Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 23.02.2013.
17:56
B92 A

Srbija bliža EU, odluka na Vidovdan

VIdovdan će ove godine biti značajan za Srbiju, ali u smislu da će se tada definitivno znati, da li Srbija ima datum za početak pregovora sa EU. Nove runde dijaloga Beograda i Prištine u martu, trebalo bi da donesu konkretan napredak, koji će biti poslednji test pred izveštaj Evropske komisije.

Vensan Dežer: Važno je da se napreduje u dijalogu sa Kosovom
 

Rokovi za Srbiju su jasni, na osnovu izveštaja evropske komisije u aprilu, 28. juna će države članice Unije odlučiti o datumu, poručuje šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer. On je na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD), upozorio i da nema mnogo vremena za ispunjavanje postavljenih uslova.

"Ne može sve biti rešeno preko noći, ali važno je da do 16. aprila (kada će Evropska komisija podneti izveštaj o napretku), steknemo osećaj da stvari idu u dobrom pravcu i da se postiže napredak", navodi Dežer.

Dežer je ocenio da je u dosadašnjih pet rundi dijaloga ostvaren napredak i da se početkom marta očekuju novi razgovori.

"Želimo da vidimo dalji napredak, kao i sprovođenje u delo ranije postignutih dogovora, posebno Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kancelarijama oficira za vezu, energetici, telekomunikacijama... Imamo ograničeno vreme i moramo uložiti energiju i napore u tom pravcu", istakao je on.

Kada je reč o procesu reformi, Brisel očekuje napredak i u reformi javne uprave i pravosuđa, borbi protiv korupcije, antidiskriminaciji, zaštiti manjina i drugim pitanjima, dodao je Dežer.

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino izjavio je da je Srbija u fokusu pažnje EU i da je april prelomni trenutak.

"Važno je postići opipljiv napredak do aprila jer bi eventualno postizanje sporazuma u poslednjem trenutku moglo da izazove sumnju kod članica EU. April je prelomniji trenutak za Srbiju od juna i ključni mesec", istakao je Sanino.

Veće šanse za početak pregovora

 

Kompromis o severu Kosova, kao jednom od najvažnijih tema dijaloga Beograda i Prištine, je na pomolu, smatra potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda. Obe strane će morati da popuste, a rešenju problema mora se pristupiti realno.

 

"Mislim da je javno mnjenje u Srbiji spremno na kompromis, a na zvaničnicima je da nađu taj prostor koji će biti prihvatljiv. Teško je reći koji će to tačno oblik autonomije biti", kaže Vejvoda.

 

"Ne verujem da je ijedna strana spremna da odustane od pregovora. Biće, kao što to i ova vlada govori, bolnih trenutaka, jer nema tu lepog rešenja gde će svi pevati”, podseća on.

 

Vejvoda je ocenio da Srbija ipak ima "veće šanse da dobije nego da ne dobije početak pregovora o prijemu" u EU.

 

"Svakako smo bliže EU. Ne treba da zaboravimo da je to proces koji traje dosta dugo. Svi učesnici u tom procesu su se peli na sledeću stepenicu, tako da je ova vlada mogla da preuzme štafetnu palicu i da taj proces vodi dalje", rekao je Vejvoda.

POVEZANE VESTI

Subota 23.02.2013. 18:05
Jupi, evo nas mnogo blize konacnom krahu! Ulazak u EU ce biti Milosrdni Andjeo II deo, i verovatno poslednji. Samo jos da se odkreknemo dela svoje zemlje i necemo jos dugo da se koprcamo.
Subota 23.02.2013. 18:32
DA LI SU I NOVINARI POD HIPNOZOM, ZAJEDNO S POLITICARIMA ?????? Pita li neko narod ne zelimo u EU!
Subota 23.02.2013. 18:18
Ja vec godinama citam kako smo svaki dan sve blizi i blizi...Jos samo par uslovcica i dobicemo i uslovni datum za pregovore koje cemo eventualno da vodimo cim ispunimo jos uslova i odmah zatim...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online