Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 16.02.2013.
01:05
D. N. Petrović - Vesti A

"Ni Berlin nas neće slomiti"

Srbija će, po svemu sudeći, ispuniti i poslednji uslov Brisela, kako bi u junu dobila datum početka pregovara za članstvo u Evropskoj uniji. Institucije države Srbije, koje i dalje funkcionišu na severu Kosmeta zameniće najverovatnije takozvana Zajednica srpskih opština, odnosno model lokalne samouprave koji će funkcionisati u okviru države Kosovo.

Neće da žive u velikoj Albaniji: Srbi sa severa Kosmeta najavljuju proteste
 

Toga se najviše plaše žitelji Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i severne Kosovske Mitrovice koji strepe od ishoda predstojeće posete Aleksandra Vučića Berlinu i naredne runde pregovora Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu.

Srbi sa Severa nisu zaboravili jasan zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je još pre dve godine prilikom posete Beogradu nedvosmisleno poručila da Srbija mora da ukine "paralelne institucije" na Kosovu. Integraciji Severa u nezavisno Kosovo, prethodilo je uspostavljanje "integrisanih prelaza", odnosno, granice između Srbije i Kosmeta.

Spremni za pregovore: Premijer Ivica Dačić i šef diplomatije Ivan Mrkić

- Jarinje više nije integrisani prelaz niti bilo kakav kontrolni punkt već najklasičniji granični prelaz. Vrlo brzo, dok ne plati carinu i sve druge dažbine državi Kosovo, ovuda ni ptica neće moći da proleti - kaže jedan Srbin koji "dežura" blizu Jarinja.
Srbe sa Severa brinu i izjave premijera Srbije Ivice Dačića, za koje ocenjuju da su često nejasne i kontradiktorne, a najviše ih brine to tiho najavljivanje raspuštanje srpskih skupština opština i formiranje novih za koje premijer tvrdi da će ponovo biti srpske.


- Ovde još funkcionišu institucije države Srbije, ako dođe do njihovog raspuštanja, ponovo ćemo imati "srpske institucije", ali u državi Kosovo, to je cilj Evropske unije i to će od Dačića i rukovodstva Srbije tražiti Nemačka - kaže Marko V. iz Leposavića.
On kao i mnogi drugi građani tog mesta ne slažu se sa premijerom Dačićem da je za Sever moguće naći rešenje koje će biti prihvatljivo za Srbe i za Prištinu.

Pantić: Ogroman pritisak

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić rekao je da se na Srbiju iz Brisela vrši ogroman pritisak kako bi ugasila svoje institucije na severu Kosova i dodao da kosovski Srbi to neće prihvatiti.


- Ono što je najbitnije što bi Vlada Srbije i međunarodna zajednica morale da znaju jeste da Srbi nikada neće pristati da izađu na izbore koje bi organizovala Priština i da i Vlada i međunarodna zajednica moraju da uvaže rezultate referenduma koji je održan pre tačno godinu dana na kome su građani veoma jasno rekli da ne žele albanske institucije - rekao je Pantić.


- Takvo rešenje ne postoji. Hoćemo da živimo u državi Srbiji, a Hašim Tači i svi koji ga podržavaju sever Kosova vide u nezavisnom Kosovu i u budućoj Velikoj Albaniji, teško je tu naći kompromis, čak nemoguće. Greši Dačić, ako misli da će se Albanci i Nemačka odreći severa, ali isto tako greše i Angela Merkel i Hašim Tači ako misle da će silom naterati Srbe da žive pod albanskom zastavom odvojeni od svoje države Srbije. Na svaki pokušaj prisilne integracije Severa nezavisnom Kosovu odgovorićemo barikadama i svim vidovima protesta - kaže Marko V.
 

Đurić: Prava po standardima EU

- Uspostavljanje zajednice opština Srbima omogućila bi Srbima da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku - kazao je Đurić.
Govoreći o tome u kakvoj bi vezi bila zajednica srpskih opština sa Srbijom, Đurić je rekao da su Rezolucija Narodne skupštine i Platforma u tom smislu nedvosmisleni.


- U okviru toga, dakle, u okviru te autonomne pokrajine kojoj bi bio poveren veći deo nadležnosti koji ona sada de fakto vrši bez naše saglasnosti, bila bi uspostavljena zajednica autonomnih opština koja bi imala svoju skupštinu, svoje izvršno veće koje bi na konkretan način uticalo na oblast unutrašnjih poslova, na oblast pravosuđa u prvoj i drugoj instanci, na razne druge oblasti života koje su od vitalnog značaja za opstanak ne samo naše zajednice na Kosovu i Metohiji - rekao je Đurić.

POVEZANE VESTI

Subota 16.02.2013. 01:38
неће берлин да вас сломи него се вас србија давити свиленим концем, нема горег него да те род рођени изда и убија и то све због пара и стандарда који ће нове БГД дахије добити и одржавати неку илузију доброг живота у том београдском пашалуку ... београде београде у бодљикаве жице нек те ограде, па да вам падне један метеортит од метра у пречнику у сред скупштине чисто реда ради да вам се мало глава разбистри
Subota 16.02.2013. 10:35
Žalosno,ali Srbi sa Kosova moraju se prisjetiti da je ta Srbija izdala Srbe iz Hrvatske,okrenula leđa Srbima iz Bosne kad im je bilo najteže,sad su oni na redu i na kraju kad više ne bude imala koga da izdaje izdat će sama sebe.
Subota 16.02.2013. 10:30
Ako bude sreće neće ga dobiti jer nam ni ne treba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online