Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 03.03.2013.
01:41
Z. Marjanović A

Bure rakije za generala

Poučeni dosadašnjim lošim iskustvima i još lošijim vestima koje su u Srbiju stizale iz Haškog tribunala, malo je ko u selima pod Suvoborom, a posebno u Koštunićima, rodnom selu generala Momčila Perišića, verovao u pravdu i mogućnost da njihov Moma bude oslobođen nakon drakonske presude po kojoj je bio osuđen na 27 godina zatvora.

Najzad u Srbiji: General Momčilo Perišić
 

U iščekivanju vesti iz Haga selo je bilo i pusto i nemo - na putevima nigde ikoga, pred seoskom prodavnicom isto, narod se povukao u kuće čekajući da dođe vreme najavljeno za čitanje odluke suda po žalbi generala Perišića. Ipak, najnapetije je bilo u kući Đorđa i Nade Perišić, Momčilovog brata od strica i generalova snahe koji su zajedno sa reporterom "Vesti" čekali vesti iz Haškog tribunala.


U tako napetoj atmosferi i minuti su dugi kao večnost, a o satima i da se ne govori. Kroz uzdah se progovori tek po koja reč i to onako, više kao za sebe, više kao odušak onome što je u duši. Svi nemo gledaju u ekran televizora prizivajući trenutak kada će se pojaviti bilo kakva vest o tome kakva je sudbina generala Perićića.

Slavlje odmah počelo: Đorđe Perišić i Miroslav Nedeljković
 


Tešku tišinu u kući Đorđa Perišića prekida zvonjava telefona reportera "Vesti" i svi prisutni u kući su znali, a kako su znali to niko ne ume da objasni, da tim pozivom u kuću Perišića i Koštuniće stiže vest o presudi. I stvarno, vest iz Redakcije glasi: general je oslobođen po svim tačkama optužnice i sada je slobodan čovek!


I ne čekajući ni trena u kući Đorđa Perišića nastalo je opšte čestitanje i ljubljenje, a onda je pala i komanda domaćina: "Nado, kuvaj vruću rakiju za celo selo! Tek posle petnaestak minuta od kada je počelo slavlje u kući Perišića i na televizijama je objavljena vest o oslobađajućoj presudi što je bio znak za komšije i meštane Koštunića da kao bez duše dotrče do kuće Đorđa Perišića da proslave srećan događaj. 


A onda su, prema redosledu, usledile stotine telefonskih poziva iz Kanade, Beograda, Amerike, Novog Pazara, Čačka, iz okolnih sela... znanih i neznanih koji su imali želju da podele radost sa familijom Perišić.


Đorđe Perišić, kao i većina dobrih srpskih domaćina, u podrumu ima bure rakije koju čuva za posebnu priliku.


- Rakiju u ovom buretu čuvam ravno 30 godina i ovo je prava prilika da ga otvorim. Ali, to ću uraditi zajedno sa mojim bratom Momčilom, jer ćemo uz rakiju bar na kratko zaboraviti sve ono što se dešavalo proteklih godina. Uostalom, u životu nisam imao bolju priliku da otvorim bure nego što je vest o slobodi mog brata Momčila.

Sve spremno za Momčila: Snaja Nada Perišić
 

Selo Koštunići će organizovati do sada nezapamćeno seosko slavlje u čast generalu Momčilu Perišiću. U subotu pred seoskom crkvom ćemo napraviti veliko slavlje za sve meštane sela pod Suvoborom i tako ćemo iskazati šta mislimo i šta osećamo. Veliki nam je kamen pao sa srca i to valja proslaviti - zaključio je Đorđe.
 

Očistila dvorište i put

Nema toga u selima pod Suvoborom koga nije obradovala vest o oslobađajućoj presudi generalu Momčilu Perišića, ali čini se da niko nije toliko obradovao lepoj vesti iz Haga kao njegova snaha Nada.
- Toliko sam bila ubeđena da će dever Momčilo biti oslobođen da sam nekoliko dana pre izricanja konačne presude po kiši čistila dvorište Momčilove kuće i metlom obrisala oko kilometar puta kojim će se naš Momčilo vratiti kao slobodan čovek. Eto, posrećilo mi se - ističe Nada Perišić.

 

Suze radosnice

Miroslav Nedeljković, prvi komšija Perišića i čovek koji je proveo detinjstvo sa generalom ni do sada nije krio da je uvek plakao kada je prolazio pored Momčilove kuće dok je bio u Hagu.
-Tada sam plakao zbog žalosti i briga šta će biti sa njim, a sada plačem od radosti. Sada ću ponovo, kao nekad, imati sa kim da odigram partiju tablića - kaže Miroslav Nedeljković. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 17:41
Haški tribunal je to! Samo oni znaju šta rade.
Nedelja 03.03.2013. 01:48
буре ракије да га запале , друго није заслужио ...
Nedelja 03.03.2013. 01:59
da su htijeli osudili bi ga kako god zhele, nato sud voleo bi i rusima da sudi samo matrak, ko ima atomske taj je bezbedan ko nema chuti ko u nashem sluchaju i trpi ponizhenja ucene prisilne sastanke sa teroristima, ko ne veruje u djavola i pakao u hagu je najbolji primer satanizma lazhi i nemorala, posle pokajanja pishu knjige da bi se oprali, nijedan jedini ustashko-balijiski-shiptar sa njihovim nato prijateljima nije osudjen za genocid, krijumcharenje oruzja lazhne propagande, genscher kohl klinton albrajt clark cook, uzhivaju u penziji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online