Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2010.
10:50 >> 17:16h
RTS, Vestionline A

Srbija proslavlja Dan državnosti

Centralna manifestacija povodom proslave Dana državnosti Srbije održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu kod Aranđelovca, gde je pre 206. godina počeo Prvi srpski ustanak.

 

U okviru obeležavanja Dana državnosti predstavnici Ministarstva odbrane položili su vence u Marićevoj jaruzi u Orašcu, odakle je 1804. godine pod vođstvom vožda Karađorđa počela borba za oslobođenje od Otomanske imperije.
 

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je povodom Dana državnosti vence na grob Neznanog junaka na Avali i upisao se u spomen-knjigu.

"Za Srbiju, koja je velika svojim delima i u njenim ljudima", napisao je Tadić.


Čestitke povodom Dana državnosti
 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi čestitali su među prvima predsedniku Srbije Borisu Tadiću Dan državnosti Srbije - 15. februar.

Na svečanosti u Orašcu odata je počast ustanicima Prvog srpskog ustanka, a pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

Ministar vera Bogoljub Šijaković rekao je u Orašcu da "Srbija treba da bude uvažena, a ne prokažena među evropskim državama, a građani Srbije jedinstveni u posvećenosti državi čija je dužnost da jemči mir slobodu i pravdu".

Šijaković je poručio da tekovine srpskih ustanika obavezuju i da se budućnost Srbije mora graditi na opštečovečanskim idealima i uzorima predaka.

"Treba da smo narod među svim svetskim narodima, država među evropskim državama uvažena, a ne prokažena i to je odgovornost svih nas", rekao je Šijaković.

Ministar je čestitao Dan državnosti Srbije svima koji, kako je rekao, rade za dobrobit Srbije i predano i posvećeno o njoj brinu, državnim zvaničnicima, sveštenstvu i posebno pripadnicima Vojske i građanima.

Proslavi Dana državnosti kod spomenika Prvog srpskog ustanka prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Vojske Srbije, sveštenstvo i građani.

Na svečanosti je dodeljena i godišnja nagrada za pesništvo književniku Milisavu Tešiću.

Povodom proslave Državnosti i Dana Vojske Srbije Tadić je doneo odluku o postavljenju na nove dužnosti i unapređenju više vojnih starešina.

Opredeljenje ka evropskoj budućnosti: Slavica Đukić-Dejanović

Čestitku povodom praznika uputila je predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta izrazila je uverenje da će Srbija, koja danas slavi 175 godina ustavnosti, "ekonomski i politički stabilna, bezrezervno opredeljena ka evropskoj budućnosti, poštovana u svetu, uskoro postati garant stabilnosti i mira u čitavom regionu i ravnopravan član evropske porodice naroda".

Predstavnici Socijaldemokratske partije Srbije u Zemunu su položili venac na spomenik novinaru i diplomati Dimitriju Davidoviću, piscu prvog Ustava Srbije donetog na današnji dan 1835. godine (Sretenjskog ustava).

Srbija na veliki pravoslavni praznik Sretenje, istovremeno slavi Dan Državnosti i Dan Vojske, zbog toga što je toga dana 1804. godine u Orašcu kod Topole počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od četiri veka robovanja pod Otomanskom imperijom, a istog dana 1835. u tadašnjoj prestonici Kragujevcu proglašen prvi Ustav kneževine Srbije.
 

U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima, Dan državnosti je u Srbiji neradni dan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online