Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.02.2013.
01:05
J. ARSENOVIĆ, B. ĐOKIĆ - Vesti A

Sprečeno rušenje Dačićevog aviona

Avion Vlade Srbije sa premijerom Ivicom Dačićem koji se vraćao iz jednodnevne posete Irskoj bezbedno je sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u četvrtak, nešto posle 21 čas. Ova vest sigurno ne bi izazvala veću pažnju da prethodno policija Srbije nije saopštila - da je na osnovu informacija Bezbednosno-informativne agencije (BIA) - obavestila premijera da vođe pojedinih kriminalnih klanova nastoje da uz pomoć određenih osoba koje imaju pristup Vladinom avionu izazovu kvar na letelici prilikom putovanja predsednika, premijera ili prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije u inostranstvo!

BIA upozorila na mogućnost atentata: Falkon Vlade Srbije već 30 godina prevozi funkcionere
 

"Kvar bi izazvao delimično oštećenje i nakon poletanja doveo do pada aviona, pri čemu se naknadno ne bi moglo ustanoviti da je u pitanju bio namerno izazvan kvar, jer se avion u poslednje vreme u više navrata kvario, sa čime je javnost bila upoznata", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Moguća kupovina nove letelice

Na pitanje kako je moguće da neka privatna lica u Srbiji imaju savremenije i bolje avione od Vlade Srbije, Dačić je odgovorio da se u Vladi postavilo pitanje da li u vreme ekonomske krize treba da se kupuje nov avion i da se razmišljalo o kupovini letilice na lizing, ali da još ništa nije odlučeno.

Ostaje da će jedinim Vladinim avionom i prvi potpredsednik Vlade Vučić uskoro otputovati u Berlin.

Posle telefonskih konsultacija sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, premijer je ipak odlučio da se Vladinim avionom vrati iz Dablina u Beograd zbog neodložnih poslova. Odgovarajući na pitanje novinara koji su ga sačekali na beogradskom aerodromu, Dačić je rekao da nije prekršio bezbednosne procedure.


- Ako će nam kriminalni krugovi i atentatori ili eventualni saboteri određivati satnicu rada onda je nemoguće raditi. Ja verujem u naše državne organe da će obaviti svoje funkcije, a jedna od njih je zaštita najviših državnih funkcionera - poručio je premijer.


On nije želeo da kaže koje su kriminalne grupe planirale diverziju, istakavši da to nije prvi put da je dobio sličnu informaciju kako o njegovoj ugroženosti tako i o ugroženosti njegovih članova porodice.


Kako "Vesti" saznaju, povratak premijera iz Irske, iako pun dramatike, nije predstavljao stvarnu opasnost za njega i članove delegacije. Međutim, kako dodaje naš izvor u vrhu MUP-a, postojala je mogućnost da članovi nekih kriminalnih grupa zaista pokušaju da naprave kvar na avionu Vlade Srbije i time izazovu pad letelice.

Na meti kriminalnih klanova: Premijer Ivica Dačić

- Avion Vlade bio je na dosta neobezbeđenom mestu na aerodromu i postojala je mogućnost da neko napravi kvar. Nismo posedovali neke konkretne informacije o pokušaju sabotaže, ali je poslednjih dana primećena neuobičajeno česta komunikacija između pripadnika kriminalnih klanova iz Srbije sa kriminalcima po Evropi.

- To nam je bio signal za uzbunu, pa zbog toga nismo hteli ništa da prepustimo slučaju - rečeno nam je u MUP-u.


Policija i BIA bile su dodatno na oprezu pošto se slučaj narko-grupe Darka Šarića ponovo aktuelizovao poslednjih nedelja, a prema nezvaničnim informacijama u toku su čak i pregovori o njegovoj predaji.
 

Nicović: Bruka za državu

Nekadašnji načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže da iza namere kriminalnih grupa da izazovu kvar na Vladinom avionu može da stoji svako ko ima novac da plati profesionalce. Nicović je rekao da nije isključeno da iza takvog pokušaja stoje uticajni tajkuni, klan Darka Šarića, možda čak i albanski lobi, odnosno da je diverzija moguća sa više strana, te da bi atentat na nekog funkcionera Vlade svakako doveo do potresa na političkoj sceni Srbije, možda do novog izbornog ciklusa.
- Bilo kakav incident takve vrste bio bi bruka za državu, a za službe posebno - zaključio je Nicović.

 

Pristup samo proverenima

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je pomenuti avion trenutno jedini u floti koji koriste najviši srpski državni funkcioneri i da dodir sa njim, održavanjem i pripremom mogu i moraju da imaju samo bezbednosno proverena lica.
- Stoga je malo verovatno da bi kriminalne grupe mogle da preko njih urade tako nešto, pokvare avion, izvrše neku diverziju... Ali ne i nemoguće - rekao je Nikolić.
Prema njegovom mišljenju, ako je to neko hteo da uradi kako bi proverio bezbednost Dačića i drugih državnih funkcionera, nije to baš uradio profesionalno i osmišljeno.

 

Popravljanje rejtinga?

Nekadašnji koministar policije Božo Prelević kaže da u zemlji u kojoj je već stradao jedan premijer moraju da se saopšte podaci ko stoji iza ovakvih namera. Za saopštenje MUP-a Prelević primećuje da sve to zvuči kao pokušaj da "nekom drugom aferom popravite položaj".
"Ali verujem da iza saopštenja BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova ipak moraju postojati neke pouzdane informacije. Ne možete da otvorite mnogo afera, a da nekome od tih ljudi ne padne na pamet da zamene premijera ili njegovog zamenika", zaključio je Prelević.


Državni avioni za staro gvožđe

Oba aviona Vlade Srbije često su u kvaru jer su stari više od dve decenije - lir džet 31a proizveden je 1991, a falkon 50 1981. godine.


Premijer Dačić početkom decembra nije otputovao na vreme za Kipar zbog kvara na Vladinom avionu koji je ustanovljen tek kada je premijer ušao u letelicu, pa se čekala nabavka novog dela. Pre toga je prvi potpredsednik Vučić morao da moli šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata da im ustupi svoj avion kako bi se srpska državna delegacija vratila kući, jer se Vladin falkon pokvario po dolasku u Abu Dabi.


Sa istim avionom probleme je imao i prethodni premijer Mirko Cvektović. Jednom, zbog kvara nije otputovao u Brisel, a drugi put je poleteo za Bugarsku, ali je pilot morao da vrati letelicu nazad zbog nedozvoljenih potresa.


Bivši šef diplomatije Vuk Jeremić morao je u Parizu da čeka više od tri sata jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari otklonili. Dačić je kao ministar policije izbegao incident u aprilu 2011. jer je kvar na falkonu otkriven uoči poletanja sa aerodroma u Budimpešti, gde je boravio u zvaničnoj poseti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 18:55
Kako to BIA lepo za javnost non stop ponavlja kako su eto nasi politicari ugrozeni.Pazi cesta komunikacija kriminalaca je povod za tu spektakularnu vest.A koji kriminalci bi imali interes da prljaju ruke nikada necemo saznati.Verovato da tamo imaju kristalnu kuglu pa nakon analize pozovu novinare.Sada svi da znate da je BIA jedna ozbiljna organizacija i da nam je prekopotrebna jer u protivnom padaju Falkoni sa neba.Da su bili tako efikasni na Kosovu danas jedan Taci bi gledao travu odozdo.Taj Amaterski klub treba rasturiti pa napraviti pravu sluzbu koja ce se baviti svojim poslom a ne spekulacijom i glupostima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online