delu dvovlašće i žestoko sporenje koalicionih partnera Srpske napredne stranke(Krstimir Pantić) i Demokratske stranke Srbije (Marko Jakšić), nismo uspeli da proverimo tvrdnju Gorice Kostić da joj je ključeve od stana uručio zamenik predsednika opštine Momir Kasalović, niti po kom osnovu je, ako su stan već dobili Vučetići, to učinio. Mnogi su nam rekli da je vlast pred raspadom, da su obe strane zauzete lobiranjem i da o Vučetićima i njihovim nevoljama trenutno nema ko da brine-

POVEZANE VESTI

Utorak 05.03.2013. 07:21
ДСС више није део власти у Митровици . Крстимир Пантовић сад може ако хоће самостално да доноси одлуке .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online