Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.02.2013.
19:10
Beta A

Dačić: Zajednica opština štiti Srbe na Kosovu

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas, posle završetka runde dijaloga u Briselu, da je glavni rezultat pregovora to što su vođeni ozbiljni razgovori o formiranju srpskih opština na Kosovu, naglasivši da taj predlog nije odbačen, ali da još nije ni prihvaćen.

Ivica Dačić: Predlog o formiranju zajednice opština nije ni prihvaćen ni odbijen
 

Dačić je naglasio da je u dvodnevnim razgovorima s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem ovo pitanje bilo ključno i da je dogovoreno da se dijalog nastavi 4. marta.

Dačić je precizirao da je srpska strana zatražila da se formira zajednica srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima koja, kako je naglasio, neće raditi protiv prištinske vlasti, ali koja mora imati mogućnost da bira svoje predstavnike i štiti interese Srba na Kosovu. Zasad, kako je dodao, o svemu tome se mora nastaviti razgovor jer još nisu prihvaćeni neki elementi ovog predloga. O tome će se sad obaviti konsultacije u državnom vrhu i vlastima u Beogradu, kao i među ekspertima.

Dačić je objasnio da srpski predlog znači da Srbi na Kosovu neposredno biraju svoje predstavnike ili možda i delegiranjem iz devet srpskih opština. Mora se utvrditi tačno koje bi bile sve izvršne nadležnosti vlasti tih opština, ali za sada o tome nije bilo moguće postići neki jasniji dogovor, kazao je Dačić.

Dodao je da sada treba još da se vidi da li Priština prihvata da zajednica ima određenu ulogu u strukturi političke vlasti, što znači i izvršnu vlast. On je rekao da ne može dati više pojedinosti o toku samih pregovora u Briselu, istakavši da je sa Ketrin Ešton i Tačijem postignut dogovor da se zasad ne ide u pojedinosti da to ne bi opterećivalo dijalog.

Srpski premijer je naglasio da je srpska strana zadovoljna time što niko nije osporio potrebu formiranja zajednice srpskih opština, iako to još nije sasvim prihvaćeno i rekao da je to dobar put za ukidanje takozvanog paralelizma institucija. Na pitanje da li to znači da je rešenje za ovo pitanje i ključni uslov za dobijanje datuma za pregovore Srbije o članstvu sa EU i da li ima novih uslova, Dačić je naglasio da nema novih uslova, ali i da su ovi "stari" takođe veoma teški i da je potrebno dosta mudrosti i strpljenja da se nađe rešenje kojim će biti zaštićeni i srpski državni i nacionalni interesi.

Dačić je naglasio da se u dvodnevnim razgovorima s Ketrin Ešton i Tačijem isključivo razgovaralo o formiranju zajednice srpskih opština i naglasio da je to izuzetno složeno pitanje jer je reč o načinu konstituisanja zajednice opština, delovanju njenih organa koji bi trebalo da budu izvršni, a time bi se postiglo i ono što traže i neki u međunarodnoj zajednici, a to je da na severu Kosova ne bude bezbednosnih struktura Srbije.

"A mi kažemo da ih tamo u stvari i nema", dodao je Dačić.

Ovlašćenja zajednice srpskih opština bi se odnosila i na školstvo, zdravsto, pravosuđe i druga područja od interesa za Srbe na Kosovu, dodao je premijer. Dačić je podvukao da su očekivanja isticana uoči ove runde dijaloga da će to biti presudno i doneti neke bitne prodore, jednostavno bila prevelika. On je naglasio da je nemoguće rešiti ključne probleme u srpsko-albanskim odnosima koja postoje dva veka.

Dačić je objasnio da srpska strana vidi tu buduću zajednicu srpskih opština na očigledno jedan način, dok prištinske vlasti to možda zasad ne vide isto tako, ali je naglasio da to može biti i ključni korak ka trajnijem rešenju kosovskog problema i bez ulaženja u pitanje statusa. Srpski premijer je naglasio da je sada jako važno i da se, ako do dogovora i dođe, onda to i primeni u praksi. To je od velikog značaja za život Srba i na severu i na jugu Kosova i Vlada Srbije, kako je naglasio, sigurno neće uraditi ništa protiv interesa svog naroda.

"Moja politička linija u pregovorima je bila rezolucija Skupštine Srbije i ja nemam prava da idem ispod toga", kazao je Dačić.

On je dodao da su upravo zbog primene mogućeg dogovora o stvaranju zajednice srpskih opština, zajedno s njim u Briselu bili i predstavnici Srba sa severa i južnog dela Kosova.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 19:17
још једна лаж коју "морамо " прогутати , не хвала ДОСТА ми је лаЖИ спс је продао источну славонију барању и западни срем сада спс хоће да прода и космет !
Četvrtak 21.02.2013. 00:09
Dokle bre Dacicu lazes? Kako te nove institucije stite Srbe? Jel tako sto ce Srbima svakodnevno eksplodirati po jedna bomba u dvoristu ili u kuci? Srbija je ta koja treba da zastiti Srbe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online