Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 17.02.2013.
19:37
Beta A

Jahjaga: Srbi, nezavisnost Kosova je i vaša nezavisnost

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je Srbima sa Kosova da je nezavisnost Kosova i njihova nezavisnost i pozvala ih je da pruže ruku saradnje i da izgrade sadašnjost zarad budućnosti.

Predsednica samoproklamovane republike Kosova Atifete Jahjaga
 

"Nezavisnost Kosova je vaša nezavisnost. Budućnost se gradi zajedno sa svim drugim građanima Kosova. Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni. Dajte da pružimo ruku saradnje, da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsednica Jahjaga na srpskom jeziku tokom svečane sednice Skupštine Kosova.

Pročitajte još: Tači: Sanjali smo nezavisno Kosovo

Sednici su pored najviših zvaničnika Kosova prisustvovali i predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednica albanskog parlamenta Jozefina Topali, predstavnici političkih partija Albanaca iz Albanije, sa juga Srbije i iz Makedonije.

"Tokom ovih pet godina državnosti, Republika Kosovo je uspostavila demokratske i funkcionalne institucije, sveobuhvatne institucije, sa stalnim angažovanjem za blagostanje građana zemlje i za njihovu budućnost. Konsolidacija države je srž našeg rada i Kosovo je već postalo nerazdvojni deo međunarodnih zbivanja", rekla je Jahjaga. Prema njenim rečima, "procesi na Kosovu su nepovratni", realnost
Kosova kao države je "poznata i nepobitna", a zakonitost njegove nezavisnosti je "zapečaćena odlukom Međunarodnog suda pravde i nastavljanjem priznanja njegove samostalnosti od gotovo polovine sveta".

Jahjaha je ocenila da je Kosovo dokazalo da je faktor mira i stabilnosti.

"Dokazali smo da smo promoter dobrosusedstva i promoteri demokratskih vrednosti. Država koja poštuje suverenost drugih i koja traži zasluženo mesto u evropskoj zajednici, među slobodnim i ravnopravnim narodima. Naš put u pravcu evropske porodice, svih nas malih država zapadnog Balkana će biti lakši i bezbedniji samo ako budemo pomagali jedni druge", rekla je Jahjaga.

U vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, Jahjaga je rekla da se predstavnici Kosova ne plaše dijaloga i da su u njega ušli dobrovoljno da bi se brzo okončalo jedno teško poglavlje teških odnosa sa Srbijom.

"Dijalog se ne vodi radi podele Kosova, niti radi stvaranja nečijih posebnih enklava, niti autonomije i posebnih statusa. Sva rešenja su unutar Ustava i zakona Kosova i po evropskim standardima. Uzajamno poštovanje, kao dve suverene i nezavisne države, približiće nas više EU i izbledeti suprotnosti između nas. Istoriju nije moguće
uništiti, ali treba da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsednica Kosova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.02.2013. 20:41
Нешто као кад је мадленка олбрајт 99-те изјавила да нема ништа против српског народа (којег је уништавала) а бомбе су биле намењене за српско добро!цинизму и имбецилизму нема краја!
Nedelja 17.02.2013. 20:19
Naj tragicnije je to sto mi samo nesto pricamo a djela se ne vidi a i nema ih! Dok se oni kote i ucvrscuju svoju pozciju dole, doce vrijeme kad cemo se morati braniti od njih, srbija danas tesko da bih i sa albanijom izasla na kraj u nekom sukobu sa ovakvom vojskom i miroljubivom politikom! Cuj samo srbija nikad nece ratovati, sve rjesavati mirno, dok nas budu mitraljirali mi cemo samo mirno posmatrati!
Nedelja 17.02.2013. 23:14
Ci nonko , a cija bi bila ako ne bi bila Srpska? Vi indijanci ste sisli sa planina pa bi da otimate tudje. E k.... cete uspeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online