Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.02.2013.
15:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Vučić zapošljava i Srbiju i region?

U zlatno doba koje Srbija pamti kao doba nesvrstanosti, a većina sveta kao Hladni rat, jugoslovenska vojna industrija je cvetala naoružavajući desetine novostvorenih država, uglavnom azijskih i afričkih osamostaljenih kolonija. Hladni rat je hranio doktrinu proizvodnje raketa kao kobasica, a naftom bogati Arapi želeli su da se što pre domognu oružja koje je bilo jeftino kao sovjetsko, a kvalitetno kao američko.

Aleksandar Vučić obnavlja proizvodnju oružja
 

Hladnog rata odavno nema, Jugoslavija se raspala, vojna industrija nije ni senka onoj od nekad, a ni zemlje nastale na razvalinama SFRJ nemaju međunarodni položaj kakav je imala Titova država.

Iračani, najbolji kupci


Od prometa oružja i opreme Srbija je u 2012. godini zaradila 750 miliona dolara. Među najvernijim kupcima je Irak, koji je uvezao 20 školskih aviona Lasta. Na spisku partnera su i SAD, Italija, Nemačka, ali i stari nesvrstani prijatelji - Alžir, Egipat, Kenija. Srpska vojna industrija obuhvata desetak fabrika u kojima je zaposleno gotovo 20.000 radnika.

Ipak, vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić je rešen da oživi proizvodnju oružja. Uspeo je i da nađe kupca, pa će Srbija ubuduće biti deo raketne odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata.


- Raketni sistem ALAS znači mnogo za Srbiju, i prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja - izjavio je Vučić pošto je sa šeikom Abdulahom bin Zajedom, koji je pokazao interesovanje i za raketni sistem "Bumbar", potpisao nekoliko sporazuma.


- Kada je šeik došao na štand srpskog izvoznika oružja Jugoimport - SDPR, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali za šta se on interesuje. Emirati imaju najmoderniju armiju, raspolažu sa onim što nema ni američka vojska, a zainteresovani su za zajednička ulaganja sa nama i za kupovinu srpskog oružja - istakao je Vučić.

ALAS


Srpski raketni sistem ALAS (Advanced Light Attack Sdžstem) predstavlja najambiciozniji razvojni projekat srpske vojne industrije u tehničko-tehnološkom smislu. To je protivoklopni višenamenski raketni sistem velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Namenjen je za dejstvo po tenkovima, komandnim mestima, infrastrukturnim objektima, brodovima, helikopterima.

Srbija će za potrebe Emirata praviti savremene, kako Vučić kaže, visokosofisticirane rakete, uz nova ulaganja u Krušik, Teleoptik i Utvu koje će biti deo tog posla.
Da bi vojna privreda istinski donosila novac, pre ili kasnije Srbija će morati da se ponovo "uveže" sa susedima, pre svega sa fabrikama u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji.

Bumbar

 

Protivoklopni raketni sistem Bumbar razvijen je tokom devedesetih godina u Jugoslaviji na osnovu francuskog sistema Eriks. Namenjen je za uništavanje tenkova, oklopnih vozila i utvrđenih objekata na daljinama do 600 metara. Raketa kalibra 136 mm ima bojevu glavu koja probija 900 mm čeličnog oklopa, što je dovoljno da uništi svaki savremeni tenk.

Vojna privreda u bivšoj SFRJ je funkcionisala tako da je deo proizvoda pravljen u Srbiji, deo u Hrvatskoj, BiH... Recimo kod tenka M-84, kotrljajuće delove je proizvodio "14. oktobar", u kragujevačkoj Zastavi izrađivani su pešadijski i protivavionski mitraljezi, dok je subotička fabrika Sever učestvovala u proizvodnji jednog od tehnički najsloženijih sistema u tenku, automata za punjenje i pražnjenje topa.


- Završne radove na čuvenom tenku je imao "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda, pogon je radio Famos iz Sarajeva, slovenačka Iskra je radila laser i elektroniku, optiku Zrak iz Sarajeva, oklop je stizao iz Slovenske Železarne, municiju je pravio Prvi Partizan iz Užica, hidrauliku Prva Petoletka iz Trstenika, top Bratstvo iz Travnika, a granate Pretis iz Vogošće. Upravljačke sisteme je izradio 21. maj, iz Rakovice i tako redom. Dakle, uvezana namenska privreda nešto može.

Ovako usitnjeni nećemo biti značajan proizvođač naoružanja i opreme - kaže general Dragan Paskaš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.


Da je ovaj potez nužan svedoči i ponuda Kuvajta iz 2011. godine. Ta zemlja je krajem 80-ih kupila 149 tenkova proizvedenih u SFRJ i tražila je njihov remont.

Međutim, kompletna dokumentacija je u hrvatskom preduzeću "Đuro Đaković" i nijedna eks-ju država sama neće dobiti taj posao, već isključivo kao međunarodni konzorcijum. Nažalost, sujete su takve da su se novonastale države opredelile radije da ne zarade ništa, nego da zarađuju zajedno.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.02.2013. 15:29
NE TREBAJU NAM HRVATI, BOSANCI... DAJTE SVE OD SEBE PA KOLIKO USPEMO USPELI SMO... BOLJE NAM JE SAMI DA RADIMO SA HRVATIMA I MUSLIMANIMA IMAMO LOSE ISKUSTVO NE TREBA NAM OPET...
Utorak 19.02.2013. 16:19
Priča za - Verovali ili ne....
Sreda 20.02.2013. 01:24
Jedina snaga male Srbije je njena velika plodna zemlja. Velika, jer na par miliona ljudi koliko nas ima ova zemlja moze da nas prehrani i sa nama jos dobar deo Evrope. Mesto toga mi proizvodimo precenjene šklopocije raspalih belosvetskih fabrika i dovodimo nesvrstane kako bi se utrkivali u proizvodnji oruzja sa supersilama kao sto su Kina, Amerika i Rusija i kako bi usput zabetonirali sve one njive koje nismo dali. A dajemo ih ustasama i Arapima, kako bi srpska zemlja i opet hranila stare srpske 'prijatelje' a svoju decu ostavljala gladnom. Ovo nije izdaja nego veleizdaja nacionalnih interesa i krsenje svih predizbornih obecanja o pretvaranju poljoprivrede u glavnu privrednu granu (Srbije).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online