Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.02.2013.
20:50
Beta A

Velika galama oko smene Nate Mesarović

U Skupštini Srbije i dalje traje žustra rasprava o predlogu Visokog saveta sudstva (V S S) o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Nata Mesarović je osudila ubice Zorana Đinđića pa se budi sumnja da neko možda vodi "lični rat s tom ženom"
 

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je odluka o prestanku funkcije Nate Mesarović "potpuno legitimna", dok su opozicioni poslanici, iz Demokratske stranke (DS) i Liberalno-demokratske partije (LDP) istakli da je smenjivanje političko i da predstavlja "pravno nasilje".

Selaković je, kao član V S S obrazložio predlog tog tela i istakao da ne treba raspravljati o odlukama Ustavnog suda koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojih je Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

LDP, DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara su najavili da neće glasati za odluku o prestanku funkcije Nate Mesarović.

Poslanik DS Nenad Konstantinović je rekao da ta odluka znači rušenje demokratskog poretka i da će biti predmet rasprave pred Savetom Evrope.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović je ukazao da u Skupštinu nisu došli oni koji stoje iza te inicijative: "Ovu inicijativu je pokrenuo Vladimir Cvijan, tražeći od Ustavnog suda da oceni član zakona po kojem mi danas raspravljamo. Onda ste se vi, kao ministar, potrudili da u tipičnom odnosu koji ste uspostavili sa Ustavnim sudom omogućite pravnu egzekuciju zbog političke nepogodnosti predsednice
Mesarović".

Jovanović je upitao ministra pravde zašto se priključio tom predlogu: "Vi tu inicijativu niste pokrenuli, pokrenuo je poslanik Cvijan - čovek koji je u ličnom sukobu sa predsednicom VKS, čovek koji jedan dan može da bude sekretar predsednika Tadića, a drugug dana da bude visoki funkcioner vaše stranke (SNS). To govori o njemu, o Tadiću, i o vama", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović kazao je u raspravi da je Nata Mesarović osudila ubice Zorana Đinđića i da se budi sumnja da neko možda vodi "lični rat s tom ženom".

Obraćajućis e ministru pravde Stefanović je rekao: "Vi ste predstavnik izvršne vlasti, razuverite nas. Kažite javno da to nije tačno. Recite da volite što je osudila ubice Zorana Đinđića. Da li smete to da uradite? Bojim se da ne smete".

Ministar Selaković je rekao da je zadovoljan što su kažnjene ubice Đinđića.

"Nemam apsolutno nikakav problem da to kažem i onaj ko bi imao problem da to kaže, imao bi problem sa samim sobom jer to je bio pucanj u Srbiju", rekao je Seleković.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije Milica Radović ocenila je da je Nata Mesarović "karika u nizu odgovornih za krah reforme pravosuđa".

"Insistiranjem na njenoj odgovornosti, zabašuruje se odgovornost onihkoji su zapravo odgovorni za krah pravosuđa, a to je DS i njen ministar pravde Snežana Malović", rekla je Radović.

Poslanici vladajuće koalicije su najavili da će podržati odluku da prestane mandat Nate Mesarović jer se time poštuje odluka Ustavnog suda koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojeg je ona bila izabrana za predsednicu Vrhovog kasacionog suda.

Subota 16.02.2013. 14:26
Dole Cvijan !! Nije ni cudo sto radi doktorat kod optuzenih u aferi Indeks...A i ti iz afere bi trebalo da budu kaznjeni, kao i svii ostali koji se bave slicnim poslovima i u drugim gradovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online