Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.02.2013.
07:51
Danas A

Sumnjive i odluke Ustavnog suda

Sudija Ustavnog suda Srbije Tomislav B. Stojković, protiv koga je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare, trebalo bi da se povuče sa sudijske funkcije do okončanja sudskog postupka, piše beogradski Danas.

Ustavni sud Srbije - poštenje, vrh pravosudnog sistema, korektnost... A sledeći vic pročitajte u našoj kategoriji "Slobodno vreme"...
 

Kako ističu, svojim radom do okončanja sudskog postupka sudija Stojković dovodi u pitanje kako svoj kredibilitet tako i odluke Ustavnog suda Srbije.


Podsetimo, sudija Tomislav Stojković biće po zahtevu tužilaštva saslušan 27. marta, nakon čega će istražni sudija odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv njega. Sudija najvišeg suda u našoj zemlji sumnjiči se da je od prijatelja Dragomira A. pozajmio 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku. Dragomir A. je preminuo, a novac koji je pozajmio Stojković nije vratio ni njemu ni njegovoj porodici.


Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, napominje da je i sam izbor Tomislava Stojkovića na mesto sudije Ustavnog suda bio nejasan i nelogičan. Prema njenim rečima, on je na ovo mesto izabran kao predstavnik autonomne pokrajine, u ovom slučaju Kosova, iako od 1999. godine ima prijavljeno mesto prebivališta u Beogradu i upisan je u Advokatsku komoru Beograda.
 

VSS: O sudiji Stojkoviću već raspravljano

U Visokom savetu sudstva za Danas ističu da se o inicijativi za smenu sudije Stojkovića, koju je podneo Fond za humanitarno pravo, raspravljalo na jednoj od zajedničkih sednica VSS i Državnog veća tužilaca, ali da se nije došlo do konkretnog rešenja. „O zahtevu za sprovođenje istrage koji je podnelo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nismo ništa znali i o tome će se raspravljati ukoliko predsednik Ustavnog suda Srbije ili neko drugi pokrene inicijativu za razrešenje. Rano je da prejudiciramo, jer ne znamo kakav će biti konačan ishod ovog slučaja“, naglašavaju u Visokom savetu sudstva.

- Društvo sudija Srbije je više puta ukazivalo na ovaj problem, ali i sam Ustavni sud Srbije. Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović je predsednici Vrhovnog kasacionog suda, odnosno sebi, uputila zahtev da Tomislav Stojković bude izabran za sudiju Ustavnog suda Srbije u vreme kada je njegova supruga bila vršilac dužnosti šefa kabineta predsednice Vrhovnog kasacionog suda, napominje Boljevićeva.


Kao jedinu mogućnost da se problem reši, Boljevićeva vidi u povlačenju sudije Stojkovića.


- Za ime ovog sudije vezuje se mnogo afera, već je jednom optuživan da je umešan u otmicu i nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo je već pokrenula inicijativu za njegovo razrešenje. Zato bi bilo najbolje da se ovaj sudija sam povuče i prihvati privremenu suspenziju dok se njegov slučaj ne reši, ukazuje Boljevićeva.


Zoran Stojković, nekadašnji ministar pravde, kaže za naš list da je iznenađen činjenicom da se protiv sudije Ustavnog suda Srbije vodi krivični postupak.


- Po meni bi najbolje bilo da se ovaj sudija do okončanja sudskog postupka povuče sa funkcije, jer to dovodi u sumnju njegov kredibilitet, ali i odluke suda. Ne vidim ništa loše u oceni Ustavnog suda Srbije da će o njegovom razrešenju raspravljati tek nakon okončanja postupka, ali moje mišljenje je da bi sudija Stojković do tada trebalo da bude suspendovan, ukazuje Stojković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online