Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 18.02.2013.
14:42
Beta A

Lazanski: Srpska raketa konkurentna u svetu

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski izjavio je da bi raketa "alas", koja će se po sporazumu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima proizvoditi u Srbiji, mogla da bude konkurentna na svetskom tržistu.

Ministar Vučić, načelnik generalštaba Diković i šeik ispred srpskih raketa
 

Lazanski je rekao da je, međutim, malo verovatno da će ta raketa biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, koja sa budžetom za odbranu od 550 miliona evra može samo da podmiri tekuće obaveze, a o nabavci novih sistema nema ni govora. On je dodao da su svi novi borbeni sistemi, poput samohodne haubice "nora" ili kompleta za modernizaciju tenka M-84 namenjeni isključivo inostranstvu.

Dodao je da namenska industrija Srbije raspolaže kapacitetima za proizvodnju nove rakete, koju razvija privatna kompanija "EdePro" uz sponzorstvo Jugimport-SDPR, a da Emirati imaju potreban novac.

"Reč je o višenamenskom raketnom sistemu, izuzetno malih gabarita što ga čini pogodnim za lansiranje sa različitih platformi, poput manjih brodova, guseničara, stacionarnih lansera ali i helikoptera. Ima veliku probojnu moć, pa se može koristiti za protiv-oklopnu borbu i za uništavanje drugih tačkastih ciljeva", kazao je Lazanski.

Maksimalni domet rakete "alas" iznosi 25 kilometara, najveća brzina 180 metara u sekundi (648 kilometara na sat), a kumulativna bojeva glava težine deset kilograma, može da probije 800 milimetara valjanog homogenog oklopa iza kutije eksplozivnog reaktivnog oklopa.

Sporazum o saradnji u oblasti namenske industrije potpisali su u Abu Dabiju ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Emirata.

Lazanski je naveo da raketni sistem "alas" predstavlja "prvu srpsku mikro-krstareću raketu" čije se vođenje na cilj ostvaruje preko optičkog kabla, a raketa se može programirati da leti po unapred zadatoj trajektoriji, sa prethodno definisanim kontrolnim tačkama, uz mogućnost uključivanja glave za samonavođenje radi otkrivanja potencijalnih ciljeva.

"Ključ sistema je turbo-mlazni motor, veličine 40 centimetara, koji ostavlja izuzetno mali infra-crveni trag. Da se radi o motoru džepnih dimenzija, pokazuje i činjenica da ga proizvođač na sajmovima naoružanja izlaže pored same rakete", rekao je Lazanski i dodao da su dva vojnika dovoljna za opsluživanje tog sistema.

Lazanski je rekao da fabrike namenske industrije u Srbiji, poput zemunskog "Teleoptika" ili valjevskog "Krušika", raspolažu kapacitetima potrebnim za proizvodnju tog raketnog sistema ali da je problem u finansijama.

"Fabrika 'Teleoptik' proizvodi vrhunske optičke instrumente, tu su 'Krušik' i 'Prva petoletka', pančevačka 'Utva' radi na školskom avionu 'Lasta', tako da nije potrebno graditi novu fabriku u Srbiji kojoj bi bila poverena proizvodnja rakete 'alas'", rekao je Lazanski.

Na pitanje zašto su Emirati zainteresovani za saradnju sa Srbijom u oblasti naoružanja i vojne opreme, Lazanski je odgovorio da njihov interes leži u neophodnosti razvijanja sopstvene vojne industrije.

"Oni nemaju beskonačne rezerve nafte. Zapadne zemlje im prodaju najmodernije avione i drugu vojnu opremu ali ne i samu tehnologiju proizvodnje. Zato Emiratima odgovara ovakav aranžman sa Srbijom, koja i dalje raspolaže znanjem za proizvodnju složenih borbenih sistema", rekao je Lazanski.

Ponedeljak 18.02.2013. 14:52
Imamo sposobnost da prizvodimo oruzje za nase bliske i daljnje neprijatelje, a mi ostajemo na kremenjaci ! Glavno da se isplati vozni park glavnih politicara !
Ponedeljak 18.02.2013. 15:48
Lazanski, covek svakog rezima
Ponedeljak 18.02.2013. 16:38
Upravo tako, sve sto radi ova gamad sa vlasti zadnjih 13 godina, radi za dobro srpskih neprijatelja a na stetu srba i srbije! Od ovih raketa srpski narod nece imati naravno nista a ni srpska vojska koja je svakim danom sve manja i slabija! A naj zanimljivije je sto emirati fakticki samo placaju proizvodnju raketa koje ce svakako ici njima, a za uzvrat traze zemlju i vodu! Ne kazem da ne treba dati vodu zednima ali ovo mi sve smrdi na jos jednu podvalu srbima u nizu podvala koje nam namecu politicari svo ovo vrijeme!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online