Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.02.2013.
20:14
Beta A

"Zajednica opština je dobra za Srbe"

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je da je zajednica srpskih opština, koju Beograd predlaže u dijalogu sa Prištinom, dobro rešenje za sve - kosovske Srbe i Prištinu.

Đurić: Našim predlogom dobija i albanska strana
 

"Za Srbe koji žive južno od Ibra ovo rešenje nudi daleko više nego što imaju sada; za Srbe na severu to će biti čvrsta garancija da će moći da ostvaruju svoja prava prema standardima koji su civilizacijski i odgovarajući sadašnjem trenutku, a i imaće rešenje usklađeno sa Ustavom Srbije...Uveren sam da će kosovski Srbi prihvatiti predlog ako celovito rešenje bude uređeno u skladu sa Platformom i Rezolucijom Skupštine Srbije", rekao je Đurić.

U intervjuu za Novi magazin, on je dodao da albanska strana mnogo dobija ponuđenim planom, jer će na Kosovu postojati funkcionalne institucije koje obe strane priznaju, umesto sadašnjeg paralelizma.

"Imaćemo i participaciju Srba na svim nivoima vlasti i stvarno izabrane predstavnike, umesto folklornih u kosovskom parlamentu. Procene pokazuju da je realno dostići 30 od 120 poslanika u skupštini (Kosova)", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd veruje da će zajednica opština imati dovoljno nadležnosti da se svi građani u njoj osećaju slobodno, da ostvaruju svoja prava na najbolji mogući način po standardima koji se primenjuju unutar zemalja EU.

"Proizvod dijaloga između Beograda i Prištine treba da bude rešenje koje će biti sankcionisano ustavnim zakonom o sprovođenju Ustava Srbije kojim će se Autonomnoj pokrajini poveriti veoma širok spektar nadležnosti. Takav zakon predviđen je Ustavom Srbije - mi ćemo nastaviti da KiM tretiramo kao autonomnu pokrajinu, pri čemu svoj stav ne namećemo Prištini", rekao je Đurić.

Ta zajednica opština trebalo bi građanima koji žive u njoj da obezbede uticaj na bezbednost, funkcionisanje pravosuđa, određenu samostalnost u fiskalnoj sferi, ali i na druge bitne aspekte koji se tiču ličnog standarda, imovine, registra privrednih subjekata, dodao je on. Prema njegovim rečima, problem za Beograd je što su rokovi tesni.

"Mi jesmo u trci sa vremenom. Na terenu iz meseca u mesec, iz godine u godinu, slabe uticaj i institucije Srbije, a građani dugo ne vide jasan pravac državne politike, što je stvorilo opštu klimu uzmicanja. Zbog toga je bilo izuzetno značajno da Srbija definiše svoje ciljeve, a sada smo suočeni sa pritiskom da se što je moguće brže usvoje i sprovedu nova rešenja", naveo je savetnik predsednika.

Đurić je dodao da je s druge strane potrebno "ostati čvrsto iza ciljeva Platforme i Rezolucije, što nije uvek lako pomiriti, iako od uspešnosti tog procesa zavisi i ostvarivanje nacionalnih interesa na KiM i brzina evropskih integracija".

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2013. 20:40
А да ли си Ти питао Србе који живе на Космету како је њима?????
Sreda 27.02.2013. 22:27
"....čvrsta garancija da će moći da ostvaruju svoja prava prema standardima koji su civilizacijski......": pucnjava, eksplozivne naprave, povredjena deca, kretanje samo pod pratnjom, silovanja, prezir i mrznja, unistene crkve i sruseni spomenici, zivot u getu, u kontejnerima, nezaposlenost, opsta beda......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online