Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.02.2010.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Ministre "smenjuju" Toma i MMF

Pod pritiskom više od 400.000 potpisa građana Srbije sa zahtevom za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koje je prikupila Srpska napredna stranka, pa i "preporuka" Međunarodnog monetarnog fonda o smanjenju najglomaznije administracije u Evropi, vladajuća koalicija je ponovo pribegla proverenom triku - aktuelizaciji više od godinu dana stare najave o rekonstrukciji Vlade.

Za nove izbore: Potpisivanje u Jagodini
 

Ovih dana je ta priča stigla od ministra za rad Rasima Ljajića, koji je ocenio da je Vladi potreban jak politički potez: "ili izbori ili rekonstrukcija Vlade", zalažući se za drugo rešenje.
 

Vlada za Ginisa

Đorđe Vukadinović podseća da Srbija ima "nepristojno veliku" Vladu, najbrojniju u Evropi. Koliko je glomazna ukazuje činjenica da mnoge znatno veće države imaju isti, a većina manji broj ministara. Srbija se tako sa 25 ministara izjednačila po broju resora sa Kinom, koja ima 200 puta više stanovnika. Italija ima 24 ministra, Belgija 20, Španija 18, Nemačka 16...

Prema rečima političkog analitičara Đorđa Vukadinovića, primarni motiv ove najave iz vladajućih redova je situacija na unutrašnjem planu:
 

"Priča o smanjenju vlade pokretana je u javnosti uvek kada se nad vladajućom koalicijom nadvije senka izbora. Međutim, dok je ranije cilj tih najava bio da se anestezira nezadovoljni narod, sada ovoga puta to neće moći da se završi na marketinškom nivou, jer je pritisak opozicionog SNS-a mnogo ozbiljniji nego pre. Zato će vladajuća koalicija morati da ozbiljno uđe u rekonstrukciju kako bi amortizovala poteze koje vuče SNS", objasnio je on i ukazao da bi smanjenjem broja resora vlast pokazala da je spremna na uštede, koje su dosad uglavnom išle na teret stanovništva.
 

O rekonstrukciji Vlade Srbije se govori više od godinu dana, a slučajno ili ne, te najave su se uvek poklapale sa dolaskom delegacije MMF-a u Beograd i pregovorima o novim tranšama kredita. Smanjenje broja ministarstava je prvi put pomenuto krajem januara 2009, ali su se u startu protivili u SPS-u i G17 plus. Ista priča je pokrenuta i u aprilu, pa u avgustu, kada se iz redova nosioca vlasti, Demokratske stranke, čulo da takva mogućnost nije isključena. Teza je plasirana i krajem prošle godine kada je predsednik Boris Tadić izjavio da je nezadovoljan radom nekih ministara, a sa njim se saglasili koalicioni partneri. Podgrejana je ovih dana, i to baš u trenutku kada je srpski državni vrh seo ponovo da pregovara sa MMF-om.
 

Prekobrojnih 15

Iako je Srbiji prema broju stanovnika dovoljno deset resora, a ima ih 15 viška, u vladajućim krugovima se uglavnom pričalo o smanjenju za pet ministarstava, a stidljivo je pominjano eventualno deset. Govorilo se o mogućnosti da se DS odrekne tri, a SPS i G17 plus po jednog ministarstva ili u slučaju većeg smanjenja da taj odnos bude 6:2:2.Pričalo se da bi trebalo spojiti resore sporta i prosvete, državne uprave i ljudskih i manjinskih prava, NIP-a i infrastrukture, životne sredine i poljoprivrede, a ministri čiji je odlazak najčešće pominjan su za trgovinu Slobodan Milosavljević, telekomunikacije Jasna Matić, sport Snežana Marković-Samardžić i poljoprivredu Saša Dragin.

 

Tačno je, prema rečima ekonomiste Danijela Cvjetićanina, da se rekonstrukcija pominje kada se kreće u pregovore sa MMF-om ali, smatra on, od nje neće biti ništa, kao ni od obećanja MMF-u.
 

"Ljudi iz srpske Vlade stalno uveravaju predstavnike MMF-a da su oni jedini zaštitnik evroatlantskog kapitala u Srbiji, koji bi bio ugrožen dolaskom drugih snaga u Srbiji na vlast, a onda MMF reaguje u stilu "dobro, radite šta hoćete", kaže ovaj stručnjak.
 

On je mišljenja da od priče o rekonstrukciji, ali i novim izborima, neće biti ništa, već će se sve završiti na tome da su "najlabilnije ravnoteže najstabilnije".
 

"Vladajuća koalicija ne sme da se reši nijedne partije iz svog okrilja jer ako izvuku jednu ciglu iz te građevine otvoriće Pandorinu kutiju", ocenio je Cvjetićanin.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online