Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.02.2013.
13:06
Beta A

"Srbija se nalazi u 'cajtnotu' "

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je da će izbori u Nemačkoj, koji bi trebalo da se održe na jesen, uticati na odluku Berlina o datumu za početak pregovora Srbije sa EU, jer se Srbija nalazi u "cajtnotu".

Izbori u Nemačkoj, koji bi trebalo da se održe na jesen, uticati na odluku Berlina o datumu za početak pregovora Srbije sa EU, jer se Srbija nalazi u "cajtnotu": Grubješić
 

"Poslanicima Bundestaga treba bar nekoliko nedelja da razmotre izveštaj koji će EK i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton napraviti zajedno 16. aprila. Proširenje nije popularno u Nemačkoj, kao, uostalom, ni u retko kojoj od starih članica EU", rekla je Grubješićeva za Novosti. Istakla je da svega dvadesetak odsto Nemaca po anketama podržava politiku proširenja.

"Ali, sigurno je da ni Srbija, ni proširenje, ni zapadni Balkan neće biti u fokusu kampanje nijedne političke stranke u Nemačkoj", dodala je ona.

Upitana koliko dobijanje datuma uopšte zavisi od Francuske i drugih članica EU, a koliko od Nemačke, ona je kazala da "ne veruje u teorije da sve zavisi od Nemačke".

"Ipak je važan glas svake članice. Da je Nemačka najveća i najmoćnija, to niko ne spori. Ali, sa svakom od 27 zemalja mora da se razgovara i da se obezbedi podrška", kazala je Grubješićeva. Komentarišući izjavu predsednice evropskog odbora  francuskog parlamenta Elizabet Gigu da će Srbija na kraju, ipak, morati da prizna nezavisnost Kosova, ona je navela da Srbiji to nije postavljeno kao uslov za dobijanje datuma.

"Istina je i da pojedine druge zemlje članice smatraju da će pre ulaska u EU morati da dođe ili do 'priznavanja realnosti' ili do faktičkog priznavanja Kosova", kazala je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije.

Upitana koliko bi Srbija čekala na novu stepenicu na putu ka EU ukoliko bi ostala bez datuma, ona je kazala da bo to moglo da bude najmanje godinu, godinu i po.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 13:05
Verovala ti ili ne verovala ...ali sve u EU i zavisi od Nemacke ....! Nemoj da se lazemo....!
Četvrtak 14.02.2013. 14:20
E moja voljena zemljo,sta si Bogu skrivila da te ovakvi prestavljaju i kroje sudbinu.Spasa ti nema pocivaj u miru!
Četvrtak 14.02.2013. 13:28
... analize, ocene kao i prognoze srpske politicarke S. Grubjesic u odnosu i na izbore u Nemackoj sxu – kao i uvek do sada – vise nego porazavajuce. Ako Srbija nema kompetentnije predstavnike u internacionalnim forumima, onda joj se vise nego crno pise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online