Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.02.2013.
08:14
D. Đorđević - Vesti A

Milion evra za otrovno jezero

Na sređivanju Aleksandrovačkog jezera kod Vranja u prethodne tri godine potrošeno je više od milion evra, a ono danas predstavlja običnu baru punu modrozelenih algi koje ispuštaju otrove opasne po zdravlje ljudi.

Kupačima zabranjen prilaz
 


Iako je planirano da postane turistička atrakcija, voda u Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja je zatrovana i velika je opasnost po zdravlje ljudi iz čitavog kraja, tvrde stručnjaci sa Instituta Jaroslav Černi i Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Propali planovi

U decembru 2011. godine, tadašnji zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov, inače tvorac zamisli o čišćenju Aleksandrovačkog jezera, izjavio je:


- Ubacivanjem 350 kg mlađi šarana počeo je postupak poribljavanja Aleksandrovačkog jezera. U narednih sedam dana u vodama ovog jezera naći će se još 350 kilograma bele ribe, da bi se na proleće ubacila i štuka, čime bi se zaokružio lanac ishrane. Sledećeg leta Aleksandrovačko jezero postaće jedna od najlepših ribolovačkih atrakcija u ovom kraju - slavodobitnički je izjavio Andonov. 

 

Prevara na jugu


Aleksandrovačko jezero se nalazi samo sedam kilometara od Vranja. Napravljeno je 1963. godine za potrebe tada velikog poljoprivrednog giganta Poljoprodukt. Površina jezera je 10 hektara i nalazi se na nekih 400 metara nadmorske visine. Potpredsednik gradske skupštine Siniša Mitić u oktobru prošle godine okarakterisao je projekat uređenja Aleksandrovačkog jezera kao "najveću prevaru" u poslednjih 20 godina. 

Prema rečima dr Snežane Simić sa kragujevačkog fakulteta, u jezeru su prisutne i alge sa afričkog kontinenta, kojih ima u slanim i tropskim vodama. Prilikom izumiranja, te alge iz svog organizma ispuštaju otrove koji mogu naškoditi i ljudima.

- Za samo dva meseca u Aleksandrovačkom jezeru došlo je do cvetanja modrozelenih algi kojih ima na području Srbije, ali u veoma malom broju. Ono što je za nas naučnike bilo zanimljivo jeste da u jezeru ima i algi koje potiču iz voda Afrike i do sada su primećene u Vojvodini, ali u veoma malom obimu. Prilikom uzrokovanja vode, koja je sada bukvalno zelena, ustanovili smo da u jednom litru vode ima čak 206 miliona bakterija. Zbog toga je došlo do pomora ribe, a pretila je opasnost i po ljude. Ukoliko se stanovništvo hrani ribom ili se kupa u jezeru, to može dovesti do poremećaja u ljudskom organizmu. Stradaju koža, jetra, dolazi do nesvestice, vrtoglavice i gušenja - kaže Simićeva.

Pošto su se Vranjanci letos masovno ovde kupali, a među njima je bilo najviše dece, prava je sreća što nije došlo do neke epidemije sa fatalnim posledicama. Modrozelene alge prenose vetar i ptice, ali i namernim dodavanjem algama "obogaćene" vode.

- Aleksandrovačko jezero je idealno stanište za razmnožavanje modrozelenih algi. Voda je topla, plitka, a zemljište ispod je prirodno slano. Prvo pojavljivanje ovih mikroorganizama primećeno je nakon čišćenja jezera 2010. godine. Mi smo 2011. godine upozorili na rizično poribljavanje jezera, jer su alge nepredvidive. Mogu da procvetaju, ali i ne mora da znači. Sve vreme od tada imali smo veliku opasnost po živi svet - ističe profesorka Simić.

Prvoslav Marjanović sa Instituta Jaroslav Černi izjavio je da Aleksandrovačko jezero nije ni bilo planirano za ribolov i rekreaciju, već samo za navodnjavanje. Međutim, sada je strogo zabranjeno ne samo kupanje u jezeru nego i navodnjavanje njiva i bašti i pojenje stoke. Takođe, opasno je jezero ispustiti, a nemoguće je zatrpati ga bez ispusta.

- U narednom periodu Aleksandrovačko jezero služiće samo kao naučna atrakcija, vrlo opasna po okolinu - zaključeno je u gradskoj upravi.

U maju 2011. godine stručnjaci iz Beograda su upozoravali da je sređivanje jezera uzaludno i nagoveštavali ovo što će se danas desiti. Trebalo je ostaviti celo leto da se zemlja, nakon što je voda ispuštena, suši, sve dok ne ispuca. A onda je duboko prekopati da se uništi svaka travka i ostaviti da se ponovo osuši, pa tek tada napraviti podlogu. Sada mogu da se pojave cijano-toksini, otrovi koje biljke ispuštaju, a koji su krivi za pomor ribe pre dve godine.

Prema nalazima Zavoda za javno zdravlje u oktobru 2012. godine, u Aleksandrovačkom jezeru postojala je bakterija ešerihija koli. Po rečima Eržike Antić, direktorke ove zdravstvene ustanove, radilo se o povećanom broju koliformnih bakterija fekalnog porekla. Međutim, zanimljiva je informacija da je postojanje bakterije registrovano još u aprilu, a da o tome javnost nije bila obaveštena kao ni stotinak kupača koji su se svakog vikenda okupljali na Aleksandrovačkom jezeru. Pre mesec dana sav živi svet u jezeru je izumro.

Četvrtak 14.02.2013. 08:44
Sve sto je prethodna vlada radila ostalo je kao prevara
Četvrtak 14.02.2013. 10:02
Амери посејали алге.Када се нешто непредвиђено деси оптужите њих и сигурно неће нико погрешити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online