Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.02.2013.
02:21
Beta A

Srbija: Dve smrti od gripa

U Srbiji su do sada registrovana dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, rekla je danas agenciji Beta načionalna kordinatorka za grip Dragana Dimitrijević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

 Za sada nema mesta panici

Oba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba

na području Beograda, a 13. februara preminula je osoba sa područja Novog Sada.

"Oba pacijenta su bili hronični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti. Kod njih je potvrđen virus gripa, ali ponavljam oni su bili hronični bolesnici", rekla je Dimitrijević.

Ona je rekla da je na Klinikama za hematologiju i nefrologiju Kliničkog centra Vojvodine registrovana epidemija virusa gripa koja je danas prijavljena Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

"Od 80 pacijenata, virus gripa tipa B registrovan je kod četiri pacijenta, a virus tipa A1(H1) registrovan je kod 13 pacijenata", kazala je Dimtrijević i apelovala na građane da izbegavaju posete bolnicama.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo pri Kliničko-bolničkom centru Dragiše Mišović u Beogradu zabranila je posete, potvrđeno je danas agenciji Beta na toj klinici.

Dimtrijević je istakla da je epdemiološka situacija u Srbiji očekivana za ovaj period godine i da se preduzimaju sve mere za sprečavanje epidemije.

"Mi očekujemo i dalje povećanje broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u svim uzrastnim kategorijama. Pratimo situaciju svakodnevno i spremni smo da predupredimo sve moguće rizike", ocenila je Dimitrijević.

Prema poslednjim podacima, do 10. februara, u Srbiji je zabeleženo 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu što pokazuje i dalje srednjuaktivnost virusa gripa sva tri tipa virusa A(H1), A(H3) i B. Potvrđeni slučajevi su s teritorije 14 okruga: Južnobačkog, Severnobačkog, Južnobanatskog, Braničeskog, Sremskog, Zapadnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Šumadijskog, Pirotskog, Zlatiborskog i Beogradskog okruga.

Zavod preporučuje vakcinaciju kao najefikasniju meru prevencije i navodi da je vakcina protiv gripa bezbedna. Zaključno sa 8. februarom u Srbiji je, od planiranih oko 300.000, od sredine novembra 2012. godine, vakcinisano 192.551 osoba.

Najveći odziv je registrovan na teritorijama Zaječarskog i Borskog okruga od 85 odsto, odnosno 84 odsto, a najniži na teritoriji Nišavskog okruga od 42 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online