Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 23.02.2013.
22:20
B92 A

Ruše kuću Đure Jakšića zbog ulice

Kuća u kojoj je pesnik i slikar Đura Jakšić stanovao dve godine, dok je predavao crtanje i krasnopis u kragujevačkoj gimnaziji, biće srušena, a na njenom mestu, prema najnovijim planovima nadležnih, naći će se saobraćajnica.

Umesto kuće Đure Jakšića ovde će sada biti saobraćajnica
 


Kragujevac, prva prestonica moderne Srbije, bio je stecište mnogih znamenitih ljudi. Međutim, obeležja koja bi trebalo da podsećaju na to vreme izostala su ili su uništena.

Rušenje kuće Đure Jakšića prvi put se pominje 2009. godine. Od tada u lokalnoj samoupravi tvrde da se stručna javnost saglasila da kuća u kojoj je poznati romantičar stanovao nema značaj da bi bila pod zaštitom države kao spomenik kulture. Najpre se govorilo da će tu nići replika kuće, potom stambeno-poslovni objekat, a najnoviji plan je - ulica.

Slavica Đorđević, pomoćnica gradonačelnika za kulturu, kaže da će se na tom mestu naći i obeležje posvećeno poznatom umetniku.

"Smatramo da jednim obeležjem u vidu česme i biste Đure Jakšića uz stavljanje i prigodne table o podacima kada je on boravio u Kragujevcu, mislim da je sasvim solidan način da mi obeležimo prisustvo takvog jednog pesnika i slikara u Kragujevcu", smatra ona.

Kuća u kojoj je dve godine proveo rodonačelnik socijalističkog pokreta u Srbiji Svetozar Marković nije srušena, ali je uprava Narodnog muzeja iz dvorišta uklonila njegovu bistu, a kući promenila ime. Kragujevački pisac i bloger Nenad Glišić smatra da to što se ona danas posetiocima nudi kao kuća "prote Miloja Barjaktarevića" predstavlja pokušaj, kako kaže, prekomponovanja istorijskog pamćenja.

"Ironijski obrt u celoj situaciji jeste da je i prota Miloje Barjaktarević bio pristalica Svetozara Markovića zbog čega ga je i primio na stan, jer je Svetozar Marković već bio ozloglašen, već je morao da beži iz Srbije”, podseća Glišić.

Nova stambeno-poslovna zgrada zamenila je porodičnu kuću akademika Dragoslava Srejovića u kojoj je živeo do polaska na fakultet. Na ulazu u zgradu danas stoji samo gipsana figura poznatog "Lepenka", simbola arheološkog nalazišta svetskog značaja čijim iskopavanjem je rukovodio Srejović. Slikar Goran Rakić smatra da to nikako nije dovoljno.

"Smem da se kladim da 99 posto ljudi nema pojma šta on predstavlja. Bilo bi poželjno da grad, ako već nije mogao da spreči rušenje, postavi jednu tablu sa godinom rođenja i smrti, i šta ovo mesto znači, šta predstavlja", kaže on.

Pomoćnica gradonačelnika Slavica Đorđević veruje da je problem moguće prevazići.

"Naši mlađi sugrađani nisu upućeni, nisu čuli za tako nešto i naravno, ukoliko sa vlasnikom postojećeg objekta sklopimo dogovor, da može da stoji takva jedna tabla koja je neophodna", kaže ona.

O tome kako ne izgubiti identitet u borbi modernog i tradicionalnog Kragujevac bi možda trebalo da uči od gradova poput Beča. U ovom gradu je obeležena i zgrada u kojoj je poljski kompozitor Frederik Šopen živeo svega šest meseci. Umesto komentara, prenosimo deo pisma Đure Jakšića iz Kragujevca u kome kaže: "Svet je ovde dosta nemaran za sve što je lepo i plemenito."

Subota 23.02.2013. 22:24
GLUPACA! cesma i bista dosledno obelezje, glupaca kojoj je postkomunizam oblikovao mozak... CUTI BAR!!!!
Subota 23.02.2013. 23:16
Narod koji nema istoriju nema i itengritet. Uzmite pa sve srusite u Srbiji sto je sveto. Kosovo ste prodali pa prodajte i ovo sto je ostalo goveda izrodska.
Subota 23.02.2013. 23:37
pomoćnica gradonačelnika za kulturu ta Slavka mora da je nedoj##@n@, zato joj i padaju na pamet takve glupe ideje! Ko zna mozda od spomen park Šumarice pokusa da napravi luna park?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online