Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.02.2010.
21:37
Fonet A

Svečanost povodom Dana državnosti

Evropski put Srbije više niko ne dovodi u pitanje, izjavio je u nedelju uveče premijer Srbije Mirko Cvetković, na svečanoj akademiji povodom Dana državnosti.

On je naglasio da je zemlja sve bliže članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali i da neće popustiti u odbrani svojih legitimnih interesa kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet.

Za Dan državnosti Srbije, podsetio je Cvetković, određen je istorijski trenutak kada je Srbija izabrala slobodu, umesto ropstva, i postavila temelje moderne države koja se stvarala i stvara po uzoru na istinske evropske vrednosti.

Sretenje je praznik kada se sećamo svoje istorije i izražavamo privrženost demokratiji, toleranciji i pravdi, istakao je Cvetković i ocenio da je Prvim srpskim ustankom narod izrazio volju da izađe iz srednjovekovnog mraka i oslobodi se ropstva.

Obeležavamo i jubilej srpske ustavnosti, dodao je Cvetković i podsetio da je pre 175 godina donet prvi demokratski ustav Srbije, kao putokaz evropeizacije zemlje i njenog preobražaja u pravnu državu. 

Ciljeve Srbije i danas određuje potreba da se okrenemo budućnosti, uredimo sopstvenu državu, ubrzamo razvoj i uhvatimo korak sa razvijenim zemljama, istakao je Cvetković i pozvao na objedinjavanje svih nacionalnih i državnih potencijala.

"Potrebni su nam jedinstvo i solidarnost u izgradnji prosperitetne zemlje i ostvarenju zajedničkih ciljeva svih građana", precizirao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, "nije naša obaveza da zaostale probleme prenosimo na buduće generacije, već da jasnom vizijom i ozbiljnom strategijom ostvarimo napredak u svim oblastima.

"Ambicija ove vlade je da Srbija postane stub stabilnosti regiona", poručio je Cvetković. "Imamo šansu i na nama je da je iskoristimo", rekao je Cvetković, koji smatra da je ta ambicija realna.

Napominjući da je Srbija sve bliže EU, Cvetković je ilustrovao da njeni građani mogu bez prepreka da putuju, da je osiguran nesmetan protok roba i kapitala sa Evropom i da se uspostavljaju veze sa svetom koje su godinama bile prekinute.

"To je potvrda da je Srbija ekonomski i politički stabilna zemlja", smatra Cvetković.

"Postajemo lider regiona, ne ugrožavajući nikoga", rekao je Cvetković, "uvodeći evropske i civilizacijske standarde u ostvarivanju pravnog poretka i poštovanju ljudskih i manjinskih prava svih građana".

"Kosovo i Metohiju, kao najvažnije i najosetljivije pitanje ne samo naše, već i regionalne i evropske bezbednosti i politike, rešavamo sa čvrstim opredeljenjem da svoja legitimna prava, na svojoj teritoriji branimo u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim sredstvima, strpljivo i uporno", poručio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, "nema ni razloga, niti smisla, da bilo ko posumnja da Srbija može popustiti u odbrani svojih legitimnih interesa kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet".

Nastojimo da se pokrene istinski proces povratka raseljenih i stvore uslovi za normalan život na Kosovu i Metohiji, dodao je Cvetković i poručio da se budućnost ne gradi sukobima, već dogovorima.

Građani na ovim prostorima su upućeni jedni na druge i zbog toga se Srbija, kako je naglasio Cvetković, zalaže za ozbiljne razgovore koji će biti osnova za zdrav proces pomirenja na Balkanu.

Želimo da svi građani Kosova i Metohije žive u miru, da im se obezbede sva prava i mogućnosti da rade i zarađuju, precizirao je Cvetković.

On smatra da je Srbija politikom mira, unapređenja dobrosusedskih odnosa i saradnje sa vodećim političkim i ekonomskim silama značajno podigla sopstveni ugled u svetu, gradeći novi sistem vrednosti i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Slobodno tržište, rad i privatna svojina, izgradnja demokratskih institucija, ostvarivanje prava i sloboda za sve građane, istakao je Cvetković, to su ciljevi koji se ne mogu menjati voljom pojedinca ili političke stranke.

Za ostvarivanje tih ciljeva potrebna je temeljna izgradnja institucija države i društva, ocenio je Cvetković, napominjući da je to osnova za bolju budućnost Srbije.

Političke ciljeve možemo ostvariti samo ukoliko obezbedimo brži ekonomski razvoj, rekao je Cvetković i istakao da Vlada Srbije, i u teškim ekonomskim uslovima, nastoji da oporavi privredu.

"Adekvatno smo odgovorili na teškoće koje je i u našu zemlju donela svetska ekonomska kriza. Izbegli smo masovna otpuštanja radnika, bankrote preduzeća i banaka, osigurali socijalnu sigurnost", objasnio je Cvetković.

Smanjena je državna potrošnja, dodao je on, otvorena je perspektiva privredi da sa što manje posledica izađe iz krize, izbegnuti su veći potresi u ekonomiji.

Niko ko je počinio krivično delo ne sme biti pošteđen, poručio je Cvetković, precizirajući da Srbija sarađuje sa najmoćnijim bezbednosnim sistemima sveta na suzbijanju narko-mafije.

Nastojimo da uspostavimo čvrst sistem regionalne saradnje protiv svih vidova kriminala, rekao je Cvetković.

On smatra i da Srbija ne sme zapostaviti krupne demografske probleme, na koje država mora imati adekvatan odgovor i pripremiti dugoročnu strategiju za rešavanje

problema starenja populacije.

Okrenuti evropskoj budućnosti, sumirao je Cvetković, čuvamo svoj suverenitet, integritet i dostojanstvo i gradimo zdravu, jaku i stabilnu Srbiju, poštovanu u svetu.

Srbija danas nikome nije pretnja, već partner i prijatelj, naglasio je Cvetković, stub regionalne stabilnosti koji svoje interese brani isključivo mirnim putem.

Gradimo Srbiju u kojoj više nikada neće biti podela ni po veri, ni po nacionalnosti, rekao je Cvetković i građanima Srbije čestitao Dan državnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online