Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.02.2013.
16:55
Beta A

Generalštab ne treba da bude hotel

Kompleks Generalštaba u Beogradu ne sme da bude srušen, ali se može rekonstruisati njegova unutrašnjost kako bi se parter ili podrumske prostorije tog objekta iskoristile za druge namene, rekao je predsednik Udruženja arhitekata Srbije Igor Marić.

Zgrada Generalštaba uništena tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine
 

Marić je na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom polemike u javnosti oko rekonstrukcije ili rušenja Generalštaba, rekao da arhitekte žele da "isprovociraju" dijalog o budućnosti kompleksa u centru Beograda ne samo sa onima koji su plasirali ideju o rušenju tog objekta, već i sa celokupnom javnošću.

Polemika o zgradi Generalštba nastala je posle izjave potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da će se na toj lokaciji izgraditi luksuzni hotel, najverovatnije u sklopu masovnog projekta ulaganja u Srbiju koji je pokrenuo investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Kompleks Generalštaba jedno je od pet preostalih monumentalnih zdanja iz perioda kasne moderne arhitekture u Beogradu, čiji je autor Nikola Dobrović, ikona arhitekture u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. To je objekat izuzetne arhitekture, delo internacionalnih kvaliteta sa regionalnim karakteristikama koje je našlo svoje mesto u vodiču moderne arhitekture Beograda", kazao je Marić.

On je istakao da su arhitektonska udruženja Beograda i Srbije jedinstvena u stavu da je moguće rekonstruisati unutrašnjost objekta, prvenstveno parter, kako bi kompleks postao "komunikativniji" za prolaznike ali da se spoljni izgled mora očuvati.

Arhitekta Ivan Rašković rekao je da država mora prepoznati šta predstavlja kulturno-istorijsku vrednost i da mora obezbediti adekvatnu zaštitu takvih građevina.

"Nečuveno je da državna uprava u nekoj zemlji zahteva skidanje mera zaštite sa objekata koji predstavljaju kulturno-istorijsko blago. Dešavalo se da dela moderne ne budu prepoznata kao kulturna dobra, što je bio slučaj sa gotikom u arhitekturi, ali ako bi očuvanje takvih dobara zavisilo samo od ukusa mase, a ne i od mišljenja
stručne javnosti, mnoga kapitalna dela ne bi bila sačuvana", rekao je Rašković.

Prema njegovim rečima, kompleks Generalštaba treba obnoviti kao što su rekonstruisani Avalski toranj, koji je potpuno srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine ili zgrada Ušće, pri čemu ključnu ulogu u procesu obnove treba da ima država.

Kompleks Generalštaba, koji se nalazi na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine i izgrađen je 1965. godine. Zdanje je projektovao arhitekta, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti Nikola Dobrović.

Iako je radio na Generalnom planu izgradnje Beograda posle Drugog svetskog rata, Generalštab je jedino njegovo delo izgrađeno u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 22:47
Pa ako hocete da ostanete zapamceni gospodo komunisticki arhitekti platite iz svog dzepa rekonstrukciju tog objekta a ne samo da dajete glupe predloge a da ovaj siromasni narod placa.Da li se nekada postidite sto nesto zidate od donacija,pomoci,priloga.
Sreda 20.02.2013. 22:52
Требало би обновити што се обновити може, а делове зграде који су склони паду уклонити и на том месту, у склопу са зеленом површином која се налази поред зграде Генералштаба, направити споменик нашим војницима убијеним 1999. са списком имена и издалека видљивим натписом да су убијени од стране НАТО агресора. Ако остане места требало би направити и мали парк у коме би били постављени информативни панои о НАТО агресији. Исто урадити за убијене полицајце код срушене зграде МУП у истој улици.
Četvrtak 21.02.2013. 07:14
Šta je Vučić naumio, to će se i uraditi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online