Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.02.2013.
15:22
B92, Beta, A

Jeremić se žalio Ustavnom sudu

Bivši član DS i narodni poslanik Vuk Jeremić predao je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti odluke DS da se bivšim ministrima traži da vrate mandat.

Poslanici dobili mandat od građana Srbije

Jeremić je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda kazao da je ta odluka DS, po njegovom uverenju, kršenje Ustava jer su poslanici dobili mandat od naroda i niko ne sme da im ga traži nazad.

"Po mom dubokom uverenju ta odluka predštavlja kršenje Ustava ove države.To je jedno nepodnošljivo protivustavno stanje i pokušaj stvaranja partokratije", rekao je Jeremić novinarima ispred Ustavnog suda.

On je podsetio da su narodni poslanici dobili mandat od građana Srbije i da niko nema pravo da zahteva od njih da mandate vraćaju. Takođe je dodao da je građansko pravo onih koji su birali, i onih koji su izabrani da zastupaju građane koji su ih izabrali.

"Smatram da se ovom neustavnom delovanju i aktu političkog nasilja mora stati na put energičnom i institucionalnom akcijom ", poručio je Jeremić i dodao da ima veliko poverenje u institucije Srbije.

On je istakao u slučaju da Ustavni sud donese odluku da je odluka GO DS u skladu sa duhom i slovom zakona Srbije, on će podneti ostavku na mesto narodnog poslanika i "moj mandat će automatski pripasti (lideru DS) Draganu Đilasu". "Ali, ako se uspostavi da je Dragan Đilas naterao GO na antiustavno delovanje i time naneo, po mom dubokom uverenju, nemerljivu štetu ugledu i kredibilitetu DS, tada očekujem od njega da podnese ostavku na sve javne funkcije", rekao je Jeremić.

"Vršenje javne funkcije i kršenje Ustava i zakona ove zemlje ne idu zajedno.Očekujem ocenu Ustavnog suda i ja ću po njoj postupiti a voleo bih da se na tako nešto obaveže i Dragan Đilas", poručio je Jeremić, koji nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Izvršni odbor DS je na sednici 14. februara doneo odluku o isključenju Vuka Jeremića iz te partije zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS koji je ranije od bivših ministara zatražio da vrate poslaničke mandate.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je još juče najavio da će danas Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke Glavnog odbora DS jer smatra da je takav stav "nepodnošljivi protivustavni čin i pokušaj stvaranja partokratije".

Funkcioneri DS nisu hteli da komentarišu najavu Vuka Jeremića da će podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke GO kojom mu je traženo da vrati poslanički mandat.

Utorak 19.02.2013. 16:26
Ђитлер је решио да упропасти Демократску странку. Могу да кажем да ме то много радује. Надам се да убудуће нећемо за њих чути НИКАДА.
Utorak 19.02.2013. 19:37
Sta time hoce da postigne kad se odluke Ustavnog suda R. Srbije ne postuju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online