Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.03.2013.
17:45 >> 20:19h
Beta A

Dačić - Tači: Nema dogovora

S premijerom Srbije Ivicom Dačićem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton razgovarano je o rešenju za zajednicu srpskih opština, ali nije postignut nikakav dogovor, izjavio je premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u današnjoj rundi dijaloga u Briselu postignuta jedino načelna saglasnost o formiranju zajednice devet srpskih opština na Kosovu, ali ne i dogovor o nadležnostima te zajednice. Nova runda dijaloga biće 20. marta.

Opet ništa! Nova runda dijaloga biće 20. marta
 

Srpska strana, kazao je Dačić, traži mnogo veća ovlašćenja za tu zajednicu nego što je Priština spremna da prihvati.

Premijer Srbije je sastanak ocenio kao konstruktivan, dodavši da je postignut izvestan napredak, a razlike postoje o tome kako se biraju organi i kakve su nadležnosti zajednice srpskih opština. Dačić je rekao da srpska strana smatra da sadašnje nadležnosti nisu dovoljne da zajednica srpskih opština bude "značajan faktor na političkoj sceni Kosova i Metohije".

Hašim Tači je rekao da se ni pod kakvim okolnostima ne može prihvatiti da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja, a neprihvatljiv je i plan Ahtisari plus. Kosovski premijer je rekao da je razgovarano o uspostavljanju reda i mira na Kosovu u skladu s Ustavom Kosova i izborima na severu Kosova. 

Na pitanje o tome kako gleda na izjavu Tačija posle današnje runde dijaloga da ni

Riker Dačiću i Tačiju: Normalizujte odnose

pod kojim uslovima Priština neće prihvatiti izvršna ovlašćenja zajednice srpskih opština, Dačić je odgovorio da Priština stalno ponavlja da ne želi da na Kosovu nastane "nešto kao Republika Srpska" u BIH.

Dačić je u vezi s tim naglasio da je "sigurno da nadležnosti zajednice srpskih opština, onako kako su definisane našom platformom, nisu na nivou nadležnosti koje ima Republika Srpska". Kako je ukazao Dačić, "ovo su teški pregovori koji treba da uklone paralelizam institucija i da se izrazi specifičnost srpske zajednice i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a to je nemoguće onim što nude kosovski zakoni". Po rečima Dačića, takve potrebne nadležnosti se ne podrazumevaju po kosovskim propisima.

Tači je rekao da je postignuta usmena saglasnost o rasformiranju "paralelnih bezbednosnih struktura Srbije" i o funkcionisanju pravosudnog sistema na severu po zakonima Kosova. Dačić je odgovorio da ta izjava Tačija nije na mestu, jer Srbija na Kosovu "nema bezbednosne strukture".

Ešton: Napredak u dijalogu, ostaje još posla

Visoka predstavnica EU Ketrn Ešton saopštila je da je na sastanku s premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, napravljen "dobar napredak" i da do novog sastanka 20. marta treba obaviti još posla.

Đurić: Srbija spremna na kompromis

U današnjoj, šestoj rundi dijaloga Beograd-Priština je trebalo da se razgovara o predlogu Beograda da se na Kosovu uspostavi zajednica srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima, uključujući policiju i sudstvo.

"Premijeri Dačić i Tači sastali su se samnom danas u Briselu u okviru dijaloga koji pomaže EU radi normalizacije odnosa dve strane. Napravili smo dobar napredak. Ostaje još posla od sada do 20. marta kada ćemo se opet sresti", navela je u saopštenju Ketrin Ešton.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.03.2013. 18:11
Srbija sramno pregovara za svoju teritoriju..Jedna normalna država nebi pregovarala sa zločincima odnosno teroristima što ih i sama valda naziva...Na kraju, kako stvari stoje,da bi kosovski srbi mogli imati sudbinu hrvatskih Srba...
Ponedeljak 04.03.2013. 19:34
Tači je optimista...!!!! Bez komentara !!!
Ponedeljak 04.03.2013. 21:33
http://www.youtube.com/watch?v=is4fpYwX2xU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online