Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 02.03.2013.
13:13
Beta A

"Biće otežano dokazivanje genocida"

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je da oslobađajuće presude Tribunala u Hagu za generala Momčila Perišića i Ante Gotovine neće uticati na procese po tužbama za genocid koje su međusobno pokrenule Srbija i Hrvatska Međunarodnom sudu pravde.

"Oslobađanje Momčila Perišića i Ante Gotovine neće uticati na procese po tužbama za genocid koje su međusobno pokrenule Srbija i Hrvatska Međunarodnom sudu pravde"
 

- Oslobađajuća presuda Haškog Tribunala za generala Momčila Perišića neće uticati na položaj Srbije u procesu po tužbi za genocid koju je protiv nje podnela  Hrvatska Međunarodnom sudu pravde. Isto tako, ni položaj Hrvatske koju je Srbija protivtužbom optužila za genocid tokom akcije 'Oluja' i 'Bljesak', neće biti ništa bolji zbog oslobađajuće presude Anti Gotovini, rekao je Tibor Varadi u intervjuu za "Politiku".

Varadi je objasnio da ono što nije genocid, nije relevantno za Međunarodni sud pravde, a ni Perišić ni Gotovina nisu bili optuženi, ni prvostepeno osuđeni za genocid. Varadi je, međutim, ocenio da se oslobađanjem Perišića, stvara atmosfera u kojoj je sve teže nastaviti spor pred Međunarodnim sudom pravde.

Po rečima Varadija, veoma je važno to što su tom presudom, kako smatra, "markantno razdvojene" uloge Vojske Jugoslavije i uloge jedinica Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine, i što se umanjuje uticaj Vojske Jugoslavijena te formacije. On je dodao je je teško osporiti da postoji nedoslednost u odlukama Haškog Tribunala jer su neki drugi srpski generali osuđeni na osnovu komandne odgovornosti, ali i zbog toga što je Perišić prvostepeno osuđen na višegodišnju kaznu, a sada oslobođen, iako nisu nađene bitno nove činjenice.

Varadi nije želeo da govori o tome da li postoji politički uticaj na Tribunal, već je rekao da je to "jedan od mogućih razloga", a rad te institucije će proceniti istorija.

POVEZANE VESTI

Subota 02.03.2013. 13:25
Je li G.din Varadi u sluzbi Hrvatske diplomatije kada daje ovakve izjave? Genocid nad Srbima u Hrvatskoj vrsi se sistematski u nazad vse od 100god. Zlocini nikada ne zastarevaju a G.din Varadi sigurno nije za ovo mesto adekvatna licnost.
Subota 02.03.2013. 23:49
Kikiana Ne znam zasto vredjas madjare a stalno to radis.Kanda ti jos verujes u bajke da su u drugom svetskom ratu borili DOBRI protiv LOSIH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online