Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Vojvođanski Mađari za nove izbore

Lider Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Pal Šandor zalaže se za što hitnije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, pošto se narasle društvene napetosti ne mogu rešiti na drugi način.

Lider DZVM-a Šandor Pal
 

"Aktuelna vlast nije svesna koliko je nekorisno održavati takvo stanje u zemlji, a i ne vidim razlog da sada neko govori da nije situacija za izbore, ako znamo da je Demokratska stranka u prethodnoj deceniji kao opoziciona stalno tražila izbore."
 

Kada će prema vašem mišljenju biti raspisani novi izbori?
" Pa, teško da će u ovoj godini, jer će vlast učiniti sve da do toga ne dođe iako je stanje katastrofalno. Pri tom kao što vidimo na političkom terenu je haos, od lokala do republičkog nivoa je svako sa svakim u koaliciji i više se ne zna ko je gde sa kim podelio vlast, ni ko je pozicija, a ko opozicija."
 

Nećemo da spasavamo Demokratsku stranku

Da li biste prihvatili poziv iz DS da zamenite SVM u lokalnoj vlasti opština na severu Vojvodine?
"Ne. Nisam ni dobio poziv, ali mislim da nikome iz sada bivše koalicije mađarske zajednice to ne treba da pada na pamet. Zašto bi bili ruka spasa DS-u kada nam ta stranka ulazi u biračko telo i sve čini da nam pokupi birače. Neka oni sami rešavaju svoje političke probleme."

Vaša koalicija mađarskih partija se raspala. Ima li mogućnosti da se ponovo udružite i zašto ste prekinuli saradnju?
"Ne postoji mogućnost ponovnog saveza, jer je lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rasturio koaliciju u decembru prošle godine i pokazao se kao poprilično autističan političar. Nije dao nikakvo objašnjenje, ali to je očigledno zbog toga što on koaliciju nije shvatao ozbiljno i ponašao se kao da mu je teg oko vrata."
 

Zašto su mu ostale mađarske stranke bile balast?
"Odmah po sklapanju političkog sporazuma i izbora, krenuo je da radi u sopstvenom, a ne u interesu građana koji su nam dali glasove. Bilo je jasno da je okrenut cilju radi sopstvene koristi. Očit primer za to je što nije hteo sa nama da pravi vlast u Bečeju, iako smo mu koalicioni partneri, već je izabrao listu grupe građana i onda ušao u Upravni odbor Poljoprivredno-industrijskog kombinata Bečej. Takođe nas nije poslušao kada smo ga savetovali da ne ulazi u vlast u Vojvodini."
 

Zašto ste ga savetovali da ne ulazi u vojvođansku vlast?
"Smatrali smo da je to je bio nepotreban potez, jer je Demokratska stranka i bez partija mađarske zajednice imala većinu za formiranje vlasti i upravljanje. Međutim, Pastor je insistirao da budeo deo vlasti, pa evo dokle je sada stigao."
 

Mislite li na činjenicu da je DS izbacio SVM iz vlasti u Subotici, Senti, a čuje sa da bi to moglo da se desi i u Kanjiži?
"Da, DS se vodi onim "imperija uzvraća udarac", pa sada pregovaraju sa Demokratskim savezom vojvođanskih Mađara Andraša Agoštona koji je takođe bio u našoj četvoročlanoj koaliciji. Sa Agoštonom imam dobre odnose i videćemo možemo li opet da se udružimo protiv SVM-a koji vodi kolaboracionističku politiku, zarad sopstvenih materijalnih interesa."
 

Smatrate li da će mađarske partije zbog ovakvog ponašanja SVM i raspada koalicije izgubiti glasove birača?
"Pokazalo se da neke partije mađarske zajednice ne zanima rad u interesu birača, već lična korist, ali nekako to narod ne zapamti, već bude "svako čudo za tri dana", što se i pokazalo u proteklih deset godina."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online